НачалоРевютаSamsungРевю на Samsung Galaxy Tab 10.1

Ревю на Samsung Galaxy Tab 10.1

Претендент за титлата

16374
Написана от  nixanbal
Ревю на Samsung Galaxy Tab 10.1

Samsung Galaxy Tab 10.1 е таблет с около три пъти по-голям екран от смартфона ви, няколко милиметра по-тънък корпус и батерия, която без проблем ще надживее машинката в джоба ви. От няколко седмици замених моя 7-инчов Galaxy Tab с новата Honeycomb гордост на южнокорейците и въпреки някои недостатъци и липси в 10.1, бих казал, че ъпгрейдът си струва, а по-нататък ще ви разкажа защо...

По-голям дисплей – плюсове и минуси

Винаги съм изтъквал като сериозно предимство на оргиналния Samsung Galay Tab компактните му размери и 7-инчов екран, които позволяват да го съберете дори в джоба на дънките. Край с този навик – Galaxy Tab 10.1 е доста по-голям (10.1“ дисплей) и макар и по-тънък, таблетът не се събира в друго, освен в раница или някаква друга чанта за носене. Нещо повече – докато в някои ситуации по-малкият модел можеше да се ползва удобно само с една ръка, новият изключва всякаква подобна възможност.

PB086453

Samsung Galaxy Tab 10.1 разполага с голям и ярък 10.1“ дисплей с HD резолюция от 1280х800 пиксела, тежи 565 грама, а корпусът му е изключително тънък – 8.6 мм.

Все пак по-големият екран не е направен, за да ви създаде дискомфорт – напротив. Въпреки че няма да е удобно да извадите таблета в градския транспорт, 10.1-инчовият дисплей позволява по-приятна работа при браузване, имейл и игри в почти всяка друга ситуация. Не се оплаквам също, че виждам по-голяма част от блога без да скролвам, или пък че Angry Birds са три пъти по-забавни на 10 инча. От двете страни на екрана пък има и стерео високоговорители, които доставят чуден звук.

Honeycomb с „пипнат“ интерфейс

Samsung Galaxy Tab 10.1 работи под Android 3.1 Honeycomb и въпреки че вече има по-актуална версия (3.2), Samsung все още не са решили да ъпдейтнат таблета. Това поставя под съмнение и обещанието за актуализация до Android 4.0 Ice Cream Sandwich през 2012 г., но да видим – може пък директно да преминем от 3.1 на 4.0. Старият ми Galaxy Tab е с Froyo и до ден днешен.

PB086372

Иначе таблетът не е с чистата визия на Android, която ни предлагат повечето Honeycomb модели – LG Optimus Pad, Motorola XOOM и Toshiba AT100 например. Galaxy Tab 10.1 използва фирмения интерфейс Touchwiz, добавил няколко приятни екстри, а и винаги е по-добре да има нещо отличаващо.

Сред бонус екстрите, които идват с Touchwiz, е например лентата с шорткъти, които изскачат с докосване на малка стрелкичка в центъра на основата на екрана.

Машината се управлява изцяло от дисплея и няма никакви бутони по корпуса отпред. Типичното за Honeycomb е, че ключовите Начало, Назад, Опции и Мултитаскинг са софтуерни и променят позицията си спрямо завъртането на екрана. А екранът тук може да се върти на всички посоки, като най-хубавото е, че няма никакво забавяне при процеса.

Супер бърз, с леки уговорки

Както и Toshiba AT100, чието ревю наскоро прочетохте на блога, таблетът на Samsung също се базира на NVIDIA Tegra 2 с двуядрен процесор на 1 GHz, 1 GB RAM памет и има 16 GB вградена (в случая с моята бройка). Тази конфигурация осигурява изключително пъргава работа на Android – преминаването през началните екрани, отварянето на приложения и работата с тях – всичко върви много добре. Тук там се случват леки засечки – както с всяко Android устройство. Например онзи ден се наложи да рестартирам таблета след известно време, прекарано в игра на новата Angry Birds Seasons 2012 Ham’O’Ween – явно просто му дойде в повече. Не бих казал, че това е ОК, но не е системен проблем и ако подобни случки не зачестят в бъдеще, съм склонен да ги приема.

PB086398

За липсващите конектори

По отношение на хардуера трябва да отбележа липсата на USB порт – едно от ключовите предимства на таблета Toshiba AT100. Така Galaxy Tab 10.1 не може да се възползва от свободата, която дава Honeycomb, да се свързва с външни устройства през този конектор, като например с USB флашка и други. Вероятно една от причините за решението USB портът да бъде оставен извън плана е запазването на секси корпуса до минимално тънък профил – е, постигнато е.

Това обаче не е оправдание за липсата на microSD слот, който все още е полезна екстра, независимо колко GB вградена памет имат устройствата – винаги е по-лесно да извадиш картата и за секунди да я пъхнеш в лаптопа, за да свалиш снимки или друго съдържание.

Samsung Galaxy Tab 10.1 предлага Wi-Fi, DLNA, Bluetooth 3.0 и GPS с картите Google Maps.

Иначе зарядното и USB кабелът се свързват с Galaxy Tab 10.1 през фирмения конектор на Samsung, което е добър обединяващ вариант, но ме кара да ползвам допълнителни кабели освен вече почти старнартния microUSB.

PB086384

Слот за SIM карта, но без разговори

Добра новина обаче е наличието на SIM слот и 3G модула в Samsung Galaxy Tab 10.1. Таблетът поддържа HSPA+ със скорости до 21Mbps, каквито българските оператори вече предлагат, или поне на определени места в страната. За разлика от малкия си предшественик, Galaxy Tab, новият модел не може да се ползва като мобилен телефон за разговори. Все пак стои опцията да изпращате и получавате SMS-и през картата си.

Samsung Galaxy Tab 10.1 предлага споделяне на мобилния интернет от SIM картата с други устройства през Wi-Fi, Bluetooth или USB – екстра, която аз винаги ползвам при пътуване.

PB086416

Поредната мощна батерия

Харесвам таблетите не само заради всички възможности, които предлагат, заради удобното сърфиране в мрежата и т.н. Тези машинки имат и изключително издръжливи батерии – няколко пъти съм споменавал, че това е едно от предимствата на оригиналния Galaxy Tab, а така е и при новия модел. Таблетът има батерия с капацитет 7000 mAh, която осигурява часове работа, прекарани в браузване на сайтове, игра, Twitter и Facebook. Ползвам таблета по няколко дни преди да се наложи да го закача на зарядното, като общо се събират часове интензивна работа. По официални данни Samsung Galaxy Tab 10.1 издържа до 9 часа гледане на видео или до 72 часа слушане на музика.

PB086435

В комплекта на Samsung Galaxy Tab 10.1 влиза USB кабел/зарядно, слушалки иии... нищо повече. Бих казал, че липсата на калъфче за пореден път е дразнеща – тези устройства не могат без подобен аксесоар и той трябва да е задължителен в комплекта на всеки таблет. BlackBerry PlayBook например има калъф в кутията, а неговото ревю очаквайте скоро!

Изводът

В заключението, което пиша няколко седмици откакто използвам Samsung Galaxy Tab 10.1, мога да кажа, че машинката е освен тънка, лъскава и с идеално сглобен корпус, още доста бърза и с приятно ярък дисплей. И въпреки че 10.1“ са малко множко за моя вкус, по-големият диагонал позволява по-удобно браузване и въобще повечето неща са по-приятни с него. Като цяло Galaxy Tab 10.1 е един от най-близките конкуренти на Apple iPad 2.

Цената на таблета започва от 860 лв. с договор към някой от операторите (продава се от всички), а на свободна продажба е 1100 лв. за версията от ревюто – 16 GB вградена памет и 3G поддръжка.

7.6
Samsung Galaxy Tab 10.1 е един от най-масовите таблети с Android и въпреки че беше лишен от софтуерна поддръжка, устройството има и някои предимства. Приличен списък с възможности, платформата NVIDIA Tegra 2 и издръжливата батерия са качества, които трябва да вземете под внимание при избора си.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 7
  • Батерия 9
  • Камера 7
  • Производителност 8

Samsung The Freestyle 2nd Gen е преносима станция за забавления със 100" екран

Това цилиндрично малко устройство вече стана доста популярно с първото си издание, а сега у мен е неговата втора версия.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer