НачалоНовини10 години по-късно Apple ще бъде принудена да смени порта за зареждане на iPhone

10 години по-късно Apple ще бъде принудена да смени порта за зареждане на iPhone

11011
Написана от  nixanbal 05 октомври 2022
10 години по-късно Apple ще бъде принудена да смени порта за зареждане на iPhone

До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и камери, продавани в Европейския съюз, ще трябва да използват USB C порт за зареждане. Това предвижда новият закон, приет окончателно тази седмица от Европейския парламент с 602 гласа за, 13 гласа против и 8 въздържали се. Мярката е с цел да бъде намален електронният отпадък, а основна засегната страна ще бъде Apple, която е единственият производител на мобилни телефони, използващ за тях собствен стандарт вече 10 години. 

Законът засяга мобилни устройства от различни категории - мобилни телефони, таблети, камери, слушалки, преносими игрови конзоли, говорители, четци на електронни книги, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи. Всички тези устройства ще да се зареждат през USB C, а от пролетта на 2026 г. към списъка влизат и лаптопите. 

Благодарение на тази мярка потребителите няма да имат нужда от различни зарядни за различните си устройства и от ново зарядно за всеки нов модел телефон или слушалки. Според ЕП промените ще спестят на потребителите до 250 милиона евро годишно, а на природата - около 11 000 тона електронен боклук годишно. 

Всички устройства с поддръжка на бързо зареждане ще трябва да имат и еднакви скорости на зареждане, което звучи сложно за изпълнение, имайки предвид, че повечето компании днес развиват собствени технологии за бързо зареждане.

Това изискване за единно зарядно в рамките на ЕС касае всички компании, но основен засегнат ще бъде Apple, които единствени от водещите производители на смартфони не използват USB C, а разчитат на Lightning порт. Всички модели iPhone, излизали в последните 10 години, са със собствения стандарт на Apple, както и много от аксесоарите за тях. 

Apple разполага с две години, за да се съобрази с промените, ако иска да продължи да продава iPhone в Европеския съюз. 

Очаква се обаче промяната да се случи по-рано, като според слухове от различни източници американската компания вече тества iPhone с USB C и той трябва да излезе още през есента на 2023 г. 

5 нови екстри в Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Тази година Samsung внесе интересна промяна в портфолиото си смарт часовници и за първи път представи Pro версия на новия…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer