НачалоРевютаNokiaРевю на Nokia 808 PureView

Ревю на Nokia 808 PureView

Първият 41 МР фотоапарат с телефонна функция

40655
Написана от  nixanbal
Ревю на Nokia 808 PureView

Когато Nokia представи 41-мегапикселовия си камерафон 808 PureView на конференцията си по време на Конгреса в Барселона, всички останахме с отворени усти за няколко секунди. Няколко минути по-късно телефонът беше в ръцете ми и направих първите си снимки с него, а резултатите на пръв поглед бяха впечатляващи. Сега от седмица Nokia 808 PureView е у мен, а това, което постига камерата му, е нещо, което светът на мобилната фотография не е виждал досега. Дали обаче революционният 41 МР сензор и разработваната 5 години технология PureView са достатъчни, за да ви накарат да отворите портфейла си и за кого този смартфон би представлявал интерес, моля, четете по-нататък...

41 МР камера в мобилен телефон?

Онзи ден един приятел реагира на поста ми за новия Ford Focus с недоверие и как било възможно този автомобил да има толкова мощен и икономичен 1-литров двигател. Попита ме къде е уловката и поиска да му разкажа каква всъщност е истината. Веднага се сетих, че всеки втори реагира по същия начин, когато чуе фразата "телефон с 41 МР камера" - къде е уловката?

Затова преди всичко искам да уточним, че Nokia 808 PureView наистина има 41-мегапикселов сензор и това не е някаква маркетингова шмекерия. Затова са технологиите - за да ни изненадват всеки ден с нещо, което предишния не е било мислимо. По камерата на смартфона е работено в продължение на 5 години, като Nokia са си партнирали със специалисти и от други компании.

P6246455

За какво са ви 41 МР?

Не, идеята на огромния сензор не е да създавате постери или рекламни платна. И, не, целта на тези 41 мегапиксела не е да внушат на някого, че този телефон снима по-добре от 12-мегапикселов DSLR.

Nokia няма как да наблъска оптиката, която имат огледално-рефлексните фотоапарати в машинка, която тежи 169 грама и е тънка под 14 мм. 41-мегапикселовият сензор обаче, който между другото е 5 пъти по-голям от популярните 8 МР, си е тъкмо на мястото в 808 PureView. А технологиите са тези, които извличат полза от него за по-качествени изображения. Ролята на технологията PureView идва при снимките с резолюция от 8, 5 или 3 МР. В тези три режима PureView използва огромния сензор, за да обедини информацията от 7 пиксела в 1 и така създава абсолютни шедьоври.

P6236229

Под чертата: Да, Nokia 808 PureView има 41 МР сензор. Максималната резолюция на снимките е 38 МР заради съотношението на страните. Магията на PureView влиза в играта при фотографии в специалния режим с 8, 5 или 3 МР резолюция. Резултатът – ненадминат.

Фотографията с Nokia 808 PureView

Режим Creative

Камерата се включва от иконката в менюто или от хардуерния бутон, с който можете да я задействате за секунда, дори телефонът да е заключен. Интерфейсът при снимане е изключително приятен, събира купища настройки – не режими и цветни ефекти, а истински детайлни настройки. От опциите в централната част на екрана можете да изберете основния режим на снимане - Automatic, Scenes или Creative.

При първия камерата си върши сама работата, като щрака снимки с 5 МР резолюция и използвайки технологията PureView. Сцените се разпознават автоматично и настройките се регулират също така, но ако имате тази машина в ръцете си, едва ли бихте се ограничили до авто режима, нали?

При Scenes пък имате опция да изберете сами сцената и функцията на светкавицата – останалото отново е в ръцете на апарата.

Scr000035 Scr000036

Затова ви препоръчвам третия режм наречен Creative, където се случва истинската магия. От него можете да изберете дали да снимате в пълна резолюция или да ползвате функцията PureView. Разбира се, смисленият вариант е да посочите второто, стига да не ви трябва фототапет.

В режим Creative можете да контролирате контраста или да направите други настройки, да изберете резолюция, съотношение на страните, тонове на цветовете, качество на кадъра и т.н. И при толкова много възможности добре е, че телефонът помни три комбинации от настройки, между които можете да превключите в различните ситуации.

Двойно по-мощен ксенон

За да не ви липсва фотоапарат и нощем, Nokia 808 PureView има ксенонова светкавица, която според Nokia е два пъти по-мощна от тази в Nokia N8. До нея има и обикновен светодиод за осветяване на обектите при видеозапис – такъв липсва при N8.

Два пъти по-мощна ксенонова светкавица с обват до 3.5 метра.

808 PureView има и два микрофона, с които изолира околния шум, а качеството на звука е ненадминато заради новата технология Nokia Rich Recording. Ще се убедите сами от видеозаписите, а добрата новина е, че в бъдеще ще има и още смартфони с тази екстра.

P6236376

Революция в зуума!

Изключително качество на камерата в Nokia 808 PureView е и начинът на приближение. Не, зуумът не е оптичен, но трудно можете да разберете това. Защото новата технология, която компанията е приложила тук, запазва качеството почти непроменено дори след цифрово приближение.

"Впечатляващо" е всичко, което мога да кажа за зуума в камерата на Nokia 808 PureView!

Освен това приближението в кадъра можете да направите с прокарване на палеца през дисплея, докато здраво държите апарата. Разбира се, можете да зуумвате и с бутона за контрол силата на звука, но първият вариант е 10 пъти по-удобен и бърз.

Всички тези екстри около приближението са валидни и при видеозапис, като дори там качеството остава отлично. Със сигурност знаете какво се случва на всеки друг телефон днес, когато използвате дигиталния зуум при видео – пиксели като врабчета и вече трудно се разпознава какво има в кадър.

Снимки с PureView

По-надолу прилагам 12 снимки, заснети с камерата на Nokia 808 PureView и с ползване на технологията PureView. Сами можете да кликнете върху всяко изображение, за да го видите в пълен размер, да приближите на максимум и да получите ясна представа за детайла. Ето само едно 100% приближение в снимка с 808 PureView преди това...

2012-06-23-02860

2012-06-21-0113 2012-06-21-0116 2012-06-21-0108

2012-06-24-0376 2012-06-24-0380 2012-06-24-0386

2012-06-21-0135 2012-06-21-0159 2012-06-21-0175

2012-06-20-0066 2012-06-23-0273 2012-06-24-0346

 Nokia 808 PureView в 15 минути - разопаковане, оглед на дизайна и камерата

Дизайн и конструкция

Корпусът на Nokia 808 PureView е доста обемист и много тежък. Ако не обичате подобни телефони и сте свикнали с малки, тънки и леки машинки, този апарат не е за вас. Като дизайн бих казал, че е много красив в червено (предлага се още в бяло и черно), но бих искал дисплеят да е по-широк. „Тумбест“ е най-честото определение за 808 PureView и като цяло не грабва окото с изтънчена визия, особено ако не знаете, че за наднорменото тегло си има основателна причина... или 41 мега причини.

Дисплеят и обективът на камерата са защитени от трудно за надраскване стъкло Gorilla Glass.

Финландците знаят как се правят телефони и винаги обръщат внимание на дизайна, изработката и качеството, особено при по-скъпите си телефони. Тук инженерите са се обърнали към любимия си напоследък материал – поликарбонатът. Това си е пластмаса, макар и доста по-качествена от тази в Samsung Galaxy S III например – всъщност корпусът е сходен с този на HTC One X.

P6236192

И понеже красотата е в детайла, Nokia е положила фин слой керамично покритив върху 808 PureView, което се усеща съвсем бегло, но прави разликата. Със сигурност няма да си помислите, че дизайнът и изработката са направени през пръсти.

Дисплей с отлични цветове и плашеща резолюция

Дисплеят на Nokia 808 PureView е с диагонал 4“, което е сред най-големите в каталога на финландците. Така не само можете да съберете повече уиджети и иконки върху началните екрани, но и браузването е по-удобно.

Изображенията имат отлични цветове, висок контраст, черното е истински черно. Всичко това е благодарение на AMOLED панела и технологията ClearBlack на Nokia. Отлична комбинация. Разочарованието обаче идва от ниската резолюция 640х360 пиксела, която беше актуална преди няколко години и днес е двойно по-ниска от популярната HD.

P6236241

Пикселите лесно могат да бъдат разграничени и гледането на видео не е най-феноменалното нещо, което можете да правите с Nokia 808 PureView. Не и ако го сравнявате с актуалните HD смартфони, при които изображенията са далеч по-детайлни.

Доброто, лошото и Symbian

Не е ясно дали Nokia ще представя повече устройства с операционната система Symbian, тъй като компанията вече залага всичко на Windows Phone и преходът към нея сякаш е почти завършен. 808 PureView е най-новият модел с популярната платформа и добрата новина е, че е и най-добрият с нея.

Интерфейсът на Nokia Belle (Feature Pack 1), както се нарича най-новият Symbian, е приятен и не отстъпва като визия и функционалност на Android. Всъщност платформата много се доближи до тази на Google с последния ъпдейт до Belle. Въвеждането на уиджети с различни форми и размери, падащата лента с известията и трите софтуерни бутона в долната част на дисплея са само част от сходствата.

P6236178

И истината е, че Nokia Belle не е по-лоша операционна система от Android. Различни фактори обаче и най-вече очакването на нейния залез не ѝ позволиха да бъде достатъчно разработена напред, за да бъде пренесена в смартфоните от най-висок клас.

Всъщност единственото, по което Nokia Belle отстъпва на Android, е скорост на работа и потребителско изживяване.

Софтуерът на Nokia 808 PureView е осезаемо по-бавен от Android и Windows Phone например. Всъщност бавенето се появява само понякога и само при определени приложения – например Social, което дава достъп до Facebook и Twitter. Браузърът също не е на най-високо ниво – разглеждането на страници и зуумването в тях с мултитъч не е толкова плавно, както сме свикнали при останалите водещи операционни системи. Да, това до някаква степен разваля изживяването и ако сте от хората, които искат мигновена реакция при докосване на екрана, може да не се сработите със Symbian.

Nokia Belle FP1 обаче е платформа на толкова много години, през които е получила десетки ъпдейти и нови възможности. Тук няма липса на дребни функции, всеки детайл е пипнат и потребителят получава дори повече, отколкото вероятно ще ползва.

Приложения и игри

Между другото Nokia 808 PureView идва с цял куп предварително инсталирани приложения. Това ми харесва особено много и се радвам, че го виждам в смартфон на финлнадците след Nokia N9.

P6236257

Освен Facebook и Twitter, които всъщност са достъпни чрез специалното приложение на Nokia Social, в телефона ще намерите Shazam, JoikuSpot, F-Secure, Nokia Drive, Quickoffice и игрите Asphalt 6, BlockBreak 3, Angry Birds, Lets Golf 2 и други. Освен навигацията на Nokia, ще изтъкна като особено ценен и пакета Microsoft Office, който ви дава пълната свобода да работите с офис документи – Word, Excel, PowerPoint.

Като цяло няма абсолютно нищо, което да ми липсва още със старта на телефона, а за останалото вероятно може да се намери в Nokia Store. В момента не намирам единствено Skype – предполагам, че още не е пуснат във версия за Nokia Belle, тъй като за Anna го има.

P6236244

NFC, FM предавател, USB on the go и още

И като по-горе казах функционален, ето какво имам предвид. Освен че поддържа HSPA скорости в мрежата на оператора, Nokia 808 PureView предлага още цял куп възможности за връзка. NFC, Bluetooth 3.0, Wi-Fi с DLNA и опция да ползвате апарата като хотспот, microUSB и microHDMI изходи. Освен това Nokia 808 PureView има FM предавател, което ви позволява да прехвърлите по безжичен път МР3-ките от смартфона към аудио системата в автомобила, без тя да е от най-новите. USB on the go също е сред екстрите в телефона, като с помощта на малък кабел, който се купува отделно, можете да свържете USB флашка или други устройства.

Смартфонът използва microSIM карти, като слотът се намира под батерията. Точно до него е и гнездото за microSD картата, а такива се поддържат с капацитет 32 GB. Така общата памет на 808 PureView може да достигне до 48 GB, тъй като вградената е 16 GB.  

P6236396

Звук и живот на батерията

Nokia 808 PureView няма най-големия HD дисплей на пазара и в него не тиктака четириядрен процесор, но не бива да очаквате от батерията му чудеса. С интензивна работа успява да издържа 24 часа, при което достъпът до интернет е непрекъснат, а сериозен тормоз е използването на камерата, особено когато е необходима и силата на ксеноновата светкавица.

В ролята си на телефон устройството се справя на ниво, като доставя отличен звук в слушалката – не съм имал никакви проблеми с обажданията и силата на звука в двете посоки. Когато пуснах МР3-ка през високоговорителя обаче се изненадах много и то приятно. Nokia 808 PureView има само един високоговорител, но той е по-мощен от всички смартфони, които съм ползвал в последните месеци. Всъщност не се сещам кой модел може да звучи по-силно.

P6236388

Изводът: Телефон или камера?

Е, това е въпросът. Телефон или камера – като какъв да възприемаме Nokia 808 PureView и кога да го считаме като уместна покупка?

Nokia 808 PureView има най-добрата камера в смартфон и съм убеден, че това ще бъде така за дълго.

Преди всичко това е телефон. Но ако се спрете на него, то няма да е заради яркочервения му корпус или симпатичните заоблени иконки на Nokia Belle. За да изберете Nokia 808 PureView, причината може да е само една – това е смартфонът с най-добра камера на пазара днес. Щафетата се поема директно от Nokia N8, който остана на първото място до представянето на технологията PureView. А PureView е нещо, което ще остане в историята или всъщност нещо, с което започва нова ера в мобилната фотография.

Symbian или Nokia Belle днес е добре развита платформа, но прехвърлянето на Nokia към Windows Phone неминуемо ще накара мнозина да не се спрат на 808 PureView. Дори да предлага пълен набор от приложения днес, утре за тази операционна система едва ли ще излязат новите хитове на Rovio или друг разработчик, тъй като те вече гледат в друга посока.

P6236200

Около Nokia 808 PureView се вдигна много шум и вниманието към него е заслужено. Не заради четириядрен процесор или 2 GB RAM, а заради истинска иновация в индустрията. Нещо, което носи реална полза за потребителите. Ако търсите най-напредналия технологично смартфон със Symbian или искате да притежавате най-добрия камерафон на пазара – това е вашият модел. Предвид високата цена обаче, 808 PureView ще остане в историята по-скоро нишов телефон и показно докъде може да стигне мобилната фотография.

Nokia 808 PureView дебютира на българския пазар през последната седмица на юни, като цената е доста солените 1200-1300 лв. С подписване на договор може да падне към 800 лв.

7.8
Най-добрият камерафон в историята на мобилната фотография, който за съжаление използва непопулярната вече Symbian OS. За феновете на Nokia и на мобилната фотография обаче това устройство ще се превърне в колекционерска придобивка, въпреки високата цена.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 7
  • Батерия 7
  • Камера 10
  • Производителност 7

Смартфоните Redmi Note 13 на Xiaomi са в България - цветове, версии и цени

След като преди минути тук, в Букурещ, Xiaomi представи за нашия регион смартфоните от серията Redmi Note 13, вече имаме…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer