НачалоНовиниХорст Пертъл, CTO на Мобилтел: Истинският бизнес при LTE ще започне през 2014 г.

Хорст Пертъл, CTO на Мобилтел: Истинският бизнес при LTE ще започне през 2014 г.

4680
Написана от  nixanbal 10 февруари 2012
Хорст Пертъл, CTO на Мобилтел: Истинският бизнес при LTE ще започне през 2014 г.

Проектът „LTE в България” започва с интервю с Хорст Пертъл, главен технически директор на Мобилтел. Поредицата стартира с този материал, защото именно М-Тел бяха първите, които заговориха за LTE и започнаха първите тестове. Или поне първите, които го направиха гласно за обществото. Независимо дали го приемаме като знак за лидерската позиция на червения телеком или като добър маркетингов ход, любопитно е докъде е стигнало развитието на проекта, какви са проблемите в процеса и най-вече - кога ще видим първия LTE смартфон в каталога на М-Тел. Тези и още подробности, моля, четете нататък...

Какво вижда М-Тел в стандарта LTE? Това ли е бъдещето, към което сте се насочили по отношение на широколентовия мобилен интернет?

Отговорът, разбира се, е да. Широколентовият достъп до интернет има много технически изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Това е тема, към която се отнасяме така, че да отговорим на очакванията на хората, които не знаят каква точно е технологията отзад. За потребителя не е от особено значение, но в действителност зад броудбанд връзката стои сложна технология, процеси, протоколи и т.н., а освен това трябва да разполагаш със съответната среда по отношение на честотите, за да я направиш полезна. Защото може да имаш най-добрата технология, но ако нямаш необходимия честотен спектър, това не е от значение.

Миналата година казахте, че все още има някои проблеми с регулатора – недостъпни честоти, правната рамка не беше готова, как стои въпросът сега?

Това, което регулаторът направи, е просто да обяви съществуващите честоти на 900 и 1800 MHz за технологично неутрални. Това означава, че който притежава лиценза върху тези честоти може да ги използва и за други технологии освен GSM. Така че ние можем да ги използваме за UMTS стандарта, а от началото на януари и за LTE.

Това обаче не са честоти, които просто стоят в очакване ние да ги използваме за LTE. Когато получихме лиценз за тях преди години, имахме планове да ги използваме основно за 2G, за GSM, а после, разбира се, започнахме да ги използваме и за UMTS. И така днес нямаме много свободни честоти, които теоретично бихме могли да отделим за LTE. Така че сме доста ограничени. Това, което правим в момента, е цялостно разместване на честотите ни, допълнителна оптимизация, прехвърляне на трафика, така че да освободим малко от спектъра на 1800 MHz, който сега използваме за старта на нашата LTE мрежа.  

В бъдеще само на LTE ли ще разчитате или ще развивате успоредно 3G мрежата си?

В близко бъдеще със сигурност ще разчитаме на по-нататъшното развитие на нашата 3G мрежа. В момента това е най-логичното решение, но трябва да започнем да действаме и по отношение на LTE. Просто защото трябва да участваме в развитието на технологията, трябва да трупаме опит, трябва да позволим и на нашите абонати да се запознаят с нея – това е причина да правим това в момента. Причината не е комерсиална и защото сме разбрали, че това ще е следващият хит и сме си казали, че трябва да бъдем първи на пазара.

Към момента LTE мрежата ви е все още в тестов период?

В момента сме в т.нар. „приятелски тест“, но дори той е ограничен отчасти, защото нямаме достатъчен брой свободни честоти, за да предложим истинско, напълно завършено LTE преживяване.

Ericsson е доставчик на оборудването за LTE мрежата ви, а също и първият й клиент.

Точно така, освен това има и редица корпоративни клиенти, които са наши абонати и използват GSM и UMTS услугите ни, а и други клиенти са заинтересовани да тестват 4G мрежата. На база на това започнахме тестовете на нашата 4G мрежа.

През годината планът е да добавяте още клиенти, нали така?

Да. И не просто през годината, това се случва седмица след сецмица. Така че не е нещо, което планираме например през есента – нещата се случват докато говорим.

А кога частните потребители ще могат да използват LTE услугите на М-Тел?

Все още не са достъпни. Няма да пуснем LTE за частни потребители преди да сме сигурни, че ще им предложим оптимално качество. Така отново опираме до това какъв достъп ще получим до честотния спектър. Защото колкото повече клиенти използват услугите, толкова повече капацитет е необходим и толкова повече честоти.

Когато пуснете LTE няма ли услугите да са твърде скъпи за българските потребители?

Относително е. Ако потребителите искат да използват тези услуги, те вероятно ще трябва да заплащат за тях малко повече, отколкото плащат за 2G и 3G интернет. Просто защото е услуга с по-висок стандарт. Трудно е да се каже. Ако погледнем извън България, в страните, където LTE сега стартира, хората изглеждат готови да плащат за тези услуги.

Тук е вероятно нещата да не се развият точно по същия начин и в началото може не всички да успеят да се възползват от LTE, не и от първия ден. Но очаквам с увеличаването на потребителите цените да се понижат.

Да, защото знаете, че в България винаги казваме, че телеком услугите са твърде скъпи...

Това не е нещо типично само за България. Бих казал, че това е част от индустрията. Телекомуникациите са една от малкото услуги, които непрестанно стават по-евтини и по-евтини, докато всичко останало поскъпва – водата, електричеството, горивото. Цените на телеком услугите в световен мащаб непрекъснато вървят надолу.

LTE само за градска среда ли ще бъде?

Все още не сме решили на 100%. Логичното е да следваме това, което искат потребителите. Ако погледнем демографската страна на нещата в България, има сериозна тенденция хората да се преместват към големите градове. Така че където са хората, ние трябва да им предоставим услугите там.

Към момента плановете ни по-скоро не включват да покрием всяко кътче от страната с нашата LTE мрежа и в първата фаза от развитието й определено ще бъде само за градска среда.

Можете ли да кажете колко LTE базови станции има в София в момента?

В този момент са някъде около 50 базови станции, като през следващите месеци ще се увеличават.

Накрая малко оптимистично, но кога мислите, че ще видим първия LTE смартфон или таблет в каталога на М-Тел?

За продажба ли? Почти сигурен съм, че това няма да се случи тази година и най-вероятно не и следващата. Както казах и преди 6 месеца – вярваме, че LTE е тема за развитие на истински бизнес в България през 2014 г. Някъде тогава. Така че вероятно към края на втората половина на 2013 г. темата може да стане актуална и да пуснем в каталога първите LTE устройства. Но истинският бизнес може би ще започне през 2014 г.

Samsung Galaxy S21, S21+ и S21 Ultra - кога излизат в България, колко струват + условия на преордер

Samsung току-що представи новите си смартфони от висок клас в серията Galaxy S21 и обяви подробности за пускането им на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer