НачалоНовини5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

2477
Написана от  nixanbal 29 ноември 2020
5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Fold

Тези дни успях най-после да се докосна до новия модел ThinkPad X1 Fold на Lenovo, който със сигурност бих казал, че е едно от най-вълнуващите устройства за годината. Това е голям 13.3" таблет, чийто дисплей се прегъва, подобно на все по-популярните сгъваеми смартфони, като това му позволява да се трансформира и използва като пълноценен лаптоп.

На следващите редове ще ви разкажа за 5-те най-важни неща, които трябва да знаете за Lenovo ThinkPad X1 Fold!

1. Какво е ThinkPad X1 Fold

19 0703 0374 Shot 02 samrobison lenovolark 00367 LAYERED UPDATE 20200325

Започвам с това какво всъщност представлява ThinkPad X1 Fold. Това е съвсем различно устройство, което Lenovo разработва от 5 години и с което дава началото на нова продуктова категория. Става въпрос за 13-инчов дисплей, който може да се използва като таблет в разгънато състояние или да се сгъне, да му се добави клавиатура и да се използва като лаптоп.

Всъщност има още няколко междинни ражима на работа, включително all-in-one PC, при което екранът е подпрян на бюрото с вградената му стойка, а пред него сте поставили пълноразмерна клавиатура.

Името ThinkPad подсказва, че Lenovo са създали тази машина основно за работа или поне са я създали така, че да не отстъпва на най-добрите лаптопи в портфолиото им. X1 Fold обаче не е предназначен само за екселски таблици и дълги имейли, а може да се използва за всякакви професионални задачи и за забавление, което бързо става ясно от сгъваемия му екран.

2. Дисплеят

08 TP X1 Fold Hero Exploded Screen

09 TP X1 Fold Hero Exploded Hinge

Второто ключово нещо за ThinkPad X1 Fold е самият дисплей, около който се върти всичко. Става въпрос за 13.3" сензорен pOLED екран с резолюция 2048 x 1536 пиксела и 300 нита яркост.

Дисплеят представлява 4 от общо 11-те слоя, изграждащи корпуса на устройството. За него Lenovo са работили с LG Display - един от водещите производители на панели за екраните на най-различни технологични продукти.

Въпросният сгъваем дисплей всъщност е довел и до по-задълбочено партньорство между Lenovo и Microsoft за модифицирането на Windows 10. Операционната система тук разпознава кога сте прегънали екрана и позволява интерфейсът да се разпредели между двете половини. И това не важи само когато ползвате виртуалната клавиатура, а и при мултитаскинг с две приложения.

3. Тегло под 1 кг

19 0703 0374 Shot 03 samrobinson lenovolark 00020 F6 LAYERED UPDATE 20200325

Продължавам с третото важно нещо за ThinkPad X1 Fold, което е свързано с дизайна и габаритите му. За разлика от повечето подобни хибридни устройства, тук корпусът всъщност не е никак тромав. Дори напротив. Сгъвайки дисплея, получавате нещо, което е малко по-голямо от тефтер (27.8 x 158.2 x 236 мм) и може да се прибере във всяка раница и дори в повечето дамски чанти, въпреки че според мен много често X1 Fold ще се носи просто под ръка.

Теглото също е от най-скромните и започва от 990 грама. Между другото също в този диапазон се върти и друг нов модел от серията ThinkPad на Lenovo - суперкомпактният ThinkPad X1 Nano.

4. Конфигурацията

Shot 28L samrobinson lenovolark 00087 F4 LAYERED UPDATE 20200325

Така стигам до конфигурацията, която се базира на най-новото 11-о поколение Intel Core i5 процесори с интегрирана графика Intel, 8 GB RAM и SSD с капацитет между 256 GB и 1 TB. Да, в началото споменах, че X1 Fold е съвсем адекватен лаптоп и въпреки че на него едва ли ще разработвате сложни графични проекти или ще разцъквате най-тежките игри, устройството може да се справи с всякакви задачи от ежедневния работен процес, като заедно с това ви предложи и суперпреносимо тяло.

Тук ще отбележа още, че лаптопът идва с Wi-Fi 6 и 5G свързаност, която бавно, но сигурно започва да става важна тема и у нас. Вече два от операторите в България обявиха старта на своите 5G мрежи.

5. Аксесоарите

19 0703 0374 Shot 08 samrobinson lenovoLark 00313 LAYERED UPDATE 20200325

X1 Fold

Приключвам с една от най-любопитните теми - аксесоарите. ThinkPad X1 Fold може да изглежда като таблет със сгъваем дисплей, но към него всъщност могат да се използват няколко много важни добавки, които му добавят нови възможности. И добрата новина е, че в комплекта му влизат няколко такива.

Самото устройство е обвито в кожен калъф, заради който по-горе споменах, че X1 Fold много ми напомня на тефтер, когато се сгъне. Въпросният калъф не само го защитава и придава премиум характер, но има и подвижна стойка, с която таблетът може да бъде подпрян прав на бюро и да служи като монитор или просто за по-удобно гледане на филми с приятели.

В кутията на X1 Fold ще откриете още клавиатура, която чрез магнити се прикрепва към едната половина от сгънатия екран, така че устройството се превръща в лаптоп. Има дори тъчпад, макар и с много мини размери, но винаги можете да включите и мишка. Интересното е, че клавиатурата се зарежа по безжичен път, докато е върху X1 Fold.

Третият аксесоар е стилус на Lenovo, който разпознава 4096 нива на натиск и с който работата по екрана може да стане още по-удобна, особено ако софтуерът, който използвате, предполага по-прецизно управление.

Това бяха моите впечатления от първия лаптоп със сгъваем екран или първия сгъваем таблет, който се превръща в лаптоп, ако предпочитате. Със сигурност една от най-вълнуващите с дизайна и концепцията си машини на годината, която в никакъв случай не е масов продукт с широка целева аудитория, но е нещо, което дава началото на интересна нова продуктова категория в сегмента на мобилните компютри.

Lenovo ThinkPad X1 Fold излиза в България през декември на цена от 6500 лв., така че със сигурност ще остане запазена привилегия за по-ограничен кръг потребители, както повечето продукти, въвеждащи нова технология за пазара. 

Samsung Galaxy S24 и Galaxy S24+ предлагат Galaxy AI, чипсет Exynos, по-големи дисплеи и батерии

Заедно с премиум модела Galaxy S24 Ultra току-що в Сан Хосе, Калифорния, Samsung представи и неговите два подгласника - Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer