НачалоРевютаДругиСблъсък: Кой е най-добрият Android таблет под 8 инча?

Сблъсък: Кой е най-добрият Android таблет под 8 инча?

Сравнително ревю на пет актуални предложения

25610
Написана от  nixanbal
Сблъсък: Кой е най-добрият Android таблет под 8 инча?

Таблетите са една от най-динамичните продуктови категории на технологичния пазар и непрестанната вълна от нови и нови предложения в един момент направи избора изключително сложен. В това групово ревю ще на фокус са пет от най-актуалните и интересни таблети с диагонал на екрана под 8 инча. Компактната категория на тези устройства става все по-популярна, не само заради удобствата си, но и заради все по-ниските цени. Какво предлагат Samsung, Asus, Acer, Prestigio и Lenovo в този сегмент и кой модел е най-подходящ за вас, моля, четете в ревюто нататък...

За да се насочите към категорията таблети под 8”, вероятно на първо място определящ е бил бюджетът и сте решили да отделите за него по-скромна сума. Защото е първото ви такова устройство и защото не искате да рискувате с модел за 1000 лв., който впоследствие може да се окаже прибързана покупка.

Таблетите с диагонал на екрана от 7 до 8 инча обаче не са “таблетите за бедни” – тези устройства имат много допълнителни предимства и може да се окаже, че са тъкмо правилният избор за вас.

Tablets review nixanbal 02

Не бива да тръгвате с нагласата, че 7” са малко повече от големите смартфони днес и няма сериозна разлика в размера. Има и дори 5.5-инчовият Galaxy Note II е далеч като габарити от най-малките участници в този сравнителен тест. Въпреки това тези таблети са значително по-удобни за ползване от 10-инчовите, могат да се държат спокойно с една ръка, прибират се без проблеми в чанта и дори в широк джоб на панталон. А когато пътувате, със сигурност ще оцените предимствата на по-компактната играчка.

По-евтини, по-компактни и какво още – по-слаби? Не. Малките таблети не са по-немощни версии на големите алтернативи, не и по презумпция. По-орязаните хардуерно предложения в това ревю целят просто да смъкнат цената още едно ниво надолу, но под 8” има и много супернапомпани таблети.

Tablets review nixanbal 01

След това встъпление по темата за компактните таблети и извеждане на основните им характеристики, време е за същинската част – кой участва в екшъна? В сравнителното ревю ще прочетете подробности от първа ръка за Asus Fonepad, Acer Iconia A1, Samsung Galaxy Note 8.0, Prestigio MultiPad 2.0 Ultra Duo 8.0 и Lenovo A2107.

Дисплей

Дисплеят трябва да е водещ критерий при избора на смартфон и таблет, а и като цяло на всякакви технологични играчки, в които ще се взираме през голяма част от деня си. Няма нищо по-приятно от детайлна картина с висока резолюция и реалистично цветопредаване, както и нищо по-тъжно от пикселизирани изображения, неестествени цветове и губещ се контраст, дори при поглед под по-различен ъгъл.

В груповото ревю на тези пет таблета имаме няколко качествени дисплея, които може да не са в категорията на най-новия iPad, но и ценово са доста по-надолу от него.

Tablets review nixanbal 03 

Samsung Galaxy Note 8.0 изпъква с най-бистри цветове и с най-висока яркост, като бялото му е една идея по-чисто от това при останалите модели. Екранът му е 8-инчов и има резолюция от 1280х800 пиксела, а отсъствието на AMOLED панел всъщност сякаш е за добро и благодарение на това бялото е толкова бистро.

Веднага под Note 8.0 застава 7-инчовият Asus Fonepad, който е дори с по-висока гъстота на пикселите (1280х800 пиксела, 216 ppi), но с малко по-мътно бяло и видимо по-ниска яркост. Въпреки това таблетът на Asus осигурява отлично изображение и видимост от всеки ъгъл – панелът е IPS. Той има и специален режим за ползване на открито, който не прави чудеса, но действително се вижда някакво подобрение и екранът е една идея по-четим и под слънцето.  

Tablets review nixanbal 04

Acer Iconia A1 също предлага IPS панел с прилична резолюция от 1024х600 пиксела на своя 7.9” екран, като осигурява детайлна картина и отличен ъгъл на видимост, но бялото леко клони към жълто и това се забелязва най-вече при браузване в сайтове.

Prestigio MultiPad 2.0 Ultra Duo 8.0 е оборудван с 8” екран с резолюция 1024х768 точки и също използва технологията IPS, но при поглед под ъгъл текстът сякаш се отразява върху екрана и с това този таблет отстъпва едно ниво под изброените дотук.

На дъното е Lenovo A2107, чийто 7-инчов TFT дисплей с резолюция 1024х600 пиксела го докарва на гъстота на точките, но панелът не е конкурентен на останалите и взирането в този екран просто дразни очите.

Дизайн и изработка

Външният вид опира до личен вкус и разбирания за красиво, но в този параграф има много неща, които да обсъдим. Големина, съотношение на страните, тегло и може би най-важното – материали и качество на изработката.

Таблетът на Acer Iconia A1 има 7.9” дисплей със съотношение на страните 4:3, с което формата му напомня на iPad mini. Корпусът му е тънък 11.1 мм и тежи 410 грама. Пластмасовият гръб е в матово бяло и въпреки че това не е най-качественият материал, който можем да си представим за таблета – сглобката е добра, няма скърцания и имитиращата метал лентата около корпуса е приятна добавка. Върху нея са събрани дискретните бутони и слотове на Iconia A1. Заради матираната повърхност и светлия цвят видими следи от пръстови отпечатъци няма.

Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 е сходен с Iconia A1, като предлага същото съотношение на страните, но дисплеят е една идея по-голям, а въпреки по-тънкия 9.3 мм корпус, теглото е малко по-сериозно – 450 грама. При модела на Prestigio обаче е целена идентична с iPad външност, което е отразено както в предната, така и в задната част на корпуса, чиито страни са леко скосени към краищата. Корпусът на MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 е изработен от пластмаса, въпреки че гърбът имитира метал, а сглобката като цяло е по-добра от очакваното. По-ниския клас на таблета издава свалящото се капаче в горната част, което дава достъп до microSD и SIM слотовете, но най-вече – бутоните за включване и контрол силата на звука, които никак не са си на мястото – буквално и преносно. Въпросните стърчат неестествено от корпуса на MultiPad и се лутат в изрязаните за тях дупки, които никак не са им по мярка. 

Tablets review nixanbal 05

 

Galaxy Note 8.0 е с пластмасов корпус, но има супертънък профил и приятен дизайн

За 8-инчовия Samsung Galaxy Note 8.0 си заслужава да отбележа отличително тънкия му корпус с профил едва 8 мм и скромно тегло – 338 грама. Иначе таблетът е унаследил познатия от Galaxy S IV дизайн, но в по-голям размер, като това е единственият модел в сравнителния тест с физически бутон Начало под екрана. От двете му страни пък са двата капацитивни Опции и Назад – при всички останали модели тук тези бутони са софтуерни и са част от дисплея, а за мен решението на Samsung е най-добрият вариант. Galaxy Note 8.0 има гръб от лъскава пластмаса с мрежеста шарка, видима подопределен ъгъл, сглобката е отлична и капакът не се маха, както при смартфоните на компанията. Познатият стилус към таблета е прибран умело в долния десен ъгъл, а също отдолу са двата стерео високоговорителя. Позицията им е ок при портретно ползване на Note 8.0, но в хоризонтална позиция лесно се заглушават с ръка. Най-важното за таблета със стилус на Samsung е, че компактните му размери позволяват да се държи удобно с една ръка, докато с другата се ползва писалката. Това не е така при по-големия му приятел – Galaxy Note 10.1.

Lenovo IdeaTab A2107 е един от най-малките като диагонал на екрана таблети в ревюто, заради което теглото му от 400 грама и дебелината от почти 12 мм правят още по-сериозно впечатление. Да, този IdeaTab е тежичък и далеч от финия Galaxy Note 8.0, но пък предлага един от най-добре направените корпуси в това ревю. Изключително стегнато тяло, което е пластмасово, но финият гумиран слой на задния панел придава приятно усещане в ръката. Всъщност дизайнът и изработката на IdeaTab A2107 ми напомнят смартфона HTC Sensation и като цяло устройството е приятна изненада. Единственото нелогично и неестетично решение е microUSB портът да е разположен върху горната част на таблета. Сериозна драма причинява и капачето, покриващо слотовете за microSD и SIM карти – поставянето му обратно на място изисква сръчност от друго измерение.

Tablets review nixanbal 0

Най-сполучливата изработка сред всички таблети в ревюто е на модела Asus Fonepad. Устройството има компактни размери със съотношение на страните 16:9, което го прави по-удбно за държане с една ръка, а това е с цел – Fonepad има телефонна функция и дори има амбицията да замени смартфона. Високата оценка за изработката е не само за качествената сглобка и изпипаните детайли по корпуса, но и заради металното тяло на таблета, което носи приятно усещане при работа. Моделът на Asus тежи 340 грама, но за съжаление профилът му не е особено секси – дебел е 10.4 мм, което при тези компактни пропорции го прави малко по-грубоват, отколкото би ми се искало.

Хардуер и производителност

В тази точка от ревюто на фокус са акцентите от хардуерното снаряжение на петте таблета. Кой какво предлага, колко мощ има и как всъщност се справя с работата в ежедневието.

Преди всичко, ето какви са резултатите на петте таблета от бенчмарк тестовете с Quadrant:

Samsung Galaxy Note 8.0: 6512

Acer Iconia A1: 4017

Prestigio MultiPad 2.0 Ultra Duo 8.0: 2882

Asus Fonepad: 2852

Lenovo IdeaPad A2107: 1880

Точките до голяма степен дават ясна представа как се държат устройствата и при работа – колко бързо реагират при докосване по дисплея и колко бързо стартират приложения.

Tablets review nixanbal 07

Galaxy Note 8.0 е безспорният лидер тук. Той дори не изглежда съвсем намясто в този сравнителен тест, тъй като всъщност е позициониран малко по-високо от останалите модели и затова и хардуерът му е доста по-мощен. Samsung е оборудвал таблета с четириядрен процесор (Cortex-A9) на 1.6 GHz и 2 GB RAM. Е, това изглежда е повече от достатъчно да се справя суперпъргаво с всякакви задачи и да позволява мултитаскинга с две едновременно отворени приложения на екрана.

Под очевидния лидер е позициониран Acer Iconia A1, който всъщност беше изненадата в ревюто, защото въпреки четирите ядра на процесора (на 1.2 GHz), той е базиран на архитектурата Cortex-A7 и е подкрепени от по-скромната 1 GB RAM. Въпреки това реакциите на A1 се оказаха съвсем адекватни и бенчмаркът подкрепи това. А казвам изненада, защото цената на модела на Acer е наполовина по-ниска от Galaxy Note 8.0.

Нататък бенчмарковете наредиха Prestigio и Asus, но истината е, че Fonepad се държи доста по-добре при работа. Няма забавяния на приложенията и мудно преминаване между екраните. И въпреки че бенчмаркът отчита друго – бих дал на този модел доста по-сериозна преднина пред MultiPad 2 Ultra Duo 8.0, който се случваше да се задъха на места. Иначе Asus Fonepad използва едноядрения процесор Intel Atom Z2420 на 1.2 GHz + 1 GB RAM, а Prestigio е с двуядрен Cortex-A9 на 1.2 GHz + 1 GB RAM.

Tablets review nixanbal 10

В дъното съвсем логично остана Lenovo IdeaPad A2107, който със своя едноядрен процесор на 1 GHz и 1 GB RAM едва закачи 1880 точки на Quadrant. При работа таблетът оставя същото впечатление – действа бавно и не носи адекватно изживяване за потребителя. За това “допринася” и остарялата операционна система Android 4.0 Ice Cream Sandwich, при която т.нар. “Project Butter” за по-пъргава работа все още не беше в действие.

Софтуер

Всички таблети в теста пристигат с инсталиран сравнително актуален Android 4.1.2 Jelly Bean. Изключение правят само Lenovo IdeaPad A2107, който върви под вече остарелия Ice Cream Sandwich, както и Acer Iconia A1, оборудван с най-новия Android 4.2.2 Jelly Bean. С това таблетът на Acer е една идея пред конкуренцията, а има и някои допълнителни софтуерни глезотии.

Интерфейсът на Iconia A1 е слабо докоснат от Acer и по-скоро имаме няколко допълнително инсталирани приложения и уиджети. Интересна софтуерна екстра тук е възможността за събуждане на таблета и директното стартиране на приложения. Това може да стане като при изгаснал екран провлачим 5 пръста през него или докоснем дисплея с двата палеца. При тези две ситуации можем да зададем да се отварят приложения по наш избор, което ни спестява събуждането и отключването на таблета и ровенето за желаното приложение в менюто или по хоумскрийна. Тази възможност се нарича Acer Touch WakeApp и е действително полезна.

Tablets review nixanbal 14

Samsung Galaxy Note 8.0 пък е таблетът с най-сериозно модифициран интерфейс. Освен по-цветни иконки, този модел предлага и някои допълнителни приложения за работа с придружаващия го стилус, както и екстрите SmartStay и Multi Windows.

Asus Fonepad предлага Android в почти чист вид, но има някои дребни добавки и тук. И не става дума за безполезните приложения, а за четвъртия бутон в основата на дисплея, който извежда редица мини уиджети. Те могат да бъдат отваряни върху екрана, но не са прозрачни и трябва да бъдат поставени така, че да не пречат на останалата работа с таблета. Идеята е с тях да вършите успоредно някои дребни задачи – има калкулатор, браузър, речник, броят, мейл, календар и други. Освен това лентата с известия е пълна с бързи настройки, а там е и специалният Outdoor режим на Fonepad, който прави екрана максимално ярък за ползване на открито.

Tablets review nixanbal 13

Таблетът на Lenovo изостава видимо по отношение на софтуера – не само използва вече остаряла версия на Android, но и модификациите по интерфейса с нищо не допринасят за изживяването на потребителя. Има няколко интересни визуални ефекта при преминаване между началните екрани и куп допълнителни приложения и уиджети със спорен смисъл.

При Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 имаме чист Jelly Bean (4.1.2), като производителят е добавил само няколко приложения от себе си. Полезно тук е приложението за четене на е-книги, а Prestigio са познати и със своите евтини четци на такива. Освен това беше интересно, че при стартиране за първи път на таблета, той ще ви попита дали искате да инсталирате списък с популярни приложения. Ако потвърдите, няма да се налага да сваляте едно по едно Facebook, Twitter, Instagram и някои други.

По отношение на софтуера като победител бих определил Asus Fonepad – достатъчно чист и близък до оригиналния интерфейс на Android 4.1.2 Jelly Bean, но все пак с няколко полезни добавки тук-там.

Добавена стойност

Тук влизат онези дребни или не толкова дребни екстри, които производителите са прибавили към стандартния списък възможности на своя таблет, за да го направят по-атрактивен от конкуренцията.

Tablets review nixanabal 11

Galaxy Note 8.0 и неговият стилус S-Pen, както и приложенията за рисуване и водене на бележки с него, вдигат акциите на таблета. Тази характеристика го отличава от всички останали в ревюто и малката пластмасова пръчица има място в ежедневните ви задачи – Note 8.0 може би е тъкмо за вас.

Asus Fonepad пък е устройство, което може да покрие нуждата от смартфон и таблет. Машинката има телефонна функция и през нея могат да се провеждат разговори, точно както с нормален смартфон, само че с гигантски размери. Ако сте склонни да преглътнете факта, че ще изглеждате странно при всяко приемане на обаждане на обществено място, Fonepad е страхотен начин да си спестите пари за нов смартфон и таблет.

Tablets review nixanbal 09

При моделите на Prestigio и Lenovo бонусът е слотът за SIM карта и вграденият 3G модул, а Acer Iconia A1 се отличава с най-актуалната версия на Android и няколкото хитри начина за събуждане с директен старт на приложение.

Кой е най-добрият избор?

Тук идва моментът да теглим чертата и да прегледаме наново петте предложения по-горе, за да прецени всеки за себе си кой таблет предлага най-доброто съотношение цена/възможности.

Ако парите не са проблем

На първи прочит Samsung Galaxy Note 8.0 триумфира с преднина при почти всяка от по-горните точки. Въпросът е друг – въпреки 8-инчовия си екран, Note 8.0 е таблет от по-висок клас, който струва 740 лв. за версия с 16 GB или 1000 лв. за същата с 3G модул.

Ако парите не са проблем, а просто търсите най-функционалното и най-доброто от таблетите с Android в компактна опаковка – това е вашият избор.

Таблетът няма да ви разочарова и като дисплей, и като производителност, и като батерия. Стилусът пък е сериозен отличителен фактор, който добавя още възможности към устройството и го прави абсолютен фаворит в този групов тест.

Ако търсите най-доброто за най-малък бюджет

Потребителите, които търсят най-разумното решение и искат с възможно най-скромен бюджет да получат максимално качество и възможности, могат да погледнат към Asus Fonepad. Таблетът ще ви спести половината от сумата за Galaxy Note 8.0, без да прави компромис с качество на дисплея и обща функционалност. Да, липсва основна камера, но такава вероятно рядко ще ползвате с таблет, а вместо това Fonepad предлага 3G модул с телефонна функция, качествен метален корпус и почти чист Android с леки и полезни модификации.

Цената на Asus Fonepad е 430-450 лв. за версия с 16 GB и 3G. Припомням ви, че той пристигна в България още през април, когато се продаваше ексклузивно в emag.bg, но вече продажбата е в цялата търговска мрежа у нас. 

Официална премиера на Samsung Galaxy S24 Ultra: генеративен изкуствен интелект, Snapdragon 8 Gen 3 и нова камера за 5х зуум

Samsung представи току-що в Сан Хосе, Калифорния, новите си флагмани в серията Galaxy S24, като начело е премиум смартфонът Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer