НачалоНовини5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga

5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga

1755
Написана от  nixanbal 30 юни 2021
5 НЕЩА за Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga

ThinkPad X1 Titanium Yoga е една от най-новите 2-в-1 машини на Lenovo, които благодарение на специалните си 360-градусови панти могат да се използват и като стандартен лаптоп, и като таблет. Този компактен модел с мощна конфигурация и солидно тяло прекара при мен десетина дни, а сега, като част от съвместната ни поредица с Lenovo, е време да ви разкажа за 5-те най-важни неща, които трябва да знаете за него.

Дизайн и размери

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga е суперкомпактна и лека машина, с дебелина едва 11.5 мм и тегло от скромните 1.15 кг. За да се постигне тази лекота, за корпуса й са използвани различни материали, а капакът е титаниев, както и цветът на целия лаптоп.

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com

Освен лек и компактен, този корпус е и супер устойчив, което идва по подразбиране с всяка машина от серията ThinkPad. Лаптопите ThinkPad се тестват спрямо 12 военни стандарта за издръжливост и преминават над 200 проверки на качеството, за да е сигурно, че могат да работят при всякакви условия. В реалния свят това означава, че някои удари и изпускания няма да повредят X1 Titanium Yoga, а клавиатурата дори може да понесе някое сутрешно разливане на кафе.

Завъртащ се дисплей

Може би най-сериозният акцент при ThinkPad X1 Titanium Yoga обаче е дисплеят, който е свързан с тялото чрез въртящи се на 360 градуса панти. Те позволяват да настроите ъгъла по най-удобния за вас начин, дори да превърнете лаптопа в удобен за писане и четене таблет.

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com

Става въпрос за сензорен дисплей с пропорции 3 към 2, който има 13.5" диагонал и 2K резолюция от 2256х1504 пиксела или 201 ppi гъстота на точките, поддържа Dolby Vision и до 450 нита яркост. Съотношението 3:2 всъщност е сравнително рядко срещано на пазара, но е особено подходящо за машини, служещи за работа, така че е добре дошло при този модел.

IR камера

Над екрана е позиционирана стандартната 720p HD камера, която осигурява прилично, макар и не превъзходно качество за видеоразговорите по Zoom. Хубавото е, че има и физически суич за закриването й, така че да не се притеснявате, че някой може да получи неауторизиран достъп.

Далеч по-интересна обаче е и инфрачервената камера над дисплея. За нея съм ви разказвал при ревютата на други модели Lenovo и е хубаво, че тя намира приложение във все повече устройства. С нейна помощ лаптопът усеща когато сте станали от работното си място и автоматично гаси екрана и се заключва. И обратно - щом отново сте пред машината, тя ще усети присъствието ви, ще ви разпознае и ще отключи работния ви плот. Това без съмнение е една от моите любими екстри в ThinkPad X1 Titanium Yoga.

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com

По отношение на звука - използва се система от 4 360-градусови микрофона, които помагат при видеоконферентни разговори. Говорителите на лаптопа пък са два и се поддържа Dolby Atmos, като бих казал, че звучат доста прилично и са подходящи за озвучаване при гледане на видео в YouTube или дори някои сериали.

Конфигурация

Колкото до производителността - лаптопът е оборудван с 11-о поколение Intel Core i7 процесор (i7-1160G7) с графика Intel Iris Xe, 16 GB LPDDR4x RAM и до 1 TB SSD. Предвид предназначвението на машината, бих казал, че тази комбинация осигурява повече от достатъчна производителност и ще ви осигури безпроблемна работа в офиса и извън него. Отворен браузър Chrome с купища заредени табове, обработваща програма за изображения и вървящо видео в YouTube със сигурност няма да бъдат проблем.

Батерията обещава почти 9 часа време на ползване, но, разбира се, това ще варира според личните ви навици и начин на ползване на лаптопа.

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com

Връзки

Приключвам материала с възможностите за връзка, които предлага ThinkPad X1 Titanium Yoga. По отношение на портовете лаптопът е по-скоро скромен, тъй като супертънкото му и леко тяло моиже би не предполага наличието на куп конектори. Все пак са налице два USB C/Thunderbolt 4 порта отляво, Kensington слот за заключване и 3.5 мм жак отдясно. Със сигурност, както при повечето съвременни лаптопи с по-компактни размери, ще ви се наложи да се снабдите с хъб, който да ви осигури повече варианти за връзка + SD четец, който за мен е важен.

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga @ nixanbal.com

Добрата новина е при безжичните комуникации. Lenovo са оборудвали лаптопа си с Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 и опционален 4G/5G модем чрез странично разположен слот за nanoSIM карта, който може да ви осигури свързаност навсякъде.

Sony Xperia 1 IV предлага 50% по-ярък дисплей и камера с истинско оптично приближение от 85 до 125 мм

Sony представи току-що новия си премиум смартфон Xperia 1 IV, при който акцентът е върху по-яркия екран, по-солидната батерия и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer