НачалоВидео ревю30 дни с 8K телевизор у дома - защо избрах Samsung QN800C?

30 дни с 8K телевизор у дома - защо избрах Samsung QN800C?

1990
Написана от  nixanbal

Миналия месец моят престар телевизор гръмна и с това най-после ме принуди да подменя и това парченце електроника у дома. Така вече повече от месец вкъщи сме с един от водещите 8K Neo QLED модели на Samsung и в следващите минути ще ви разкажа защо избрах точно този телевизор, какво за мен е най-ценното след ъпгрейда и защо 65-инчовият диагонал ми пасна толкова добре.

Започвам с пояснението, че у дома почти не гледаме кабелна телевизия, откакто преди повече от 4 години се роди Лора. Но пък обичаме да използваме всеки свободен час вечер, щом тя заспи, за да изгледаме някой слязъл от кината и влязъл в стрийминг платформите блокбъстър. Обожавам също там да откривам хубави нови сериали или да гледам повторно всички сезони на емблематични заглавия от близкото минало. Имам абонамент за почти всички стрийминг услуги, отскоро без Netflix заради онова със спирането на споделените акаунти, така че разполагам с достъп до изобилие от 4K съдържание в HDR формат и придружено от супер качествено пространствено аудио. Преди време се сдобих със саундбар, а имам и PlayStation 5, който за съжаление досега включвах твърде рядко.

Samsung QN800C 8K Neo QLED TV

Така че с близо 8-годишния си телевизор изпитвах гореща нужда от ъпгрейд, но досега не приоритизирах този разход и просто чаках той окончателно да сдаде багажа. И, ура, докато Лора гледаше нещо в Disney+, телевизорът се предаде и с приятен, макар и леко стряскащ, съпровождащ звук "бум" реши да отстъпи мястото си върху тв шкафа на своя наследник.

OLED vs Neo QLED

Имах сериозно залитане към OLED, но в крайна сметка решихме да е Neo QLED. И двете технологии имат своите предимства, така че не бих казал, че има универсално по-добро решение. Но пък в нашия случай се спряхме на Neo QLED заради по-високата яркост, която позволява в светъл ден и дори с падащи върху екрана слънчеви лъчи да гледате спокойно телевизия. А и палитрата на цветовете и дълбочината на черното ми се сториха отлични.

Samsung QN800C 8K Neo QLED TV

Заложих на серията QN800C на Samsung от 2023 г., която не е съвсем на върха в портфолиото на компанията, но е веднага след водещата линия QN900C. Става въпрос за 65-инчов екран с резолюция 7680 х 4320 пиксела, което означава 8K резолюция, или 4 пъти повече от досегашния ми 4K телевизор. Но защо избрах 8K? Имах такива въпроси от приятели, на които шеговито отговарях "Защото няма по-висока!", но всъщност ето каква е мотивацията ми.

Защо 8K?

Първо - абсолютно съм съгласен, че 4K екраните са съвсем достатъчни да получите впечатляващ образ в домашни условия. От друга страна аз избрах малко по-голям диагонал от 65 инча, който гледам от сравнително близко разстояние, така че колкото по-висока резолюция, толкова по-добре за детайлния образ. Освен това, по примера на предишния си телевизор, смятам да използвам и новия дълги години напред, а 8K неизбежно се превръща във все по-масов стандарт и не ми се иска в някой близък момент екранът в хола да се окаже морално остарял. И последно - разбира се, че ще си призная, особено предвид естеството на работата ми, че съм изкушен от най-добрите технологични постижения на пазара и бих се опитал да имам възможно най-напомпания модел, независимо дали става въпрос за телефон, телевизор или безкабелна прахосмукачка.

Samsung QN800C 8K Neo QLED TV

Разбира се, производителите на 8K телевизори не разчитат само на ентусиазма на early adopter-ите и предлагат съвсем реалистични ползи за потребителите. 8K моделът QN800C на Samsung е оборудван с 8K невронен квантум процесор (Neural Quantum Processor 8K), който разчита на изкуствен интелект, за да подобри качеството на картината. Независимо дали гледам сериал в HBO Max, видео в YouTube или спортните новини, процесорът използва 8K AI мащабиране, с което сцена по сцена подобрява образа и го прави по-близък до стандартно 8K съдържание. Да, участничките в Ергенът няма съвсем да заприличат на Ариана Гранде, но дори при гледане на линейна телевизия усъвършенстваната картина се усеща.

Що се отнася до гейминга - достатъчно свободно време за често разцъкване на конзолата все още е мираж, но това, което получават сетивата ти при 4K геймплей със 120 Hz, наистина е впечатляващо.

Супер отзивчивият Tizen OS

Другото ключово предимство на ъпгрейда е, че преминах от много стара версия на Android TV към Tizen OS на Samsung. Това е платформата, която те разработват и използват при телевизорите си и която, преди всичко, осигурява изключително отзивчив и пъргав интерфейс. Основният екран предлага достъп до ключови приложения, а списъкът включва всички водещи платформи за стрийминг на видео, Spotify, аповете на операторите и т.н.

Харесва ми и достъпът до галерията изображения Ambient Mode, в която можете да изберете интересна картина, снимка или абстрактна визуализация за екрана, когато не го използвате.

Tizen OS идва и с решението за сигурност Samsung Knox, което защитава паролите, пин кодовете, данни на кредитна карта и въобще всякаква чувствителна информация, която евентуално ще въведете през телевизора си.

Samsung QN800C 8K Neo QLED TV

Освен това телевизорът на Samsung може да се превърне в хъб за контрол и мониторинг на вашата екосистема продукти за умния дом, за което ще разчитате на приложението SmartThings на компанията. Тук тепърва ми предстои да организирам някои свързани устройства и ще докладвам за процеса в следващ материал в nixanbal.com.

Samsung QN800C 8K Neo QLED TV

Между другото през приложението Smart Things на смартфона си можете дори да управлявате телевизора, въпреки че той идва с доста симпатично и минималистично дистанционно. Въпросното има само шепа бутони за основните контроли плюс бърз достъп до някои стрийминг услуги, което е супер. Най-ценното е, че има вградена батерия и принципно може да се зарежда и през USB C, но на гърба му има соларен панел, така че всъщност черпи енергия от слънцето и светлината генерално и премахва нуждата от подмяна на батериите.

Dolby Atmos звук

По отношение на звука съвременните телевизори от по-високия ценови сегмент вече имат доста способни озвучителни системи, които осигуряват страхотно преживяване. Така че дори да нямате външна аудио система QN800C ще ви предложи супер мощен и качествен звук, който сякаш ще ви обгърне от всички страни. Последното е възможно и благодарение на двойката горни говорители за Dolby Atmos звук. Нещо повече - поддържа се технологията Object Tracking Sound+, с която звукът сякаш се движи по екрана заедно с екшъна. Това се усеща особено добре, ако гледате например някакви автомобилни състезания или във филма има прелитащ самолет или хеликоптер. Технологията Adaptive Sound Pro пък автоматично настройва аудиото спрямо помещението и спрямо аудио съдържанието.

Разбира се, ако държите на звука и искате по-солиден бас и още по-разтърсващо аудио - със сигурност бихте инвестирали и в саундбар. Добрата новина е, че с фунцкията Q-Symphony телевизорът на Samsung може да синхронизира звука от говорителите си с тези от саундбара, стига и той да е на същата марка.

Дизайн и инсталация със Slim One Connect

Към края на това видео искам да си поговорим и за дизайна. Когато става въпрос за подобен модел от по-висок клас, нещата общо взето са ясни - телевизорът е с много фини очертания и има доста тънък профил - едва 1.7 см.

Samsung QN800C 8K Neo QLED TV

Може би най-интересното и най-важното тук е, че Samsung използва своето хитро решение с подвижния модул Slim One Connect. Това е ето тази черна кутия, която изнася всички конектори на телевизора извън корпуса му. Идеята е, че модулът може да се постави или върху задната част на стойката на телевизора - ако той стои върху тв шкаф, или да се сложи на по-голямо разстояние от него, когато сте го окачили на стената. Slim One Connect се свързва с QN800C чрез тънък оптичен кабел, така че, дори да е на стената и да не сте предвидили скриване на кабелите - ще имате само захранващия и оптичния кабел. Всички HMDI връзки с периферия ще бъдат скрити.

Под чертата

Е, това беше моят първи поглед към 8K телевизора QN800C на Samsung, който със своя разкошен 65-инчов екран прави киновечерите у дома все по-вълнуващи и все по-чакани. Харесва ми, че моделът е оборудван с изобилие от технологии за оптимизиране на образа и звука и има отлична картина с ярки цветове и дълбоко черно благодарение на технологията Quantum Matrix Pro, снабдена с 1.5 пъти повече зони на осветление спрямо стандандартната Quantum Matrix. Всичко това и високата резолюция за мен бяха водещото, за да съм сигурен, че моделът ще бъде актуален за дълги години напред и че няма да имам нужда да го подменям в близко бъдеще.

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer