НачалоНовини3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

2160
Написана от  nixanbal 30 декември 2020
3 технологични пробива, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

През 2020 г. много неща в света бяха обърнати с главата надолу от COVID-19, като пандемията се отрази и върху света на технологиите. Всички събития бяха отменени или минаха в онлайн формат, продуктови премиери бяха отложени и като цяло компаниите трябваше да действат светкавично, за да се съобразят и напаснат стратегията си към новия начин на живот. Все пак годината в никакъв случай не премина скучно и на технологичния фронт се появиха цял куп продукти, много от които белязаха началото на съвсем нови категории. На следващите редове ще ви разкажа за три от най-интересните технологични продукта, с които ще запомним Lenovo през 2020 г.

Ултралек лаптоп

Lenovo ThinkPad X1 Nano

Започвам с ThinkPad X1 Nano, който е личният ми фаворит в каталога на Lenovo и едно от най-интересните предложения в света на преносимите компютри, което се появи в последните 12 месеца. Това всъщност е лаптоп с ултрапреносим корпус, който тежи 907 грама, или колкото 4 смартфона. Размерите обаче по никакъв начин не означават посредставена конфигурация и възможности. Напротив.

X1 Nano е най-лекият модел в серията ThinkPad на Lenovo досега, но всъщност предлага 13" дисплей с 2K резолюция от 2160х1350 пиксела, опция да бъде сензорен, поддръжка на Dolby Vision, до 450 нита яркост и 100% на гамата sRGB. Конфигурацията се базира на най-новото 11-о поколение Intel Core i7 процесори, 16 GB RAM и до 1 TB SSD, Wi-Fi 6 и опционален 5G модем. Батерията на това малко нещо може да преживее максимум 17.3 часа далеч от зарядното. След това има опция за бързо зареждане.

Lenovo ThinkPad X1 Nano

При представянето на ThinkPad X1 Nano производителят обяви, че това е и първият ThinkPad с подобрения в сферата на изкуствения интелект и биометрията, които включват подобрено разпознаване на глас и възможност за заключване и отключване на лаптопа само с човешко присъствие. Когато например станете от работното си място в офиса и се отдалечите, лаптопът автоматично ще се заключи. И обратно - щом седнете обратно на бюрото си, той ще се отключи, без нужда от докосване.

Харесвам ThinkPad X1 Nano, защото прави бизнес лаптопите много по-вълнуващи и различни от общоприетия за тях вид, а това винаги е добра идея.

Android таблет, само че за работа

Lenovo Tab P11 Pro

Ето нещо, което като концепция започна да се налага още по-сериозно през 2020 г. - тъкмо заради COVID-19. Защото заради пандемията почти всички заработиха от вкъщи или дори в движение, а учениците започнаха да влизат в час само с включването на персоналния си компютър. Така на пазара се появиха продукти като Lenovo Tab P11 Pro - на първо четене таблет с Android, който обаче с правилния софтуер и окомплектовка се превръща в сравнително достъпен и удобен начин за работа или учене.

Tab P11 Pro има 11.5" дисплей с OLED панел, резолюция 2560х1600 пиксела и 350 нита яркост. Базира се на чипсет Snapdragon 730G, 6 GB RAM и 128 GB вградена памет и има две двойни камери.

Lenovo Tab P11 Pro

Таблетът идва с Android 10, а в комплекта му влиза твърд текстилен калъф и клавиатура, както и стилус. Всичко това, заедно с пакета офис приложения и още някои софтуерни добавки го правят удобен за работа в движение, когато не сте взели тежкия си лаптоп, или пък го превръщат в адекватна машина за вършене на задачи от студенти и ученици.

"Пробивът" в този случай е по-скоро лансирането на тази продуктова категория на таблети с Android, които досега уж използвахме основно за филми и интернет, но от 2020 г. започнахме да обмисляме и като вариант за "новото нормално". 

Първият ноутбук със сгъваем дисплей

Lenovo ThinkPad X1 Fold

И идва ред на третата разработка на Lenovo, която включвам в този материал, всъщност можем да определим и като технологичен пробив за цялата индустрия. Говоря за ThinkPad X1 Fold - първият лаптоп в света, чийто екран има свойството да се сгъва.

Притежаваната от Lenovo компания Motorola беше една от първите със смартфон със сгъваем дисплей (новият Motorola RAZR), а подобна технология носи и лаптопът X1 Fold. Това всъщност е нещо като голям 13.3" таблет, чийто екран се прегъва наполовина и може да се използва в различни позиции. Една от тях е тъкмо наподобяваща лаптоп, като за пълноценно изживяване машината идва в комплект с физическа клавиатура. Чрез магнити тя се прикрепва към долната част на сгънатия екран и превръща X1 Fold в пълнофункционален ноутбук.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Вече съм ви разказвал подробности за устройството (цък), но тук ще отбележа, че то е една от по-вълнуващите концепции, доведени до реален продукт тъкмо през труболентната 2020 г. Иновацията на Lenovo помогна всички прожектори да бъдат насочени към компанията, но за мен най-любопитното е какво ще излезе от тук нататък. Дали лаптопите със сгъваеми дисплеи ще се наложат като самостоятелна нова категория, ще успеят ли да станат достъпни за по-широк кръг потребители и дали в бъдеще ще излязат извън серията ThinkPad.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer