НачалоНовини5 нови екстри на Samsung Galaxy S21 FE

5 нови екстри на Samsung Galaxy S21 FE

7564
Написана от  nixanbal 30 януари 2022
5 нови екстри на Samsung Galaxy S21 FE

Galaxy S21 FE е първият смартфон на Samsung за 2022 г., така че на него се пада честта да открие и новия сезон на нашата съвместна рубрика #WithGalaxy. Устройството носи много от чертите на флагманите в серията Galaxy S21, но също така внася някои нови характеристики и елементи, по които се отличава от тях и от своя предшественик Galaxy S20 FE. В този материал фокусът ще бъде върху 5-те най-ценни за мен нови екстри на Samsung Galaxy S21 FE.

Dual Recording

Започвам с камерата, която на първо четене е много близка с тази на предходния модел, като залага на конфигурация от 12 МР основен сензор с OIS и широка бленда f/1.8, 12 MP с ултраширок обхват от 123 градуса и 8 МР телефотокамера, която осигурява 3-кратен оптичен и 30-кратен цифров зуум. Камерата се представя отлично и това можете да видите в детайлното ревю на Galaxy S21 FE. И въпреки че изглежда, че малко неща са се променили, имайте предвид, че тук е използван нов чипсет с вече троен ISP под името Qualcomm Spectra 580. Той е отговорен за обработката на сигнала от камерите и е много по-способен от предходното поколение. Един от плюсовете например се усеща при по-плавния зуум по време на видеозапис, тъй като с този ISP и трите камери могат да вървят на заден фон, докато снимате с една и решите да превключите към някоя от другите.

Samsung Galaxy S21 FE @ nixanbal.com

Като конкретна нова функция в камерата (спрямо предходния Galaxy S20 FE) ще отбележа Dual Recording - режим за видеозапис едновременно с предната 32 МР камера и с основната. Можете да изберете двата образа да разделят екрана наполовина или единият да е в малко прозорче. Този начин на снимане става все по-популярен в последната година, като предполагам, че би бил ценен за влогъри и въобще в ситуациите, в които искате да покажете едновременно случващото се пред вас и вашата реакция или коментар.

Object eraser

Също свързана с камерата, но с последващата обработка на вече заснетите снимки, е функцията Object eraser. С нейна помощ можете за няколко секунди да премахнете нежелан обект в кадъра си, което е изключително полезно в ситуациите с неволно уловен преминаващ човек например. Или с всякакъв друг елемент, който не искате да бъде част от снимката ви.

Samsung Galaxy S21 FE @ nixanbal.com

Object eraser е достъпна в менюто за редакция на изображенията в галерията и за да го използвате, трябва просто да очертаете с пръст нежелания обект и да натиснете Erase. И готово! Между другото - кратка видео демонстрация на тази функция можете да видите в профила ми в Instagram, в секция Reels.

Устойчив корпус

Третата ключова екстра за Galaxy S21 FE е свързана с високата защита на корпуса му и това колко устойчив е той. Тук за мен от водещо значение е сертификатът IP68, който означава, че апаратът може да оцелее след пълно потапяне в сладка вода на метър и половина дълбочина за до половин час. И дори да не сте от смелчаците, които планират да се гмуркат с телефона си в басейна, за да правят странни снимки на приятелите си, високата защита от прах и вода генерално дава сигурност. Не само в случаите, в които можете неволно да залеете с течност или изпуснете устройството в такава, но и позволява да го измиете под чешмата, ако например го омажете с мазни пръсти.

Понеже говорим за новости, а защитата от вода вече стана доста популярна и стандартна за повечето модели на Samsung от висок и дори от среден клас, тук ще отбележа и стъклото върху екрана. То е най-новото и актуално Gorilla Glass Victus на Corning, което видяхме за първи път преди около година и половина при Galaxy Note 20 Ultra и все още е най-високият клас защита на американската компания.

Samsung Galaxy S21 FE @ nixanbal.com

Рамката е солидна алуминиева, а гърбът е пластмасов, което знам, че за някои може да е минус, но всъщност за много потребители това е по-добрият вариант, защото е по-малко вероятно да го счупите отколкото стъклото.

Актуален софтуер с дълга поддръжка

Следващата ценна екстра на Galaxy S21 FE е, че идва с актуалния Android 12 и нещо повече - това е първият смартфон на Samsung, който излиза директно с обновения потребителски интерфейс One UI 4.0. По-важно от това обаче е, че производителят обещава дълга софтуерна поддръжка за този модел, което се изразява в ъпдейти версията на Android за 3 години напред и 4 години актуализации по сигурността. Това е изключителна рядкост за пазара на смартфони с тази операционна система и със сигурност ще бъде ценно за много потребители, които ще могат да разчитат да получават обновления чак до Android 15 включително.

Samsung Galaxy S21 FE @ nixanbal.com

За сравнение серията Galaxy S21 ще бъде обновена до Android 14, просто защото излезе по-рано с предходната версия на платформата.

Snapdragon 888 5G

Ето това е може би една от най-приятните изненади с новия Galaxy S21 FE - чипсетът. За разлика от останалите модели в тази серия, Fan Edition идва с платформата Snapdragon 888 5G на Qualcomm. Това е необичаен ход за Samsung, които иначе традиционно пускат в Европа флагман смартфоните си със своя Exynos. Дори предходният Galaxy S20 FE се продаваше у нас с чипсет от тази серия и беше само 4G версия.

Samsung Galaxy S21 FE @ nixanbal.com

Snapdragon 888 5G в Galaxy S21 FE обаче със сигурност ще бъде добра новина за феновете, които предпочитат чиповете на Qualcomm. Той е произведен по 5-нанометров процес, идва с 8-ядрен процесор на до 2.84 GHz, графичен чип Adreno 660 и има вграден 5G модем, разбира се.

5 НЕЩА за USB-C монитора Philips 27E1N5600HE/01

Philips 27E1N5600HE/01 е монитор с 27" диагонал, който е създаден основно за работа. Независимо дали го използвате в офиса или…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer