НачалоНовини5 дни с Galaxy Watch 4 и Galaxy Buds 2 на Samsung

5 дни с Galaxy Watch 4 и Galaxy Buds 2 на Samsung

7965
Написана от  nixanbal 31 август 2021
5 дни с Galaxy Watch 4 и Galaxy Buds 2 на Samsung

Samsung от години развива своята екосистема от устройства Galaxy, като в нея влизат не само смартфоните на компанията, но също таблети, смартчасовници и компактни безжични слушалки. Всички те са свързани и с останалите категории електроника на корейците, но тук фокусът ще остане върху мобилните устройства. На 11 август Samsung показа новите попълнения в каталога си, сред които два смартфона със сгъваеми екрани, смартчасовниците Galaxy Watch 4 и Galaxy Watch 4 Classic, както и слушалките Galaxy Buds 2. В nixanbal.com вече можете да видите детайлното ревю на Galaxy Z Flip 3 5G, до дни излиза и това на Galaxy Z Fold 3 5G, а на следващите редове, като част от рубриката With Galaxy, ще ви разкажа подробности за смартаксесоарите и взаимодействието помежду им. Това са някои впечатления от 5-дневното ми ползване на сгъваемите смартфони на Samsung с новите носими технологични устройства на компанията.

Изборът на часовник

От Samsung ми предоставиха за тест и двете версии на новия им смартчасовник, като за първи път аз предпочетох да наблегна на по-компактната. Galaxy Watch 4 е без въртящ се ринг около дисплея си, какъвто има Galaxy Watch 4 Classic, но пък предлага същата функционалност за навигация, само че чрез движение на пръста по външната част на дисплея. Този липсващ елемент го прави по-компактен и с доста изчистен дизайн, а това ми харесва. Освен това, Galaxy Watch 4 е значително по-лек - с тегло 25.9 грама спрямо 46.5 грама, сравнявайки компактните версии на двата модела, съответно 40 мм и 42 мм. От друга страна, версията Classic има предимство в това, че тялото му е от неръждаема стомана, която е по-устойчива от Armor Aluminum при стандартната версия.

Samsung Galaxy Watch 4 @ nixanbal.com

Samsung Galaxy Watch 4 @ nixanbal.com

Под чертата - при избора си аз се водех от целта да взема възможно най-лекия и компактен модел, тъй като обикновено не нося конвенционален ръчен часовник и всяко ново нещо на китката ми изисква някакъв период на адаптация. Със стандартния Galaxy Watch 4 нещата си дойдоха на мястото много лесно. А хубавото е, че въпреки разликите във физическите размери между двете версии на часовника, диаметърът на екрана и резолюцията му са едни и същи - 1.2" при компактния модел и 1.4" при по-големия.

Смисълът от екран на китката

В последните дни тествам Galaxy Watch 4 успоредно с Galaxy Z Fold 3 5G. Това се оказа отлична комбинация, защото не е необходимо при всяко известие или дори при входящо повикване да изваждам сгъваемия смартфон - много задачи се прехвърлиха към малкия екран на китката ми. Тук включвам не само прегледа на съобщения от Messenger и Viber, но също и приемането и провеждане на обаждания, контрола на слушаната музика в Spotify и дори следене на навигацията от Google Maps. Последното е едно от новите приложения за смартчасовниците Galaxy, които от тази година се базират на съвместно разработената от Google и Samsung платформа Wear OS. Интересното е, че в Google Maps директно от часовника можете дори да потърсите локация и да стартирате навигация до нея, а ако ви потрябва по-ясен преглед на голям екран - винаги можете да разгърнете 7.6-инчовия основен дисплей на Z Fold 3 5G.

Samsung Galaxy Watch 4 @ nixanbal.com

Samsung Galaxy Watch 4 @ nixanbal.com Samsung Galaxy Buds 2 @ nixanbal.com

Приемането на обажданията, което споменах, също е едно от ценните за мен неща. Galaxy Watch 4 и Galaxy Watch 4 Classic имат и версия с LTE, която поддържа eSIM и позволява да клонирате SIM картата си от смартфона или да изберете изцяло нов тарифен план и да го използвате на часовника, така че той да бъде самостоятелно устройство с постоянна връзка към мрежата. Това, разбира се, зависи от оператора, но по-популярният случай вероятно ще бъде за ползване на часовника като хендсфри - т.е. когато е свързан чрез Bluetooth със смартфона и при входящо обаждане просто приемете разговора и го проведете през говорителя и микрофона на аксесоара на ръката си. Това е особено полезно в автомобила, като дори не е необходимо да поднасяте часовника към лицето си, за да ви чуват добре.

Това, което с интерес очаквам да се появи на новата Wear OS Powered by Samsung, е гласовият асистент Google Assistant. Google вече обяви, че той ще бъде достъпен за смартчасовниците с тази платформа, така че моделите Galaxy Watch 4 скоро ще дават избор между Bixby и Google Assistant.

Слушалките

През последните 5 дни допълних конфигурацията си от устройства Galaxy и с новите слушалки Galaxy Buds 2. Това е моделът, който въвежда активна изолация на околния шум в малко по-достъпния ценови клас на Samsung. Може би най-ценното предимство на тези слушалки е, че формата им позволява да паснат удобно в ухото и да не се усещат, дори след няколко часа ползване. Едната слушалка тежи 5 грама.

Изолацията на околния шум наистина работи. Това се случва на две нива - още с поставянето на слушалките в ушите, те успяват да заглушат повечето звуци, тъй като са със силиконови накрайници. След това имате възможност да включите и активната изолация на околния шум, която може да изолира до 98% от звуците благодарение на системата от три микрофона (2 външни + 1 вътрешен).

Samsung Galaxy Watch 4 @ nixanbal.com

Тук идва отново въпросът с взаимодействието между различните устройства, защото Galaxy Watch 4 има специално приложение, през което се контролират някои функции на Galaxy Buds 2. Смартфонът Galaxy Z Flip 3 5G пък има уиджет, който дава същите контроли от външния му дисплей.

Наред с всичко останало, самият старт на устройствата и свързването им с телефона също е силно опростен процес, като още с първото доближаване на слушалките и часовника до Galaxy Z Fold 3 5G на екрана на телефона се появи визуализация с предложение да сдвоя устройствата.

Samsung Galaxy Watch 4 @ nixanbal.com

Това бяха моите първоначални впечатления от работата ми със сгъваемия Galaxy Z Fold 3 5G и новите носими технологични устройства на Samsung. Скоро в nixanbal.com очаквайте детайлното ревю на Samsung Galaxy Fold 3 5G, а след това и на смартаксесоарите, които ще тествам и през следващите дни.

Samsung The Freestyle 2nd Gen е преносима станция за забавления със 100" екран

Това цилиндрично малко устройство вече стана доста популярно с първото си издание, а сега у мен е неговата втора версия.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer