НачалоНовини4 вълнуващи визии за бъдещето на технологичните гиганти

4 вълнуващи визии за бъдещето на технологичните гиганти

5942
Написана от  nixanbal 16 ноември 2017
4 вълнуващи визии за бъдещето на технологичните гиганти

В края на годината обикновено правим равносметки и се обръщаме назад към изминалите 12 месеца. До края на 2017-а обаче все още има повече от месец, а и коледният дух нещо се бави, затова на следващите редове реших, че би било по-интересно да погледнем не назад, а напред към бъдещето и да ви разкажа за няколко вълнуващи идеи на 4 от най-големите технологични компании. Какво крият в ръкава си лидерите на Apple, Google, Microsoft и Facebook - можем само да предполагаме, но има някои интересни визии за близките години, които тези гиганти вече споделиха и за които си струва да говорим.

Apple в света на добавената реалност

Добавената, а не виртуалната реалност, е темата, към която Тим Кук проявява по-сериозен интерес през последните години. Технологията, която позволява наслагването на дигитални обекти и информация върху реалната среда, е възприемана като перспективна в много сфери, сред които навигацията, геймингът и комуникацията между хората. При Apple може да видим развитие във всяко от тези направления.

Нещата вече се случват. С iOS 11 беше пуснат т.нар. ARKit - пакет със софтуерни инструменти, с чиято помощ разработчиците да създават по-лесно игри и приложения с добавена реалност за смартфоните и таблетите на Apple.

Apple обаче има нужда не само от софтуерни добавки, които да разширят възможностите на вече познатите устройства. Apple трябва да създаде изцяло нов продукт, да открие формулата на следващия "iPhone". А той може да се материализира тъкмо във формата на очила с добавена реалност.

ar kit ipad mother child

Съвсем наскоро Тим Кук призна пред The Independent, че все още не съществува достатъчно развита технология, която да им позволи да създадат стойностен продукт в сферата на добавената реалност. В материал от тази седмица обаче Bloomberg съобщи, че Apple работи усилено по такова устройство и най-амбициозният план е то да се появи на пазара още през 2020 г.

Става дума за очила с добавена реалност, които ще разчитат на собствен дисплей, а не на този на iPhone. Ще се базират на специално разработен чипсет и софтуерна платформа с името rOS.

Умният дом под контрола на Google

Умният дом изглежда е едно от основните направления, в които ще виждаме развитие за Google през следващите години. Прогресът ще се базира на устройствата Google Home за контрол на различна домашна електроника и услуги, а в сърцето им е гласовият асистент, базиран на изкуствен интелект - Google Assistant. Да, същият, какъвто използваме и в смартфоните си.

В сайта на Google Home е поместен списък с над 150 бранда, които предлагат повече от 1000 устройства, готови да се подчинят на гласово управление. Електрически крушки, климатични и алармени системи, музикални говорители и Spotify са само част от популярните решения, но територията на Google Home тепърва се разширява и скоро може да превземе и вашия дом.

Google Home

Съвсем наскоро Google представи два нови модела - Google Home Mini и Google Home Max, които допълват оригиналния смартговорител Google Home. Компанията развива успоредно хардуерната и софтуерната част, което й осигурява пълен контрол върху крайния продукт - също като при Apple.

Какво можем да очакваме? Умният дом е категоричното бъдеще, в което всички ще живеем, още преди да сме прекрачили прага на апартамента или къщата си. Още сега са в действие редица сценарии, които ни позволяват да автоматизираме различни процеси у дома и да контролираме от разстояние електроуредите си например. С помощта на все по-бързо развиващия се изкуствен интелект тези процеси ще стават все по-бързи и интелигентни и с все по-малка човешка намеса.

Facebook влиза във филма

Видеото е горещата тема в социалните мрежи и големите медии инвестират сериозни ресурси, за да създават такова съдържание. Излъчване на живо през 360-градусови VR камери и продуциране на 60-секундни тематични клипчета са част от стратегията за онлайн присъствие и на BBC, сподели при визитата си в България Мери Хокадей, ръководител на BBC World Service English. И докато видеото и виртуалната реалност са нашият билет за мястото на събитието, то Facebook е най-удобното средство за разпространението на това съдържание.

Зукърбърг е съвсем наясно, че разпространяваните като вирус клипчета са удобна възможност за показване на още рекламно съдържание. Затова Facebook прави все по-смели стъпки в обособяване на видео съдържанието в отделна платформа Watch - засега достъпна само в САЩ. Там потребителите на социалната мрежа ще могат да ангажират вниманието си с купища клипове, каквито иначе срещат на случаен принцип из нюзфийда си.

Facebook Watch

Освен това екипът на Зукърбърг създава свое оригинално съдържание, което поне засега няма да е достъпно срещу заплащане, какъвто е случаят с Netflix и HBO например, а ще разчита да пренасочи рекламните бюджети от конвенционалните телевизионни канали. По информация на The Wall Street Journal социалната мрежа планира да изхарчи $1 милиард за оригинално видео съдържание.

Microsoft отвъд ерата на смартфона

Да си го кажем направо - на Microsoft не им се получи опитът да се намесят в пазара на смартфони със собствена операционна система и хардуер. Конкуренцията на Android и iOS задуши моделите Lumia с Windows 10 Mobile и на този етап нови подобни устройства сякаш не са в плановете на корпорацията.

"Телефонът вече е мъртъв. Хората просто още не са го осъзнали.", заяви пред Bloomberg по-рано тази година Алекс Кипман, който стои зад шлема за смесена реалност Microsoft HoloLens.

Подобен тип изказвания на някои от големите имена в Microsoft често се появяват онлайн и сякаш всички искат да ни доведат до мисълта за следващото голямо нещо. За ерата отвърд смартфона. Тъкмо натам гледа и екипът на Сатя Надела.

Microsoft

"Няма да излезем с още едно устройство, каквото някой вече е правил", казва маркетинг шефът на хардуера в Microsoft Юсуф Мехди, отхвърляйки идеята Microsoft да създаде просто поредния смартфон.

По всичко личи, че визионерите в Редмънд се опитват да предскажат или още по-смело - да създадат смартфона на бъдещето. Дали холограмата няма нещо общо с плановете им? Съвсем вероятно. Дотогава обаче Microsoft планира да превземе конкурентните смартфон платформи отвътре, предоставяйки най-добрите си услуги и приложения за Android и iOS.

 

Това са само 4 идеи, 4 визии на 4 от най-големите технологични компании, които предстои да се развият през следващите 2-3-6 години. Акциите на гигантите Google, Apple, Facebook и Microsoft са в постоянно движение и реагират на всяка нова идея, зародила се в някоя от щабквартирите им. Какво ще се случи с хардуерните усилия на Google, дали Apple вижда iPhone като ключов източник на приходи и в бъдеще, има ли какво да спре Facebook в привличане на още рекламни бюджети и в кой момент Microsoft ще е готова да сподели плановете си за ерата след смартфоните?

Всичко това ще проследим през следващите дни, месеци и години заедно в nixanbal.com, а скоро ще ви разкажа и защо споменавам движението на акциите покрай плановете на големите технологични компании. Става въпрос за продукт на UNIQA, който всъщност ме предизвика да споделя моето виждане за най-вълнуващите идеи на по-горе изброените 4 компании.

Xiaomi 12 Pro предлага тройна 50 МР камера, Snapdragon 8 Gen 1 и 120 W зареждане

Xiaomi представи днес новата си серия Xiaomi 12, която засега включва моделите Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 и Xiaomi 12X.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer