НачалоНовиниФотосблъсък в 12 МР: Sony Xperia S срещу Nokia N8

Фотосблъсък в 12 МР: Sony Xperia S срещу Nokia N8

17339
Написана от  nixanbal 31 март 2012
Фотосблъсък в 12 МР: Sony Xperia S срещу Nokia N8

Обещах ви подробности за камерата на Sony Xperia S и ето ги и тях. Новият водещ смартфон в каталога на японците прави 12-мегапикселови снимки и веднага извиква асоциации с лидера при камерафоните – Nokia N8, също 12 МР. Точно така, време е за фотосблъсък! Какво по-хубаво от това да ги поставим рамо до рамо, за да видим как се справя всеки със снимките в различни условия, а също и с видеозаписа. Вижте по-надолу необработените снимки с Xperia S и Nokia N8, както и моите впечатления от работата с двете устройства при фоторазходките в парка. Открадна ли новият претендент короната или N8 продължава да бъде номер едно в очакване на Nokia 808 PureView?

Малко сухи цифри за отскок

Преди да преминем към практическата част, трябва да обърна внимание на спецификациите, за да видим как изглеждат нещата на хартия.

Sony Xperia S е чисто нов модел, който тепърва навлиза на пазара. Смартфонът върви под Android Gingerbread и има 12 МР камера с Exmor R сензор от Sony, който е по-чувствителен към светлината от нормален CMOS сензор и в резултат позволява снимки и при по-лоши условия, в помещения с ниска осветеност например. Xperia S записва видео с Full HD резолюция (1080р) и има LED светкавица.

Nokia N8 беше представен преди две години и е най-хитовият модел на финландците в последно време, който наскоро получи ъпдейт до най-новата версия на Symbian – т.нар. Nokia Belle. Причината е именно 12-мегапикселовата камера с оптика Carl Zeiss, която се доказа като най-добрата в мобилен телефон. Видеозаписът при Nokia N8 е HD (720р), а светкавицата е мощен ксенон.

7-P3181647

Скорост на снимане и общи впечатления

След фактите на хартия, време е за впечатления от практиката. Кой от двата телефона предлага по-удобен начин на снимане, кой „щраква“ по-бързо и къде е удоволствието от мобилната фотография?

Бутонът за камерата при Nokia N8 е далеч по-сполучлив и удобен при снимки от този на Xperia S. Всъщност финландците са го направили да не се различава от този при цифровите фотоапарати и това ми харесва – усещаш кога фокусът е заключен и е време да натиснеш до долу, за да направиш кадъра. Плюс за модела е и че камерата стартира с едно бързо натискане на бутона, докато при Xperia S трябва да задържиш. И с това удобствата при снимки с Nokia N8 се изчерпват.

Sony е оборудвала Xperia S с 4.3“ HD дисплей и въпреки че не е от водещо значение – тази екстра помага при снимане. По-важното тук обаче е, че смартфонът заснема кадрите за миг и е готов за следващата снимка. Скоростта е осезаемо по-бърза от тази при N8, което най-малкото се дължи на факта, че Xperia S е с 2 години по-нов модел и има по-мощен хардуер.

Голям плюс за Xperia S е и възможността за бърз старт на снимачката от заспало положение на телефона. Споменах за това в ревюто – вадите апарата от джоба си, насочвате го към обекта, задържайки бутона за камерата и след секунда-две имате запазена снимка.

И така, под чертата снимането с Xperia S е по-приятно, по-бързо и без толкова усилие. При Nokia N8 нещата са леко по-тромави в софтуерно отношение. Все пак трябва да отбележа, че N8 физически е по-удобен за държане като фотоапарат, което се дължи на приятната му форма, а и след ъпдейта до Belle смартфонът се държи много по-добре и реагира по-бързо.

1-P3171283

Коя е по-добрата камера?

Дойдохме си на думата, нали? След всичко изписано по-горе дойде време да сравним резултатите от двата телефона и да видим кой се справя най-добре с основната задача – правенето на качествени снимки. Вижте нататък как се представиха Sony Xperia S и Nokia N8 в различните ситуации и преценете сами кой диша по-сериозно във врата на компактните цифрови фотоапарати...

Кликнете върху снимките, за да ги видите в пълната резолюция от 12 МР (4000х3000 пиксела)!

Nokia N8 - макро режим

21-041

Sony Xperia S - макро режим

26-042

Nokia N8 - автоматичен режим

23-045

Sony Xperia S - автоматичен режим

28-046

Nokia N8 - автоматичен режим, портрет

15-035

Sony Xperia S - автоматичен режим, портрет

17-036

Nokia N8 - автоматичен режим, обект в движение при залез

25-049

Sony Xperia S - автоматичен режим, обект в движение при залез

30-050

Nokia N8 - автоматичен режим, изкуствено осветление, вечер, със светкавица

06-025

Sony Xperia S - автоматичен режим, изкуствено осветление, вечер, със светкавица

05-026

Nokia N8 - автоматичен режим, изкуствено осветление, вечер, без светкавица

09-029

Sony Xperia S - автоматичен режим, изкуствено осветление, вечер, без светкавица

10-030

Nokia N8 - автоматичен режим, пейзаж

1-051

Sony Xperia S - автоматичен режим

2-052

Nokia N8 - макро режим

02-021

Sony Xperia S - макро режим

01-022

Nokia N8 - автоматичен режим, свечеряване, със светкавица

19-039

Sony Xperia S - автоматичен режим, свечеряване, със светкавица

20-040

Под чертата

Е, това е то! Не съм професионалист в сферата на фотографията, но бих казал, че на повечето сцени Nokia N8 се справя по-добре от Xperia S. По-скоро това личи при пълен зуум на снимките, където се вижда, че кадрите на Xperia S са по-зърнисти. Нощните снимки също са далеч по-качествени при N8, което видимо се дължи на ксеноновата светкавица. Надписът Zagorka например дори не личи, че е осветен от LED светкавицата на Xperia S.

Въпреки преимуществото на Nokia N8 при повечето кадри, моделът на Sony се представя достойно и бих казал, че е най-добре снимащият смартфон с Android OS. Заедно с останалите хай-енд спецификации на Xperia S той е едно от най-атрактивните предложения за потребителите с интерес към мобилната фотография.

Добрата новина е, че след N8 идва Nokia 808 PureView със своята 41 МР камера, която ще промени снимането с телефон за пореден път.  Лошата новина е, че смартфонът върви под Symbian, а на мен ми се иска да видя тази технология в модел Nokia с Windows Phone.

6-P3181632

Видеозапис

Nokia N8, 720p HD видео

Sony Xperia S, 1080p Full HD видео

  • Марка: Sony Xperia S
  • Модел: срещу Nokia N8

Max заменя HBO Max в България от 21 май

След като през март 2022 г. HBO GО беше заменена от HBO Max, сега на хоризонта е следващият ребрандинг и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer