НачалоНовини5 НЕЩА за Nokia G10 и Nokia G20

5 НЕЩА за Nokia G10 и Nokia G20

2944
Написана от  nixanbal 16 юни 2021
5 НЕЩА за Nokia G10 и Nokia G20

Серията G е позиционирана по средата между смартфоните X и C на Nokia, като представителите й до момента са Nokia G10 и Nokia G20. Двата модела споделят много общи характеристики, но имат и някои ключови разлики, като в следващите редове ще ви разкажа за всички детайли под формата на 5-те най-важни неща, които трябва да знаете за Nokia G10 и Nokia G20.

1. Дизайн и екран

Започвам с външния вид на двата модела, който е много сходен. Става въпрос за пластмасово тяло с релефен гръб, даващ допълнителна стабилност на захвата. И двата модела имат странично разположен скенер за пръстови отпечатъци, физически бутон за стартиране на Google Assistant, USB C порт за зареждане, както и 3.5 мм жак за слушалки.

Nokia G10 се предлага в две цветови версии - Night, което обозначава тъмносиньо, преливащо в лилаво, както и Dusk, което е по-светъл и по-ясно изразен лилав цвят. Nokia G20 също е наличен в синьолилавия Night, а също и в бялото Glacier. Добрата новина е, че при нито една версия не остават пръстови отпечатъци.

Nokia G10 и Nokia G20 @ nixanbal.com

Колкото до дисплея - той също е нещо, което двата модела споделят. И в двата случая получавате 6.5" IPS LCD екран с пропорции 20 към 9 и HD+ резолюция от 1600 х 720 пиксела за гъстота на пикселите от 269 ppi. Опреснителната честота е стандартната 60 Hz, което важи за всички нови модели Nokia от сериите C, G и X.

Екранът има капковиден ноч, сравнително тънки рамки, но с по-дебела брадичка, както и залепено защитно фолио.

2. Батерия

Батерията е сред ключовите акценти при смартфоните от серията Nokia G, като за тях производителят обещава най-дълъг живот далеч от зарядното. Според HMD Global Nokia G10 и Nokia G20 могат да издържат до 3 дни с едно зареждане, което може да е трудно постижимо, ако все пак използвате активно смартфона си, но два дни е съвсем реалистично очакване.

Двата апарата всъщност разполагат с големи батерии с капацитет 5050 mAh и имат 10-ватово зарядно, влизащо в комплекта.

Nokia G10 и Nokia G20 @ nixanbal.com

3. Камера

Камерата е нещото, което отличава Nokia G10 и Nokia G20. Това е критерият, заедно с цената, според който трябва да прецените кой е по-подходящият модел за вас.

Nokia G20 е по-способният камерафон, като разполага с четворна камера, залагаща на 48 МР главен сензор и с бленда f/1.8, допълнен от 5 МР с ултраширок обхват, 2 МР макро камера и 2 МР дълбочинен сензор.

Nokia G10 пък има тройна камера, която включва по-скромен 13 МР главен сензор, 2 МР макро и 2 МР дълбочинна камера.

Nokia G10 и Nokia G20 @ nixanbal.com

Със сигурност, ако снимките са важни за вас, изборът трябва да падне върху G20, чийто основен сензор е далеч по-добър и предлага доста приятни снимки за ценовата си категория.

По отношение на видеозаписа и двата апарата записват максимум 1080р видео при 30 к/с, а също и при двата селфи камерата е 8 МР и също с поддръжка на 1080р/30fps видео.

4. Конфигурация

Конфигурацията при Nokia G10 и Nokia G20 се базира на чипсет от MediaTek, който е произведен по 12-нанометров процес. При G10 това е Helio G25, а при G20 - Helio G35, като разликите не са особено големи. И в двата случая се използват еднакви конфигурации от една и съща графика и 8-ядрен процесор с едни и същи ядра, но при Nokia G20 процесорът работи на малко по-висока честота.

Nokia G10 и Nokia G20 @ nixanbal.com

По-важната разлика в конфигурацията е с каква памет се предлагат моделите в България. И в двата случая имаме microSD слот (за до 512 GB допълнително), но вградената памет при Nokia G10 е 32 GB, а при Nokia G20 е два пъти повече. Оперативната памет също е в полза на G20 - 4 GB RAM спрямо 3 GB RAM за G10.

5. Софтуерна поддръжка

Завършвам с темата за софтуера, която при HMD Global е важна още от влизането им в бизнеса с бранда Nokia. Nokia G10 и Nokia G20 идват с чиста версия на Android 11 и са част от програмата Android One, като и двата апарата имат обещание за ъпдейти до 2 следващи версии на платформата. Това означава, че ще бъдат с актуален софтуер поне до есента на 2023 г., когато се очаква Android 14. Освен това производителят планира за тези устройства 3 години месечни актуализации по сигурността, така че те да са защитени от евентуални новопоявили се атаки чак до 2024 г.

Nokia G10 и Nokia G20 @ nixanbal.com

Да, на пазара се предлагат и модели с още по-дълга софтуерна поддръжка, но ключовата разлика е, че при серията Nokia G става въпрос за достъпни устройства с цена под 300 лв.

5 важни подобрения в камерите на Galaxy S24

Смартфоните Galaxy S24 вече са тук и въпреки че една от най-горещите теми около тях е въвеждането на Galaxy AI,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer