НачалоНовини4K мониторът Samsung S27A800 и защо се спрях на него

4K мониторът Samsung S27A800 и защо се спрях на него

6588
Написана от  nixanbal 29 юли 2021
4K мониторът Samsung S27A800 и защо се спрях на него

Преди няколко седмици организирах в импровизираното си студио, в което снимам видео ревютата за nixanbal.com, малък кът за работа. Идеята беше да имам по-удобно място за монтаж, което включваше не само ново бюро и стол, но и голям монитор, само че не какъв да е. Идеята ми беше да подбера модел с щедър, но не прекалено голям, екран, да предлага някои съвременни допълнителни екстри и може би най-важното - да има висока резолюция, защото погледът ми просто не търпи пикселизиран образ.

Така вече повече от месец монтирам видеата, които гледате в сайта и в YouTube канала на nixanbal, на новия Samsung S27A800, представен заедно с още няколко модела през март тази година.

4K резолюция

Да, високата резолюция беше водещият критерий при избора ми на нов монитор и едно от най-важните неща за този модел на Samsung. Целта беше да имам голям екран, но не за сметка на детайлния образ, който толкова обичам на лаптопа си и с който не бих се разделил по никакъв начин. Затова и започнах търсене по 4K резолюция, която за щастие вече е навлязла сериозно не само при телевизионните екрани, но и при мониторите.

4K мониторът Samsung S27A800 @ nixanbal.com

Разбира се, тази резолюция трябваше да е съотнесена към подходящ по размер екран, така че да не се получи твърде ниска гъстота на пикселите, ако се полакомя за по-щедър диагонал. Спрях се на 27", въпреки че всичко над 13-те инча на лаптопа ми щеше да е добре дошла промяна към по-удобно поле за работа и по-щадящ очите ми образ. В крайна сметка се оказа, че 27" диагонал на екран със стандартни пропорции 16 към 9 и резолюция 3840х2160 пиксела са чудесна комбинация. Или поне за моите нужди са такава.

Въпросът с опреснителната честота

Следващата тема, която обмислих, беше опреснителната честота на екрана. Това е популярно понятие и при смартфоните в момента, като всички искаме мобилният ни да предлага поне 90 или за предпочитане 120 Hz опресняване. Да, но по-високата опреснителна честота на смартфон екрана води до по-бързо и плавно скролиране и по-гладка игра - нещо, което няма особено отношение към монитора на бюрото ми.

4K мониторът Samsung S27A800 @ nixanbal.com

 

Освен това по-високата опреснителна честота ме отвеждаше директно в категория геймърски екрани, а това не отговаряше на предназначението, което предвиждах за монитора. Защото геймингът за мен се изчерпва със спорадични включвания на PS5 и бързи дневни сесии на Clash Royale на телефона. Ето защо реших да пренебрегна високата опреснителна честота като фактор, който реално нямаше да подобри качеството на образа при монтиране на видео. Така се озовах в бизнес секцията.

Функционален дизайн

В нея се спрях на Samsung S27A800. Категоризираният като бизнес монитор ми хареса и заради това, че с този му етикет идваше и супер стилен и изчистен дизайн, с масивна метална стойка и нищо излишно по визията.

Освен това за мен беше важно, че мониторът позволява удобно напасване позицията на екрана, която да следва и моите различни "режими" на седеж пред бюрото. S27A800 може да се регулира не само като ъгъл, но и като височина, а дори е възможно да завъртите монитора във вертикална позиция. Това ме усмихна, защото ми напомни на телевизора The Sero. Разбира се, представям си, че в този режим мониторът би бил полезен на хората, работещи с безкрайно дълги Excel таблици, но пък е удобно да имаш такава опция.

4K мониторът Samsung S27A800 @ nixanbal.com

4K мониторът Samsung S27A800 @ nixanbal.com

И докато съм на темата с дизайна, ще отбележа, че Samsung S27A800 има семпъл и практичен начин за прикриване на кабелите, които се спускат по задната част на тръбовидната му стойка и държат минималистичното ви Аз в покой.

Връзката с лаптопа ми, защото, да, не използвам отделно настолно РС, а ежедневната си мобилна машина + монитор, става чрез USB C към USB C кабел, който е включен в комплекта.

Eye Saver Mode

Екранът е с IPS панел, с матово покритие, до 300 нита яркост, поддържа HDR 10 и има широк ъгъл на видимост от 178 градуса, но за мен по-ценно беше, че предлага режим Eye Saver Mode - още нещо, познато от смартфоните. Въпросният режим намалява синята светлина, като така намалява умората и щади очите при по-продължително ползване, особено вечер, когато най-често ми се случва да монтирам видео ревютата. Аз съм включил този режим още от първия старт на монитора и не смятам някога да се отказвам от него.

4K мониторът Samsung S27A800 @ nixanbal.com

4K мониторът Samsung S27A800 @ nixanbal.com

Всичко, разказано дотук, наклони везните към Samsung S27A800, който избрах за своя нов монитор. Разбира се, това едва ли е универсален избор за всеки потребител, но, ако вашите изисквания и нужди са сходни с моите, сигурен съм, че този модел ще ви бъде полезен.

Ако обаче сте например запалени геймъри и мигновените реакции и плавни анимации в екшън сцените са важни за вас - това по-скоро би ви отвело към серията Odyssey, която, честно казано, беше първата ми идея, но профилът ми на потребител просто е коренно различен.

Цената на Samsung S27A800 е около 789 лв.

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer