НачалоРевютаSonyРевю на Sony Xperia Tablet Z

Ревю на Sony Xperia Tablet Z

Най-красивият таблет може и да плува

17530
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Xperia Tablet Z

Sony има тежка история с таблетите и въпреки интересните си решения – в последните години винаги нещо не им достигаше, за да влязат под кожата на потребителите и да ги накарат да искат техните продукти. В началото на 2013 г. японският производител представи не само един от най-атрактивните смартфони, но и неговия еквивалент сред таблетите. Sony Xperia Tablet Z е 10-инчов модел, който се отличава с изключително тънък и красив дизайн, актуални спецификации и защитен от вода корпус. Само от казаното дотук личи, че това не е просто поредният таблет с Android, но как се представи Xperia Tablet Z през последните две седмици, в които го ползвах, моля, четете в ревюто нататък...

Да, таблетът може да бъде секси

Преди време получих забележка от познат моден фотограф, че съм определил операционната система на BlackBerry Z10 като “прекрасна”, което било качество, присъщо само за жена. Не знам онзи човек дали чете и това ревю, но дизайнът на таблета Sony Xperia Tablet Z е супер секси.

Следвайки дизайнерската линия на смартфона Xperia Z, тук Sony отново ни предлага т.нар. OmniBalance дизайн и почти труден за възприемане ултратънък корпус.

Xperia Tablet Z има профил от 6.9 мм, което вероятно е по-малко дори от смартфона ви

Таблетът тежи под 500 грама, което заедно с финия корпус го прави удобен за носене и продължителна работа. Всъщност усещането да държиш нещо толкова тънко е особено приятно и дори в хоризонтален режим не е необходимо да си помагате с другата ръка.

Sony Xperia Tablet Z review nixanbal13

Що се отнася до носенето – положението е сходно. Xperia Tablet Z може лесно да се събере почти навсякъде, а в раницата почти не се усеща, че сте го прибрали към останалия багаж.

Чадър, хавлия и таблет за плажа

За разлика от смартфона Xperia Z тук задната част не е от стъкло, а покрита с фин гумиран слой пластмаса. Това ще успокои някои потребители, че при първото изпускане или чукване таблетът няма да се раздроби на парченца, а освен това придава стабилност при работа.

Последното е особено важно и заради водоустойчивия характер на таблета. Xperia Tablet Z има пълна защита от прах и вода (IP55 и IP57) и може да остане изцяло потопен за 30 минути на дълбочина до 1 метър. Това е фактор, който отличава предложението на Sony от конкуренцията и действително е полезна екстра.

Sony Xperia Tablet Z review nixanbal12

Въпреки че отначало мислех да ползвам таблета предимно като дъждобран при проливните дъждове в началото на юни, оказа се, че приложенията са много повече. Гледане на филм във ваната или четене на електронна книга на плажа са само част от ситуациите, в които прахо- и водоустойчивият корпус на Xperia Tablet Z ще докаже колко е ценен. Да, всъщност едва ли има друг таблет, който можете да вземете със себе си на плажа и да захвърлите спокойно на пясъка до хавлията, докато се разхлаждате в морето.

Sony Xperia Tablet Z е защитен само в сладководни басейни, затова влизане с него в морето не е добра идея

Така че гумираният гръб на таблета позволява по-добър захват при ползване с мокри ръце, докато стъклото би бил значително по-рисковано решение. Колкото до работата с мокри ръце – екранът на Xperia Tablet Z разпознава докосване с мокри пръсти, но не реагира при допир под вода.

Единственият недостатък на всичко това е, че портовете на таблета са покрити с пластмасови капачета, чието отваряне и затваряне при всяко зареждане или слушане на музика със слушалки не е най-приятната задача. Имайки предвид естетическите предимства и пълната защита от прах и вода – този минус все пак си струва да бъде преглътнат.

Дисплеят е крачка над този в Xperia Z

При смартфона Sony Xperia Z имаме страхотна резолюция и технологии, които се грижат за оптимизиране на цветовете според съдържанието върху него, но има и някои недостатъци. В ревюто на апарата вероятно сте прочели за малкия ъгъл на видимост и за недостатъчно дълбокото черно.

Е, таблетът Xperia Tablet Z до голяма степен се е отървал от тези проблеми и 10.1-инчовият му HD Reality дисплей с резолюция 1920х1200 пиксела е изключително приятна гледка. Ще отбележите това още с първите видеоклипове - трейлърите на няколко филма, които са предварително заредени в устройството. Контрастът и яркостта на картината са на ниво, цветовете са наситени, а детайлите отлични при гъстота на пикселите от 224 ppi.

Sony Xperia Tablet Z review nixanbal14

На пряка слънчева светлина дисплеят на Sony Xperia Tablet Z става по-трудно четим, но все пак използваем. Отблясъците върху лъскавата повърхност също са пречка за удобната работа, така че вариантът при ползване навън е да сте на приятно сенчесто място, или просто слънцето да не попада директно върху дисплея.

Под чертата дисплеят на новия таблет Sony е сериозна крачка напред за компанията. Със сигурност има място за подобрение, но картината при Xperia Tablet Z е на ниво.

Софтуерът ни е познат

Sony пуска таблета си на пазара с Android версия 4.1.2 Jelly Bean, което е приемлив вариант, но въпреки това не е ясна причината защо не е инсталиран най-актуалният 4.2 Jelly Bean. Имайки предвид не дотам добрата история с ъпдейтите на Sony, това може да се окаже притеснителен фактор за потребителите. Особено за тези, които следят версиите на Android и държат устройствата им да имат най-актуалното от софтуера на Google. Към края на годината очакваме голям ъпдейт на платформата (Android 5.0 Key Lime Pie) и би било твърде жалко, ако производителят не осигури актуализация за Xperia Tablet Z.

Ако все пак погледнем оптимистично на нещата и си представим, че Sony подготвя скорошен ъпдейт до 4.2, софтуерът на таблета никак не е сред слабите му страни.

Върху Android е положен познатият от новите смартфони на компанията интерфейс, който е сред най-сполучливите заместители на чистия вид на операционната система.

 Sony Xperia Tablet Z review nixanbal screen 

Отключването на таблета е с познатата от Xperia Z “щора”, а още на началния екран, в основата му, потребителят е посрещнат от две интересни иконки. Едната е включеният още в Xperia Tablet S софтуер за управление на различни устройства през инфрачервения порт, а другата – бърз достъп до mini apps (мини приложения). Последните представляват малки инструменти (календар, бележник, браузър и т.н.), които се извеждат на началния екран и могат да се местят свободно по цялата му повърхност. Когато не се ползват, са неактивни и с полупрозрачен вид, така че да не пречат да вършите успоредно останалите си задачи. Освен няколкото специално създадени приложения, в mini apps могат да се добавят и ползват по същия начин уиджетите на таблета.

Sony Xperia Tablet Z review nixanbal 15

Екстра приложения в таблета са услугите Music и Video Unlimited, които и до днес не са достъпни за България, а фирменият магазин с предложения за интересни игри и приложения от Google Play Store, Sony Select, е по-скоро излишен.

Батерия и звук

Звукът при Sony Xperia Tablet Z не е супермощен и не блести с най-високо качество, но е достатъчен да ви осигури приятно гледане на филм в леглото или слушане на музика на поляната в парка.

Интересното при Xperia Tablet Z всъщност е разположението на говорителите. Звукът е стерео – излиза от двата спикъра в долните ъгли на таблета. Казвам ъгли, защото говорителите са с по-особен дизайн и изход както настрани, така и надолу. Т.е. във всеки край има по един говорител (не са по два), но удобството е, че ако случайно закриете страните на таблета с длани при гледане на видео – звукът ще продължи да се разпространява свободно от долната част на устройството. Хитро решение и приятен малък детайл, подчертаващ интелигентното отношение и внимание към дизайна на Xperia Tablet Z.

Sony Xperia Tablet Z review nixanbal 17

Що се отнася до батерията – тук забележки няма. През седмиците, в които беше у мен, рядко ми се налагаше да зареждам таблета, въпреки че батерията му не е с рекордно голям капацитет, дори напротив – едва 6000 mAh. За сравнение iPad 4 е с 11 560 mAh, а Nexus 10 с 9000 mAh.

Sony Xperia TableT Z review screen2

Sony Xperia Tablet Z обаче предлага една от приятните софтуерни екстри за удължаване живота на батерията, въведени със смартфона Xperia Z. Става дума за STAMINA Mode – специалният режим, при който актуализациите на избрани или всички приложения спират при изгасването на дисплея. Това може да направи зарежданията още по-редки, особено ако сте от по-скромните ползватели и разцъквате устройството по 2-3 часа дневно, тъй като ефектът всъщност е пестене на енергия в стендбай режим.

Sony Xperia TABLET Z review nixanbal 18

Камера с адекватно за таблет качество

Sony е оборудвала таблета си с 8.1 МР камера с Exmor R сензор и удобен, но сравнително постен интерфейс и функции. Въпросната прави прилични снимки и обещава по-добро качество при слаба осветеност. В последните случаи действително сензорът улавя повече светлина и прави повече обекти видими на снимката, но качеството не задължително винаги е на ниво.

 Sony Xperia Tablet Z review nixanbal 21

Отпред има 2.2 МР камера за видеоразговори, което е приятна добавка, ако ползвате Skype и подобни приложения. Качеството й е видимо по-добро от това на повечето таблети, а и смартфони, при които масово се ползват 1.3 МР и дори VGA. 

Хардуер и комуникации за отличен

Sony Xperia Tablet Z пристига с чипсета Snapdragon S4 Pro на Qualcomm, който е един от най-мощните на пазара, или поне допреди излизането на Snapdragon 600.

Таблетът изкара над 7400 точки на Quadrant

Истината е, че хардуерното снаряжение на таблета не е върхът на сладоледа към днешна дата, но обезпечава безупречната работа на устройството. Може да се отчете минимално забавяне в реакциите тук-там, което вероятно се дължи на все пак натоварващия интерфейс от Sony, но иначе Xperia Tablet Z прави впечатление на бърза машина, справя се без забележки с всички приложения и HD игрите, които разцъках на него, вървяха отлично.

Sony XPERIA Tablet Z review nixanbal 19

По отношение на комуникациите Sony не са пестили сили. Xperia Tablet Z разполага с всичко, характерно за съвременните мобилни устройства от висок клас, включително 3G/LTE модул с microSIM слот. Това означава, че можете да ползвате карта от оператора и да имате мобилен интернет навсякъде.

 Screenshot 2013-06-24-14-38-32

Таблетът има microSIM слот, с който можете да ползвате карта за мобилен интернет и SMS-и, но не и за разговори

Иначе таблетът предлага още Wi-Fi, Bluetooth 4.0, инфрачервен порт, NFC, microSD слот за карти памет, microUSB с MHL поддръжка и 3.5 мм жак.

Без съмнение поддръжката на NFC е сред най-ценните и интересни екстри тук. Мястото на антената е указано с познатото лого на NFC в основата на задната част на таблета, като трябва да допрете другото устройсто точно там. Тествах връзката с високоговорителя Sony SRS-BTV5 като пуснах няколко МР3-ки от таблета през него, без необходимост от кабели и сдвояване само с едно докосване. Също толкова лесно беше прехвърлянето на снимки от и към Xperia Z – просто доближавате двете устройства и готово.  

Sony XPERIA TABLET Z review nixanbal 20

Инфрачервеният порт пък е удачен начин да контролирате техниката у дома, макар че лично не мисля, че бих привикнал към управление през таблета и оставам на конвенционалните дистанционни. Пък и за разлика от телевизора сеттопбоксът ми не беше разпознат от приложението на Xperia Tablet Z.

Кратко видеоревю и обиколка на ултратънкия корпус на Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z накратко

Основният недостатък на Xperia Tablet Z - цената

Един от най-богатите функционално таблети за 2013 г. вече е и на българския пазар. Xperia Tablet Z е не просто актуална с характеристиките си играчка, това е най-красивият таблет, който индустрията познава.

Изключително тънкият корпус със защита от прах и вода е ключов елемент от профила на устройството, с който Tablet Z ще спечели аудиторията с афинитет към красивия дизайн, а също и хората, на които им липсва технологичен полъх на плажа или около басейна.

Заглавието на последния абзац няма да е “Струва ли си Xperia Tablet Z”, защото отговорът е ясен – струва си. Въпросът е дали сте склонни да отделите толкова сериозен бюджет за таблет, а именно 1250 лв. без или около 1000 лв. с договор към оператор. С тази сума Sony отразява премиум дизайна и характеристики на Xperia Tablet Z, но в годината на евтините таблети дали този тук има шанс?

MWC 2023: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

Здравейте от Барселона и Mobile World Congress (Световния мобилен конгрес), където съм на живо за 12-а поредна година! Това е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer