НачалоВидео ревю10 въпроса за Galaxy AI на Samsung

10 въпроса за Galaxy AI на Samsung

1358
Написана от  nixanbal

Смартфоните от серията Galaxy S24 на Samsung вече са тук, а с тях все по-често ще говорим и за Galaxy AI. Накратко, това е набор инструменти, които използват силата на изкуствения интелект, за да правят възможни изцяло нови функции или да подобряват вече познати такива. В това видео, част от съвместната ни поредица със Samsung, ще ви разкажа малко повече по темата, отговаряйки на 10 въпроса за Galaxy AI.

Какво е Galaxy AI и за какво да го ползваме?

Galaxy AI е термин, който Samsung въведе за първи път на 17 януари, когато в Сан Хосе, Калифорния представи смартфоните си Galaxy S24. С него компанията обозначава пакет екстри, които са подкрепени от изкуствен интелект. Тези функционалности могат да бъдат открити в различни приложения в смартфоните, като най-общо са фокусирани върху премахване на ограниченията в комуникацията, повишаване на продуктивността и креативната обработка на снимки и клипове от камерата.

Galaxy AI има за цел да направи различни процеси много по-бързи, а така и да ни помогне да вършим различни задачи по-ефективно. Всичко, което виждаме в Galaxy AI днес, е само началото и това е тема, която тепърва ще става все по-популярна и очаквам много нови функции да се появят във времето, както в мобилните устройства, така и в други категории продукти на компанията.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

Samsung сами ли разработват Galaxy AI?

Galaxy AI включва различни разработени от Samsung екстри, базирани на техния генеративен AI модел Samsung Gauss, но не само. Компанията открито споделя, че разчита и на свои партньорства за някои функции, като на този етап знаем, че Google също участва в някои от тях. По-конкретно това са Circle to Search with Google, Chat Assist и познатите Google Messages. Възможно е скоро да чуем за още нови екстри, които се реализират не само от екипа на Samsung и Google, но също и от други партньори.

Екстрите на Galaxy AI изискват ли връзка с интернет?

Galaxy AI включва възможности, които разчитат и на AI в устройството, и на базиран на облака AI. Функции като Circle to Search with Google и генеративният изкуствен интелект при обработката на изображения например изискват достъп до мрежата, но други неща се случват директно в телефона, като например преводът в реално време на текст и разговори.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

По-стари устройства на Samsung ще получат ли Galaxy AI?

Да. Още при премиерата на Galaxy S24 стана ясно, че Samsung ще предложи Galaxy AI и за по-стари свои устройства. Това ще включва основно модели от висок клас в сериите Galaxy S и Galaxy Z, като дори бяха обявени точните модели, за които ще има ъпдейт. Това са всички смартфони Galaxy S23, включително моделът Galaxy S23 FE, сгъваемите Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5, както и таблетите от серията Galaxy Tab S9. Добрата новина е, че потребителите няма да чакат много, за да получат достъп до Galaxy AI и това трябва да се случи още в първата половина на 2024 г., т.е. преди края на юни.

Имайте предвид, че Samsung казва, че "много от" функциите на Galaxy AI ще бъдат пуснати и за тези предишни модели, така че не е изключено да има някои екстри, които да останат само за Galaxy S24. Освен това компанията казва, че списъкът "включва" изброените модели, така че току-виж има и други, които ще могат да получат тези възможности чрез ъпдейт.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

Galaxy AI заменя ли Bixby?

Не, Bixby остава. Galaxy AI и Bixby не са взаимозаменяеми, а по-скоро могат да бъдат свързани и допълващи се възможности в смартфоните на Samsung. Bixby ще продължи да бъде гласовият асистент във всички устройства на компанията, като по-скоро бих очаквал той да продължи да се развива и да бъде подпомаган с помощта на изкуствения интелект. Разбира се, потребителите на Galaxy все така могат да използват и Google Assistant.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

Какви езици поддържат функциите за превод в Galaxy AI?

За съжаление на този етап българският не е сред поддържаните езици. Функциите за превод в Galaxy AI, Live Translate и Chat Assist, засега говорят на 13 езика (+ разновидности на някои от тях), които са английски, френски, немски, италиански, испански, португалски, полски, японски, хинди, корейски, тайландски, виетнамски и китайски. Samsung казва, че това е само първоначалният пакет с поддържани езици и той предстои да бъде разширяван. Кога ще бъде добавен и българският - все още нямаме точна дата за това, но ще ви държа в течение.

Как точно работи превод на разговор в реално време?

Преводът на разговори действително е доста интересна функция и за мен беше любопитно да разбера как реално се случват нещата, когато чух за нея. Когато набирате номер или имате входящо повикване, на екрана ще видите бутона Call assist. Натискайки го, ще получите достъп до две функции - Text call и Live translate.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

Text call позволява разговорът да бъде стенографиран и да виждате диалога изписан на екрана на телефона. Щом изберете функцията човекът на линията получава гласово съобщение, че отсрещната страна, т.е. Вие, използва гласов асистент, за да конвертира глас към текст. "Ако искате да продължите, моля останете на линия". След това вие пишете с клавиатурата или избирате от предварително избрани реплики, а човекът отсреща ги чува изговорени от гласовия асистент. Когато човекът отсреща говори, репликите му идват при вас като текст.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

Втората функция е Live translate и тя е подобна, но работи като преводач на разговора в реално време. При избирането ѝ, подобно на Text call, отсрещната страна получава предупреждение, че се използва гласов асистент за превод на разговора. Следва да изберете какъв е езикът на човека срещу вас и на какъв говорите вие. Така вашите реплики ще бъдат превеждани на глас на чуждия език, а неговите - на вашия. Тук е хубаво да изчаквате преводача да приключи с превода си и да не го прекъсвате, за да няма объркване.

Преводът на разговори с Live translate минава ли през интернет?

Добрата новина е, че Live translate работи без нужда от връзка с интернет. Единственото условие да използвате тази екстра е да имате смартфон с Galaxy AI и мобилна връзка, за да осъществите обаждането. Няма никакво значение дали отсрещната страна има устройство на Samsung или изобщо смартфон. Може да се свържете със стационарния телефон на ресторант в Берлин и пак да използвате преводача на своя Galaxy S24.

Важно уточнение е, че трябва предварително да сте свалили на смартфона си езиковия пакет, който планирате да използвате. По начало в моята бройка на Galaxy S24 Ultra имаше няколко езика, но мога да сваля и всички 13 поддържани езика, за да мога да разчитам на тях и без интернет.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

Как се разбира, че дадена снимка е модифицирана с Galaxy AI?

Да, функциите, които включват някаква обработка на изображения с помощта на Galaxy AI, ще маркират въпросните кадри. От една страна това включва отбелязване върху самата снимка. В долния ляв ъгъл се появява малък воден знак със звездичките, логото на Galaxy AI. От друга - информацията се добавя към метаданните на файла, където пише, че изображението е било модифицирано с генеративен изкуствен интелект. Този ход от страна на Samsung е добър, защото адресира етичния въпрос дали този кадър е истински или е бил обработван по някакъв начин.

Колко струва Galaxy AI?

Приключвам с един от най-популярните въпроси, които ми изпратихте в Instagram - безплатен ли е Galaxy AI и вярно ли е, че ще стане платен? Всички екстри на Galaxy AI, за които говорим, са безплатни. Такива ще останат поне до каря на 2025 г., обещават от компанията. Имайте предвид, че това не означава, че "Galaxy AI става платен от 2026 г.". Напротив. Просто този пакет екстри изисква доста ресурси и компанията изглежда иска да провери какъв ще бъде интересът на потребителите през тези две години, ще се използват ли достатъчно, как и кои точно функции, предвид, че тепърва започваме да ги използваме. И понеже изглежда е трудно да се предвиди категорично посоката, Samsung се презастрахова с това условие. Така че, това, което мога да кажа на този етап, е, че Galaxy AI е безплатен поне до края на 2025 г., а след това - предстои да разберем.

Samsung Galaxy AI @ nixanbal.com

Ако този материал и това видео са ви харесали, радвам се да споделя, че много скоро се задават и още такива, в които ще ви разказвам подробности за отделните функции в Galaxy AI.

5 ключови нови екстри на Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4 дебютира през август и бързо успя да се наложи като достоен наследник на Flip3 - най-популярният…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer