НачалоНовини10 най-важни промени в смартфоните Galaxy S22 на Samsung

10 най-важни промени в смартфоните Galaxy S22 на Samsung

3245
Написана от  nixanbal 26 февруари 2022
10 най-важни промени в смартфоните Galaxy S22 на Samsung

Новата серия флагман смартфони на Samsung излиза на пазара всеки момент, а в следващите дни ще ви предложа и ревюта на моделите в нея. Преди това обаче, като част от съвместната ни рубрика #WithGalaxy със Samsung, е време за този по-специален материал с някои ключови акценти. В него ще разгледаме по-отблизо Galaxy S22, Galaxy S22+ и Galaxy S22 Ultra, а и ще разберем с какво се отличават те от своите предшественици.

Това са 10-те най-важни промени в смартфоните Galaxy S22 на Samsung.

1. По-компактни размери

Започвам с това, което ме изненада при премиерата. Моделите Galaxy S22 и S22+ са по-компактни от своите предшественици. Подобен ход е рядкост на пазара на смартфони и най-често виждаме как екраните порастват всяка година, но Samsung изглежда имат нещо по-различно наум и това ми хареса. Защото мнозина от нас действително търсят голям дисплей, който да е оптималното (все пак) джобно решение за гледане на филми, YouTube, писане на имейли и четене на новини, но съм сигурен, че не е малка и групата потребители с интерес към по-компактните, но все така премиум устройства. Ако сте от тях, със сигурност ще се изненадате колко удобно пасва в ръката Galaxy S22, а дори и по-големият S22+, при които производителят е намалил диагонала с 0.1" спрямо предшестващите ги модели.

Samsung Galaxy S22

2. По-устойчиви корпуси

Независимо дали става дума за S22, S22+ или S22 Ultra, Samsung прави някои важни подобрения по корпуса на устройствата си. Преди всичко - вече няма пластмасов заден панел при никой от трите модела и дори напротив - и за екраните, и за гърбовете на серията S22 е използвано най-новото и най-устойчиво защитно стъкло Gorilla Glass Victus+. Това са първите и засега единствени смартфони с това решение на Corning, но не е изненада, че го виждаме за първи път при корейците. В годините назад няколко поколения Gorilla Glass са правили своя дебют тъкмо с нови модели Galaxy, като например предходното, Victus, излезе първо в Galaxy Note 20 Ultra.

Другата промяна в устойчивостта на трите модела е въвеждането на по-солидния алуминий за тяхната рамка и основна конструкция. Samsung нарича материала Armor Aluminum и за него казва, че е с 10% по-висока устойчивост спрямо стандартния алуминий, използван досега. Armor Aluminum беше въведен в портфолиото на компанията със сгъваемите модели Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip 3 миналото лято.

Samsung Galaxy S22

3. По-ярки дисплеи

Следващата изключително важна новост за мен е яркостта на дисплея, която при Galaxy S22 е запазена непроменена, но е значително по-висока при Galaxy S22+ и Galaxy S22 Ultra. И двата апарата предлагат пикова яркост от 1750 нита, което е скок спрямо 1300 и 1500 нита за предходните Galaxy S21+ и Galaxy S21 Ultra съответно. С този ход Samsung затвърждава позицията си на производителя с най-впечатляващи смартфон екрани и дори да не ви разказвам повече подробности, със сигурност ще се убедите в това сами при първата си среща със серията S22.

4. Vision Booster

Друга нова екстра от списъка с ключови промени също касае дисплея и се нарича Vision Booster. Това е нова технология, която Samsung въвежда при трите си нови модела, като целта ѝ е да направи екраните още по-приятна гледка за окото, независимо при какви условия на осветеност ги използвате. От компанията обясняват, че да направиш дисплея просто по-ярък не е достатъчно и дори така той все пак може да губи детайлност в някои ситуации. Затова е създадена технологията Vision Booster, която подобрява видимостта на екрана, съобразявайки колко интензивна е околната светлина и как тя влияе върху дисплея. Алгоритъм анализира данните от хистограмата на показаното изображение и прави тъмните зони по-ярки, а цветовете по-наситени, което води до по-висок контраст и по-ясни изображения. Vision Booster е винаги активна и не трябва да бъде включвана или изключвана от настройките.

5. Нови 50 МР камери

Така стигам до камерите - нещото, което вълнува може би най-много повечето от нас. Samsung реши да направи сериозна промяна при основната камера на моделите Galaxy S22 и S22+ и след като от няколко години използваше 12 МР главен сензор, сега премина към 50 МР. Става въпрос за 50 MP сензор с размер 1/1.56", който е значително по-голям от 12 MP сензор с размер 1/1.76" при предходните модели (S21/S21+). Това означава 1.0 μm пиксели или 2.0 μm при обединяване на 4 пиксела в 1. По-големият сензор, разбира се, дава редица подобрения, включително по-добро представяне при ниска осветеност. За това спомага още оптичната стабилизация и широката бленда на обектива f/1.8.

Samsung Galaxy S22

6. Nightography

Nightography беше думата, която вероятно е останала най-ясно в съзнанието ви, след като сте изгледали премиерата на смартфоните Galaxy S22. С нея Samsung говори за снимките след залез - най-голямото предизвикателство за камерите. Големите сензори са едно от основните оръжия за борба с мрака, но освен тях корейците залагат и на доста сериозна подкрепа от невронния процесор (NPU) и неговите AI трикове. Такъв е например Night Solution - екстра, която се активира при ниска осветеност. Тя заснема поредица от кадри, след което премахва размазаните от тях и чрез AI обединява останалите в една ясна снимка, за да постигне по-естествени нюанси, по-ясни детайли и очертания. Night Solution работи с основната камера, с тази за 3х оптичен зуум/при портрети и със селфи камерата.

7. Adaptive Pixel

Adaptive Pixel е новост в серията Galaxy S22 и цели да направи режима за 108 МР кадри в Galaxy S22 Ultra и режима за 50 MP кадри при Galaxy S22 и S22+ много по-добър отпреди. Това става като се заснемат две изображения - едно с пълната 108/50 МР резолюция за повече детайли и още едно с 12 МР резолюция при обединяване на 9 пиксела в 1 при S22 Ultra и 4 пиксела в 1 при S22/S22+ за повече уловена светлина. Тези два кадъра се обединяват в един и водят до значително по-качествени снимки. Това означава, че специалният 108/50 МР режим вече има много повече смисъл, защото не просто предлага изобилие от пиксели и възможности за кроп, но и по-високо качество спрямо всички досегашни камери със супервисока резолюция.

Samsung Galaxy S22

8. Новият чипсет

В сърцето на смартфоните Galaxy S22 е новият чипсет на Samsung - Exynos 2200. Той е произведен по 4-нанометров процес и включва графика, съвместно разработена с AMD. По данни на Samsung процесорът е с 5% по-висока производителност спрямо Exynos 2100, графиката е с 30% по-мощна, а NPU-то - със 73%, което подсказва, че тъкмо AI способностите на тази платформа са акцентът тук. А те са активни основно в камерата, но и почти навсякъде другаде - в оптимизациите на дисплея, на батерията, дори при S Pen!

9. S Pen в Galaxy S!

Лично за мен това е една от най–приятните новини - наследството на Galaxy Note в лицето на S Pen не просто е спасено, но изглежда ще живее дълго чрез най-високо позиционирания модел в серията Galaxy S. Galaxy S22 Ultra идва с изваждащ се от корпуса стилус, който е и значително подобрен. Неговото времезакъснение е 2.8 милисекунди, което е над 70% по-добър резултат спрямо Note 20 Ultra и означава по-естествено усещане при писане върху екрана. Това е постигнато не само с хардуерни подобрения, но и с помощта на изкуствен интелект, който изчислява накъде ще поеме писецът в следващия момент. Стилусът изглежда много сходен с този от Galaxy Note 20 Ultra, но покритието му вече е матово, а не гланцово, което бих казал, че носи една идея по-стабилен захват.

Galaxy S22 Ultra

10. По-дълга софтуерна поддръжка

Приключвам списъка с ключови новости в серията Galaxy S22 с голямата новина за софтуерната поддръжка, която дойде в края на събитието. Samsung обяви, че ще поддържа трите модела с ъпдейти на Android OS за 4 години напред и ще осигурява ъпдейти по сигурността за 5 години. Това означава, че Galaxy S22, S22+ и S22 Ultra ще бъдат софтуерно актуални за по-дълъг период от всеки друг модел с тази операционна система и ще получат надграждане чак до Android 16.

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer