НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy Note II

Ревю на Samsung Galaxy Note II

За ползите и недостатъците на смартфона, излязъл от рамката

27662
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy Note II

В ерата на огромните смартфони с 4.3- до 4.8-инчови дисплеи е трудно определен модел да се отличи точно с тази си характеристика, но Samsung успяха да го постигнат, излизайки от всякакви норми. Новият Galaxy Note II удря в земята всичко останало с гигантския си 5.5-инчов екран, който обаче го прави почти неизползваем в ръцете на хора с по-малки пръсти. Хибридното устройство попада между мобилните телефони и таблетите, като към него е прибавен и стилусът S-Pen, а тази комбинация вече се доказа като смислена за над 10 милиона души, купили си първия Galaxy Note. Новият Note II вече е и на българския пазар, а в ревюто нататък ще ви разкажа подробности от работата ми с него през последните 10 дни, за какви хора е подходящ и необходимо ли е да си пришиете допълнителен джоб към дънките, за да го носите със себе си.

Забравете за работа с една ръка

Samsung Galaxy Note II е огромен и освен от снимките, това става ясно при бърз поглед към размерите 151.1х80.5х9.4 мм и теглото от 183 грама.

Връщането от 5.5“ дисплей към 4.7“ прави страхотна разлика и носи облекчение за палеца.

Всъщност този голям размер носи много предимства, за които ще стане дума нататък в ревюто, но имайте предвид, че работата с една ръка е невъзможна. Или ако на вас все пак някак ви се получи, то вероятно палецът ви има специални качества и можете да считате достигането на лентата с известия или най-горната иконка вляво за абсолютен подвиг.

Но Galaxy Note II не е създаден за ползване с една ръка и това е повече от ясно, не само заради 5.5-инчовия му дисплей, а и заради стилуса S-Pen. Няма как да държите телефона и да си записвате нещо с пет пръста, нали?

Samsung-Galaxy-Note-II-review2

Как стои въпросът с джобовете? Истината е, че устройството се побира в почти всеки мъжки джоб (казвам почти), а ако дамите решат да си вземат Note II – чантата им би била отлично убежище за него. Проблем е по-скоро сядането с тази плочка в джоба – внимавайте, защото дисплеят може да падне жертва на тесните ви дънки.

Най-добрият вариант е да носите смартфона във вътрешния джоб на сако или в отделна чанта, ако за разлика от мен имате навика да се разхождате с такава.

Пластмасата не излиза от мода

Samsung е в серия и пластмасата не излиза от мода за южнокорейците, независимо колко време минава и какво развитие претърпява линията Galaxy. Евтините материали са обхванали и новия Galaxy Note II и усещането от корпуса му не е за нищо приятно и нищо, отговарящо на високия му клас и цена.

Единственото спасение за кофти пластмасата е големият ярък екран и покритието от стъкло Gorilla Glass 2, което дизайнерите на Samsung не са успели да развалят и като цяло лицевата част на телефона изглежда значително по-приятно от гърба му.

Samsung-Galaxy-Note-II-review5

При бърза обиколка около корпуса на Note II ще видим 1.9 МР фронтална камера, огромния 5.5“ дисплей и познатата от Galaxy S III схема с физически Home бутон и два капацитивни около него (назад и опции). Отляво е бутонът за регулиране силата на звука, отдясно този за заключване от отключване, отдолу е първият микрофон и microUSB порт, а отгоре има 3.5 мм жак и още един микрофон. Върху задния панел е разположена 8 МР камера с LED светкавица до нея, високоговорителят и стилусът S-Pen, подаващ се в долния ляв край.

Пластмасовият капак се сваля лесно, а отдолу се разкриват слотовете за microSIM и microSD карти, както и огромната батерия с капацитет 3100 mAh.

Голям телефон = голяма батерия

По-горе споменах, че огромните размери на телефона имат и доста предимства. Е, може би най-важното от тях е голямата батерия. Въпросната има капацитет 3100 mAh, което с около 50% повече от стандартните смартфони със сравнително добър живот на батерията. Как се отразява това на работата с Galaxy Note II?

Близо две денонощия успях да изкарам със сериозно ползване на телефона, което е направо феноменално на фона на повечето конкурентни модели с Android.

Общо взето батерията е сред силните козове на Galaxy Note II и е качество, което устройството е заело от категорията на таблетите. Така че, ако за вас е важно да имате 100% сигурен спътник през целия работен ден, че дори и на следващия – вкарайте новия Note в сметките си.

Samsung-Galaxy-Note-II-review-6

Дисплеят е страхотен, въпреки синия оттенък

Дисплеят на Samsung Galaxy Note II е с диагонал 5.5“, съотношение на страните 16:9 и резолюция от 1280х720 пиксела, което е тъкмо HD, макар и по-ниска от тази при първия Note (1280x800). Без значение от тези няколко пиксела по-малко и по-ниската гъстота на точките, новият смартфон предлага красива картина с детайлно изображение и всякакви дейности са приятно преживяване на големия екран.

Note II използва Super AMOLED дисплей, който осигурява ярки, дори твърде наситени цветове, което в повечето случаи е добре, макар че не бива да се учудвате, че пренесени след това на компютъра снимките ви изглеждат доста по-кофти.

Samsung-Galaxy-Note-II-review7

Неприятната част при дисплея на устройството обаче е синият оттенък, който се забелязва например при отваряне на страници с бял фон, офис документи и други. Т.е. бялото при Galaxy Note II не е съвсем бяло, а клони към синьото и това е недостатък на Super AMOLED панела, познат още от Galaxy S III.

Въпреки тези подробности обаче, поглед към екрана на Note II ще ви накара да се усмихнете приятно и може би в крайна сметка това е най-важното.

Най-актуалният Android и супер мощен хардуер

Note II е един от най-мощните и бързи дроиди на пазара.

Samsung Galaxy Note II излиза на пазара директно с най-актуалния Android 4.1 Jelly Bean и въпреки че отгоре му е положен модифициран интерфейс от Samsung, смартфонът направо лети. Това ще усетите още с първата разходка из менюто и усещането ще се запази навсякъде с много малки изключения. Galaxy Note II успя да се забави единствено при зареждане на галерията, която беше препълнена с албуми от Picasa и снимки с камерата.

А причината за пъргавата работа е не само Jelly Bean, но и хардуерът, при който Samsung не са се стискали, ама хич. Смартфонът използва познатия от Galaxy S III чипсет, разработка на същия производител, но вече тиктакащ на 1.6 GHz и освен това придружаван от щедрите 2 GB RAM памет.

Samsung-Galaxy-Note-II-review8

Комбинацията определено прави разликата и бързите реакции на телефона се усещат веднага. Игрите, мултитаскингът и гледането на видео са безпроблемни задачи за Note II, а огромният екран означава и страхотни забавления.

S-Pen и за какво служи той

Вече ви разказах що е то S-Pen и за какво служи в ревюто на таблета Galaxy Note 10.1, който също включва дигиталната писалка. При Galaxy Note II положението не е много по-различно, но все пак има някои различия, които трябва да бъдат отбелязани.

Стилусът тук, разбира се, може да служи просто за управление на смартфона и разходки из интерфейса TouchWiz, а също и за въвеждане на текст с ръкопис, който Note II разпознава, стига вие от своя страна да владеете английски.

Samsung-Galaxy-Note-II-review9

Можете да правите скрийншоти, докосвайки екрана със задържан бутон на стилуса.

S-Pen има и удобен бутон, с който функционалността му се обогатява и например можете да стартирате приложения или смартфонът да изпълнява задачи с въвеждането на бързи команди. Това става като със задържан бутон направите движение отдолу нагоре по дисплея и така извикате самото приложение за целта, което прилича на малка бележка. Върху нея следва да изпишете някакъв символ, който предварително сте посочили, че трябва да стартира някаква функция или приложение. Например ако изпишете въпросителен знак, това може да стартира търсачката, „@“ може да отваря Gmail и т.н.

Samsung-Galaxy-Note-II-review10

Най-коментираната нова екстра около стилуса S-Pen обаче е т.нар. AirView, която в различни ситуации ви позволява да виждате допълнително съдържание, без да докосвате екрана. Например докато гледате филм, доближавайки връхчето на писалката до екрана, можете да видите сцените напред и да прецените до кой точно момент искате да превъртите. AirView работи още в галерията – виждате какви снимки съдържат албумите, без да влизате в тях; действа и при SMS-ите, където не е необходимо да ги отваряте, за да прочетете текста.

Приложенията за стилуса липсват

За разлика от Samsung Galaxy Note 10.1, който пристига с цял арсенал софтуерни глезотии и полезни приложения, при смартфона Galaxy Note II такива на практика липсват. Единственото ценно нещо е S Note – дигитален бележник, в който можете да създавате най-различни колажи, да записвате важни мисли, рецепти или просто да надраскате някоя карикатура, за да убиете малко свободно време. Страхотно е също така, че S Note се появява като допълнителен хоумскрийн, щом S-Pen бъде изваден от гнездото му. Това ви позволява да запишете нещо важно за секунда, без да ровите и търсите приложението за целта.

Когато оставите стилуса извън гнездото му, без да го ползвате, смартфонът ви подсеща да го приберете, за да не го изгубите.

За разлика от Galaxy Note 10.1 обаче тук липсват PhotoShop Touch и Ideas на Adobe, които всъщност осмисляха съществуването на стилуса при таблета. При смартфонът Galaxy Note II няма нищо подобно, което ми се струва грешка.

Samsung Galaxy Note II1

Приложенията общо струват 30 лв. и смятам, че ако потребителят ги намери предварително инсталирани в своя Note, това не само ще направи добро впечатление, но и ще му помогне да открие потенциала на дигиталната писалка и да види още по-голям смисъл в покупката на този смартфон. А след като Samsung създаде и се опитва да наложи тази нова категория на хибрид между смартфон и таблет, би трябвало да се стреми тъкмо към убеждаването на потребителите в нейните предимства и ползи.

В апарата, който тествах, липсваше и функцията Multi Window, като се оказа, че първоначално тя е стартирала само в бройките за корейския пазар. Samsung обаче ще поправи пропуска и започна разпространението на ъпдейт, който добавя екстрата и към Note II в Европа – засега само във Франция и Великобритания, но да се надяваме в бъдеще и у нас. А Multi Window представлява възможността да ползвате две приложения върху двете половини на екрана. Например можете да гледате видео в YouTube, докато в другия край на 5.5-инчовия дисплей си попълвате екселската таблица.

Камера и звук

Звукът при новия ноут излиза само през един говорител, но въпреки това е по-силен от повечето телефони, освен това и качеството е на ниво. Разбира се, нищо не може да замени качествените слушалки, но ако искате да споделите някоя песен с приятели или да им пуснете видео - никой няма да има проблем със силата на звука.

За разлика от таблета Note 10.1, при Galaxy Note II камерата не е само за разкош и действително върши работа, при това доста сполучливо.

Samsung-Galaxy-Note-II-review12

Снимките в подходящите условия са много добри, без да са нещо революционно, а при по-лоши условия камерата все още се справя що-годе прилично, но най-добре да използвате съответния режим. Да, когато искаме да уловим интересен момент, рядко имаме време да ровичкаме с настройките, но ако държите да намалите шума при снимки през нощта или вечер в затворено помещение с изкуствена светлина, добре е да включите режима “low light”. Той осезаемо подобрява качеството на кадрите, макар и да не прави обекта много по-ясен.

Всъщност някакво подобрение във фотографията със смартфони при слаба светлина и лоши условия като цяло очаквам да дойде едва с Nokia Lumia 920.

Ето и няколко кадъра с камерата, въпреки че в предишен пост ви показах нейните възможности, включително и при видеозапис.

20120924 12554520120924 14171720120925 141614

20120926 13275420121001 210830 LLS20121001 210853

Последните две снимки показват каква е разликата при ползване на режима за помещения с ниска осветеност - на последния кадър режимът е изключен, а при предишния е активиран.

Заключението

Под чертата Samsung Galaxy Note II е един от най-добрите суперфони на пазара, които хардкор потребителите на технологични играчки биха могли да си купят днес. Устройството е със супер мощен хардуер, най-актуалния софтуер, невероятна батерия и добра камера. И въпреки че като материали на изработка клони към провал, конструкцията е достатъчно тънка и стегната, че пластмасата да не прави чак толкова лошо впечатление.

Преди да купите Note II, помислете дали стилусът ще ви бъде от полза.

Стилусът S-Pen определено може да се стори като сериозно предимство за някои потребители и ако изберете Note II, по-добре да сте от тях. Да, стилусът и огромният екран би трябвало да са основната притегателна сила за бъдещите собственици на устройството, защото в противен случай по-добре е да се насочат към Galaxy S III.

Сред слабите места на новия Note са малкото на брой вградени приложения за ползване със стилуса, което е в контраст с таблета Note 10.1. Освен това смартфонът трябва моментално да излезе от плановете на хората с по-малки ръце или тези, които си мислят, че 5.5-инчов екран може да се ползва само с палец.

Samsung-Galaxy-Note-II-review15

Samsung Galaxy Note II дебютира на българския пазар в близките дни, като цената му е 1250 лв. без договор или около 800-900 лв. с такъв.

8.2
Един от най-мощните смартфони на пазара, който може да спечели всеки с издръжливата си батерия, яркия дисплей и добрата камера. Освен огромните размери, почти няма какво друго да ви откаже от Samsung Galaxy Note II. Ако S-Pen обаче не ви привлича, ориентирайте се към стандартен смартфон.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 8
  • Батерия 9
  • Камера 8
  • Производителност 9

Samsung Galaxy S24 и Galaxy S24+ предлагат Galaxy AI, чипсет Exynos, по-големи дисплеи и батерии

Заедно с премиум модела Galaxy S24 Ultra току-що в Сан Хосе, Калифорния, Samsung представи и неговите два подгласника - Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer