НачалоРевютаSonyРевю на Sony Xperia Z

Ревю на Sony Xperia Z

Оказа се, че Android може да бъде секси

30499
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Xperia Z

Sony се завръща през 2013 г. Това е заявката на японския производител, който в края на миналата година се нареди на четвърто място сред най-големите смартфон вендори, а целта сега е третото стъпало от върха. “Sony се завръща” крещи и новият флагман на компанията, Xperia Z, който от доста време насам й позволява да се бори с изравнени сили срещу конкуренцията в най-високия клас. Прекарах известно време със стъкления телефон, дори пътувах с него до MWC в Барселона, а сега  дойде време за голямото ревю. Какви са впечатленията ми от работата със Sony Xperia Z, кои са ключовите му предимства и има ли нещо, което трябва да ви притеснява в него, моля, четете в ревюто нататък...

Оскар в категория дизайн и изработка

Външният вид, първото впечатление за Sony Xperia Z ще ви вземе дъха. Ултратънък, суперелегантен, със стъклено покритие отпред и отзад – това е нежната фигура на Xperia Z, която при първата среща с него ще докосне ръката ви с усещане за парченце дизайнерско съвършенство.

Без съмнение това е един от най-красивите и най-качествено изработени смартфони, на които съм попадал в последните години. Страхотното впечтление само може да бъде подкрепено от времето и запазването на корпуса в добро състояние и след няколко месеца работа.

Sony Xperia Z review05 

Xperia Z има правилна правоъгълна форма на корпуса със съвсем леки извивки в ъглите, а профилът му е тънък 7.9 мм. Това до таблета Xperia Tablet Z и неговите 6.9 мм изглежда нищо работа, но в действителност смартфонът на Sony е едно от най-фините устройства на пазара и с огромния си дисплей се превръща в красива хай-тек плочка. А красотата идва и от стъкленото покритие върху предната и задната част на корпуса, което видяхме още при Nexus 4, но тук идеята е пренесена едно стъпало по-нагоре към изяществото. За целта тялото не е опасано от гумирана рамка, а от пластмасова, при която Sony са се заиграли допълнително и са създали Xperia Z с т.нар. OmniBalance дизайн. Идеята е смартфонът да е удобен, независимо с коя ръка и как се държи, а и да изглежда красив, независимо от коя страна е погледнат, независимо дали лежи на масата с дисплея нагоре или обратно.

Изключително красивият стъклен корпус на Sony Xperia Z има склонност да събира отпечатъци, които обаче не личат при бялата версия на телефона 

Бляскавото тяло на Xperia Z няма никакви оставени отвори, тъй като корпусът е защитен от прах и вода. Затова microSIM и microSD слотовете, 3.5 мм жак и microUSB портът са покрити от капачета в стила на цялостния дизайн и почти не се забелязват. Лошото е, че да отваряш капачета при всяко зареждане или ползване на слушалки не е най-удобното нещо на света. Да, пластмасовите тапички ще ви се пречкат понякога, но изглежда това е цената на защитения от удавяне смартфон, а и с тях красивите линии на корпуса не се нарушават.

Иначе тялото на Xperia Z е събрало от дясната си страна дупка за връзка, високоговорителя и бутона за регулиране силата на звука, който е супер стегнат и със съвсем леко потъване – иска малко свикване, докато започне да се усеща и без да се търси с поглед. Над него е красивият метален бутон за включване, който прилича на елемент от ръчен часовник – реагира отлично и е лесен за намиране с палец. Отляво се виждат две пластини, с които смартфонът се свързва към докинг станция за зареждане, а до основната камера на гърба е LED светквицата и вторият микрофон за шумопотискане. Първият е добре видим под екрана, а над дисплея са предната камера, сензорът за околната светлина и малкият диод за известия.

Sony Xperia Z review06 

Под чертата бих казал, че дизайнът и изработката на Sony Xperia Z са близки до съвършенството. Въпреки огромния си 5-инчов дисплей смартфонът лежи добре в мъжка ръка, а и е насочен предимно към хората, които търсят по-широко поле за работа на мобилния си. Единствената забележка към господата дизайнери е, че ми се щеше леката цепнатина между стъклото на екрана и рамката около него да не съществува, но това ще е факт в един по-добър свят.

Върху стъкления екран и върху стъкления гръб има фино фолио, което добавя здравина и предпазва телефона от разпарчатосване, ако все пак успеете да го засилите в стената достатъчно. Иначе Sony казва, че Xperia Z ще оцелее и след изпускане от 1.5 метра.

Въпреки че и предното, и задното стъкло са защитени от драскотини, не бих разчитал на това и през дните, в които ползвам Xperia Z, внимавам да не го събирам в джоба с ключовете. А и като цяло съществува някакво вътрешно усещане, че корпусът му трябва да се пази с повишено внимание – сядане с телефона в задния джоб на дънките със сигурност не е добра идея също.

Да си поговорим за водата и морето

Поговорихме си за тънкия и красив корпус на Sony Xperia Z, а сега дойде време да си поговорим и за неговите специални умения – да издържа на прах и потапяне във вода. Да, въпреки че няма грубовата външност и гума по цялото си тяло, смартфонът покрива стандартите IP55 и IP57, което означава, че има най-високи нива на защита от прах и вода.

Sony Xperia Z може да бъде потопен във вода на 1 метър дълбочина и да остане там до 30 минути, а след като го извадите Sony обещава, че няма да се налага да посещавате сервиз. Тествах го къде ли не – дори под дъжда и дори във фонтаните на новата конгресна сграда в Барселона – оцеля.

Sony Xperia Z review03

За това му помагат вече споменатите тапички на всички портове, които имат леко гумирано уплътнение, за да не допускат вода до чиповете.

Всъщност отначало ще се запитате кому е нужна всичката тази защита и сигурност – аз също се чудих. Истината е, че едва ли в ежедневието си ще седнете до реката и ще потапяте телефона на почивки за половин час, просто за да тествате тези му характеристики. Но в реални ситуации може да се случи да извадите Xperia Z под дъжда, за да проведете разговор, да направите снимка или видео. Можете да направите подводно видео в басейна или просто да си оставите телефона до ваната или под душа, за да не пропуснете важно обаждане. Е, случват се и водни инциденти, за които няма да разказвам в подробности, но край с тях.

Важно е да знаете, че Sony Xperia Z е защитен от вода само в сладководни басейни и за съжаление това качество не важи в морето. Освен това имайте предвид, че смартфонът поддържа разпознаване на мокри пръсти, което е важно предимство, за да можете да го ползвате веднага, след като го извадите от водата, но докосвания не се разпознават под вода. Т.е. когато вече сте потопили телефона, не можете да разцъквате менюто. Това и липсата на хардуерен бутон за камерата означава, че ако ще записвате подводно видео, трябва да пуснете записа малко преди да се гмурнете.

Sony Xperia Z review02

Full HD дисплей с екстри и пропуски

Xperia Z е първият смартфон с Full HD резолюция на дисплея, който излиза на нашия пазар. Тенденцията във високия клас е именно към 1080р, така че Sony правилно не са пропуснали този детайл. И въпреки че всъщност разликата между HD и Full HD смартфон не е ясно забележима – повече точки означават по-детайлна и качествена картина, пък ако ще и недоловима с просто око.

И действително Sony Xperia Z може да накара iPhone и измисленото от него понятие “Retina дисплей” да се срамува в ъгъла, защото гъстотата на пикселите тук е 443 ppi спрямо едва 326 ppi за най-новия модел на Apple.

Снимките и видеозаписите са изключителни на 5-инчовия екран в Xperia Z и тук идва едно от основните предимства на огромния диагонал – имате нещо като мини телевизор в джоба си, където и да отидете. Причината за доброто цветопредаване и високия контраст при клиповете е Mobile BRAVIA Engine 2, подобен на който Sony използва и при телевизорите си. В телефона пристигат две видеа, които ще ви позволят да усетите качествата на дисплея още с първото му включване. А след това вече можете да си качите и всички серии от новия сезон на The big bang theory с високо качество.

Sony Xperia Z review04

Sony Xperia Z използва Mobile BRAVIA Engine 2 и дисплеят му се нарича Reality Display, но всъщност това е TFT LCD екран и той отстъпва на някои конкуренти по определени показатели. Да, цветовете изглеждат реалистично и са прилично наситени, но когато погледнете телефона под ъгъл ще видите, че нещата не са толкова впечатляващи. Xperia Z има значително по-малък ъгъл на видимост например от HTC One X, който използва Super LCD2 панел.

Така че при дисплея на новия флагман на Sony не всичко е розово, но истината е, че с Xperia Z получавате отличен за гледане на видео екран, с висок контраст и детайлна картина с най-високата в момента резолюция.

Иначе смартфонът използва т.нар. OptiContrast панел, за който Sony твърди, че намалява отблясъците от светлина и прави дисплея ясно видим, дори на слънце. Освен това е работено в посока изчистване на белия цвят – действително в пъти по-ясен спрямо бялото на екрана при Xperia T.

Да, можете да оставите сапунерката вкъщи

Sony Xperia Z е първият смартфон на пазара, който използва новия CMOS сензор за камерафони на Sony – Exmor RS. Той се различава от използвания досега, включително в модела Xperia T, Exmor R по различната си структура, която позволява вграждане на повече функции в по-компактен размер. С други думи – Xperia Z би трябвало да е най-добрият камерафон на японците до момента.

DSC 0014 DSC 0033

И той действително е. 13-мегапикселовият сензор се справя много добре при различни условия, като любимата екстра за мен тук е Superior auto. Това е интелигентен автоматичен режим, който сам разпознава какво и при какви условия снимате, а настройките се напасват по най-добрия начин спрямо ситуацията. Ползвах Xperia Z за снимки при пътуването ми до MWC в Барселона и почти непрекъснато го вадех, за да щракна нещо, а след толкова дни опитът показа, че Superior auto наистина се справя отлично и препоръчвам да разчитате на него, независимо какво снимате. Ако все пак държите контролът да е във ваши ръце или искате да експериментирате – има избор от 17 сцени, различни ефекти и т.н.

Максималната резолюция на снимки при ползване на Superior auto е 12 МР или 9 МР, ако искате кадри при 16:9.

Новото при камерата на Z е и HDR режимът, който е полезен при снимки на открито и особено при силна, дори грееща насреща светлина. Интересното е, че HDR може да се ползва както при снимки, така и при видеозапис.

Иначе за камерата няма хардуерен бутон, както имаше при предишния флагман на Sony. Тя може да се стартира или от иконката в менюто/хоумскрийна, или още от заключения екран – с приплъзване наляво. Във втория случай можете да посочите и дали с включването да бъде автоматично направена снимка или да стартира видеозапис.

Sony Xperia Z review08

Батерия и що е то STAMINA mode

Батерията на Xperia Z е с капацитет 2330 mAh, което звучи добре, но на практика ще ви позволи да издържите далеч от зарядното за около денонощние. И защото Sony не са успели да вкарат по-голяма батерия, която да задоволи жадния 5-инчов Full HD екран за по-дълго, те са подходили по по-различен начин – софтуерно.

Производителят е оборудвал апарата с т.нар. STAMINA mode – хитър начин да изцедите допълнителни часове от батерията, или по-скоро да спестите от енергията й. STAMINA mode се активира от менюто Power management и идеята му е, че спира всякакъв пренос на данни, докато екранът на телефона е угаснал. А всички знаем, че жадните за интернет връзка приложения са основна причина за бързото изтощаване на батериите в днешните смартфони.

Sony Xperia Z review09

STAMINA mode наистина удължава живота на батерията

Добрата новина е, че въпросният режим при Xperia Z е по-умен от това и знае, че имаме приложения, които не искаме никога да се изключват от мрежата. Такива за едни може да са имейлът, за други – социалните мрежи. Затова STAMINA mode позволява да добавим тези или които приложения решим като изключения и те ще са активни и при изключен екран.

Освен това Xperia Z има и функцията за умно свързване към Wi-Fi. Тя също е в менюто Power management и когато е активирана смартфонът знае, че трябва да пусне Wi-Fi, само когато се намирате в обхвата на вече запаметени мрежи – например вкъщи или в офиса. Това означава, че през останалото време Xperia Z няма да търси безутешно и безуспешно други мрежи. И това, още веднъж, ще допринесе за пестенето на батерията.

xperiaz stamnamode

С изброените по-горе екстри Sony Xperia Z може значително да удължи живота си, особено след като мине първоначалния период на нон-стоп разцъкване и започнете да ползвате устройството с умерен тормоз.

Jelly Bean с няколко екстри от Sony

Софтуерът на Sony Xperia Z е Android версия 4.1.2 Jelly Bean, което е почти най-актуалното от Google и би било логично да очакваме скоро актуализация до 4.2.

Фирменият интерфейс е освежен спрямо предишните модели и това се забелязва още от заключения екран, при който за щастие е отпаднало подобното на iPhone отключване – с плъзване на пръст на точно определено място по хоризонталата. За щастие, защото на фона на пръстена при HTC Sense или свободата при Galaxy S III например това е по-неудобното решение. При Xperia Z е необходимо просто вертикално движение някъде по дисплея и с ефекта на щора смартфонът се отключва.

Интерфейсът на Sony е приятна и стилна алтернатива на стандартния Android, а и начинът на отключване вече не изисква специални умения

Смартфонът идва с цял куп теми и тапети, безкраен списък с (по-скоро дрънчащи) мелодии на звънене и няколко предварително инсталирани приложения. А сред наличните от старта програми са браузърът Chrome, NeoReader за сканиране на QR кодове, навигацията Wisepilot и други. Специално внимание заслужават фирмените приложения Album, Movies и Walkman. Първите две организират вашите снимки и филми по удобен начин, а Walkman е популярният музикален плейър на Sony, който освен приятен дизайн, предлага и функцията ClearAudio+. А ClearAudio+ е нещо като beats audio при HTC – усилва звука при слушане на музика и го прави по-чист.

Sony XPeria Z review10

 Sony Xperia Z е и поредният модел на японците, който предлага т.нар. Small Apps. Това са вид уиджети, които можете да отваряте върху екрана и които заемат по-малко пространство от стандартно приложение – т.е. не са на цял екран, а в малки прозорчета. В смартфона има няколко – калкулатор, таймер, бележник и диктофон, но от малкото плюсче могат да бъдат свалени допълнителни от Google Play. Нищо кой знае колко полезно, но все пак знак, че Sony държат да оставят своята следа върху Android.

Звукът през слушалките избухва, говорителят заглъхва

По-горе стана дума за технологията ClearAudio+, която Sony предлага в Xperia Z като начин да направи слушането на музика по-приятно. И действително активирането на тази екстра се усеща на мига – песните започват да звучат по-добре, звукът е по-силен. Пробвах смартфона с няколко типа слушалки, включително безжичните Jabra REVO (очаквайте ревю) и с всички тях нямах забележки към Xperia Z.

Проблемът идва, ако решите да слушате нещо през говорителя на телефона. Всъщност едва ли ще решите нещо такова, защото той е сравнително слаб, а ще трябва да свикнете и да не го заглушавате с ръка, защото разположението му предразполага това. При мен често се случваше да запуша изгода с длан при разговор на спикърфон, без в първия момент да се усещам какво и защо се случва.

Sony Xperia Z review07

Иначе мелодиите на звънене са доста силни, даже твърде много, и звучат отлично и през този високоговорител, така че няма шанс да изпуснете обаждане по тази причина. Освен това при разговори звукът в слушалката е на ниво – нямам никакви проблеми с обажданията, чува се добре и към двете страни.

Хардуерна мощ и комуникация

Sony Xperia Z е оборудван с четириядрен процесор на 1.5 GHz от Qualcomm, който предшества Snapdragon 600 и въпреки че вече не е най-актуалното на пазара, едва ли ще останете недоволни.

Откакто ползвам телефона не съм имал случай да засече или да отваря продължително игра или приложение – дори галерията с купищата снимки се визуализира без забавяне. Да, най-вероятно новият Exynos 5 Octa на Galaxy S IV и Snapdragon 600 на HTC One ще са няколко идеи над Xperia Z в бенчмарк резултатите и, да, това ще накара маниаците на тази тема да извърнат поглед от Sony. Единственото оправдание за японците тук е, че техният Xperia Z вече е на пазара, а конкурентите с по-новите процесори ще излязат след някой и друг месец.

P3178178

И въпреки всичко – ако останалите характеристики на Sony Xperia Z ви допадат, не бива няколко точки в бенчмарка да променят решението ви, защото реално това няма да е осезаем недостатък.

Иначе Xperia Z пристига с 2 GB RAM и 16 GB вградена памет, а microSD слотът побира до 32 GB, но пристига празен. Смартфонът предлага пълен набор възможности за връзка и комуникация, като ще обърна по-специално внимание на NFC. Това беше телефонът, с който влизах на MWC 2013 в Барселона чрез чекиране на специалните NFC терминали. Освен за отключване на достъп, NFC служи и за връзка с аксесоари, при която сдвояването става за секунда само с докосване и без нужда от допълнителна активация. Тествах екстрата с високоговорителя Sony SRS-BTV5 и слушалките Jabra REVO.

Sony Xperia Z review11

Sony Xperia Z накратко

Тънък, секси корпус с огледална повърхност + актуални чаркове под капака

Под чертата Xperia Z е не само “най-доброто от Sony в смартфон”, но и най-красивото от Android в смартфон. Стъкленият корпус и секси линиите на апарата го правят едно от най-приятните за гледане и ползване устройства в историята на мобилните комуникации, а добрата новина е, че този път Sony са положили усилия и да изравнят сили с конкуренцията на най-високо ниво.

Камерата с 13 МР Exmor RS сензор, детайлният и огромен дисплей с Full HD резолюция и реално полезният STAMINA режим за пестене на батерията в Xperia Z са част от акцентите, които могат да накарат феновете на компанията да ъпгрейднат, без да се замислят повече. От друга страна ще бъдат привлечени нови привърженици, особено заради уникалната комбинация от красив и в същото време защитен от прах и вода корпус.

Сред недостатъците на новия флагман са отстъпващият в някои отношения дисплей (малък ъгъл на видимост), слабият високоговорител и процесорът, който ще бъде потиснат от задаващата се конкуренция, макар и това да остане видимо най-вече при бенчмарковете.

Струва ли си Sony Xperia Z? Ако планирате покупка на смартфон от най-висок клас и търсите нещо уникално в него – това е един от най-добрите варианти да изхарчите хилядарката си през 2013-а. 

Цената на Sony Xperia Z в България е около 1200-1300 лв. без договор или от 790 лв. с договор.

8.8
Един от най-добрите смартфони за 2013 г., който впечатлява с изкусително красив стъклен корпус, отлична камера и Full HD дисплей. Всичко това е заключено в тънко тяло, защитено от прах и вода...
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 8
  • Батерия 8
  • Камера 9
  • Производителност 9

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

Dynamic Island. Така Apple описва тази елипсовидна изрязана част в дисплея на току-що обявените си смартфони iPhone 14 Pro и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer