НачалоНовини5 НЕЩА за Logitech MX Keys Mini

5 НЕЩА за Logitech MX Keys Mini

5660
Написана от  nixanbal 28 септември 2021
5 НЕЩА за Logitech MX Keys Mini

Преди време ви разказах за домашния си офис и периферията, която използвам. В нея основно място има отредено за клавиатурата MX Keys на Logitech, но от няколко дни тествам новия модел на швейцарската компания - MX Keys Mini. И е супер. Защото се оказва, че същото това удобно писане е възможно с далеч по-компактна клавиатура. Не, компромиси няма, защото основният начин ширината на модела Mini да бъде намалена от 430.2 мм (при MX Keys) на 295.99 мм е с отпадането на нъмпада. Останалите важни подробности за обявената преди часове Logitech MX Keys Mini ще ви разкажа на следващите редове...

1. Същите клавиши, по-компактни размери

Започвам с може би най-важния въпрос, който и аз се запитах, когато получих за тест MX Keys Mini - дали заедно с цялостните размери са се смалили и клавишите й. Важно е, защото точно клавишите, тяхната форма, размер и дълбочина на потъване определят дали писането върху една клавиатура е удобно или не. И имайки предвид, че оригиналната MX Keys е култов модел, познат и харесван от толкова много хора, беше любопитно дали Logitech са си позволили някакви корекции в тази посока.

Оказа се, че не. Клавишите са със същите размери или поне такова е усещането при писане. Цялостната подредба също е непроменена спрямо MX Keys.

Logitech MX Keys Mini @ nixanbal.com

Разбира се, има някои разлики, но те са в размерите на периферни клавиши, като Control, Options и Command, които са станали по-компактни. Други (Enter, Backspace) са с увеличен размер, но нито една от тези промени не се усеща в процеса на писане и преходът от MX Keys към MX Keys Mini беше неусетен. Целта на новия модел за мен е да позволи на клавиатурата да се впише в повече работни пространства - дори там, където мястото на бюрото е силно ограничено, ако изобщо се използва бюро, а не някакъв импровизиран работен плот. А и като дизайн бих казал, че Mini-то изглежда супер привлекателно и това със сигурност ще бъде оценено от много потребители.

2. Емоджи клавиш

Нещото, което отличава новата клавиатура MX Keys Mini от пълноразмерния модел, са няколко нови клавиша в горния Fn ред. Logitech ги нарича Smart Keys и това са клавиш за диктуване (възможност на Windows и macOS, налична в определени страни), клавиш за заглушаване/включване на микрофона и емоджи клавиш. Последният вади списък с емотикони, които да използвате в писмената си комуникация, независимо дали сте в чата на Facebook Messenger или пишете имейл.

Logitech MX Keys Mini @ nixanbal.com

Харесва ми, че има и клавиш за правене на скрийншоти, което за мен е една от най-често използваните функции, а единственото, което установих, че ми липсва, са маркираните клавиши за преминаване към следващата или предишната песен в Spotify (или който музикален плейър ползвате), но пък са запазени Play/Pause и тези за контрол силата на звука.

Има и удобни три клавиша за преминаване между различните устройства, с които сте свързали клавиатурата. Това може да са до 3 машини, което ми звучи като за хора с доста натоварено работно ежедневие. Представям си, че тази възможност би била удобно решение например за едновременна връзка със служебия компютър и личния лаптоп или пък с лаптоп и таблет.

3. Подсветка със сензори

Logitech MX Keys Mini не е изгубила и ярката си подсветка, която е равномерна от единия до другия край на клавиатурата и осигурява удобно писане при ползване в тъмно помещение. Ако изобщо сте от хората, които имат нужда да поглеждат към пръстите си, разбира се.

Logitech MX Keys Mini @ nixanbal.com

Подсветката се регулира в седем степени чрез клавиши, като може да се изключи, особено ако така или иначе не ви е необходима или просто искате да пестите батерията.

В името на последното MX Keys Mini е оборудвана и със сензори за близост. Когато оставите клавиатурата за няколко секунди, подсветката й автоматично се изключва. Щом доближите пръсти отново към нея - тя се активира.

4. Живот на батерията

Споменах живота на батерията, така че е време да обърна внимание и на него, защото тук говорим за безжична клавиатура, която се свързва чрез Bluetooth. Logitech MX Keys Mini има същия живот като по-големия модел. Производителят обещава до 10 дни време на ползване с активирана подсветка или цели 5 месеца без клавишите да са осветени.

Logitech MX Keys Mini @ nixanbal.com

Logitech MX Keys Mini @ nixanbal.com

Презареждането става чрез USB C порта на клавиатурата, като интересното е, че моделът MX Keys Mini for Mac, специално създаден за ползване с Mac, идва в комплекта с USB C към USB C кабел, тъй като компютрите на Apple почти изцяло залагат на този конектор. Стандартната версия е с USB A към USB C кабел за зареждане.

5. Mac версия

И понеже споменах версията за Mac, която между другото имам за тест при себе си - ето какви са основните разлики (освен кабелът за зареждане). При MX Keys Mini for Mac на най-долния ред ще забележите основните клавиши за компютрите на Apple (fn, control, option и cmd), а освен това цветът на клавиатурата е със сребриста основа и матовобели клавиши, което отговаря на дизайнерския подход, който Apple използваше доскоро за своята периферия, а и компютри. Стандартната версия MX Keys Mini има двойна маркировка на клавишите и все пак също може да се използва и с Windows, и с macOS, а освен това се предлага още в графитено и розово.

Logitech MX Keys Mini @ nixanbal.com

Идеята е да изберете MX Keys Mini, ако използвате устройства с различни операционни системи (Windows, macOS, Linux, Chrome OS, Android, iOS) или версията MX Keys Mini for Mac, ако сте потребител ексклузивно на Apple (macOS, iOS, iPadOS).

Официалната цена на Logitech MX Keys Mini е 219.99 лв.

5 ключови подобрения в компактния флагман Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 е у мен от няколко дни и, въпреки че добре познавате моята зависимост към по-големите смартфони, трябва да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer