НачалоВидео ревю5 полезни екстри на Samsung Galaxy Z Fold5

5 полезни екстри на Samsung Galaxy Z Fold5

2358
Написана от  nixanbal

Galaxy Z Fold5 е един от най-интересните смартфони на Samsung, при това не просто заради големия му разгъващ се дисплей, а заради възможностите и новите начини на взаимодействие, които открива той. Моделът идва с напомпани характеристики и премиум конфигурация със Snapdragon 8 Gen 2, но сега няма да си говорим за спецификации. Вместо това в този материал от поредицата ни WithGalaxy със Samsung ще ви разкажа за някои от най-интересните софтуерни екстри, които правят Galaxy Z Fold5 мултитаскинг чудовище.

НОВИЯТ TASKBAR

Започвам с новия Taskbar, който Samsung въведе миналата година с Galaxy Z Fold4, а сега надгражда с допълнителни екстри. Говоря за възможността тук вдясно да виждате до четири наскоро използвани приложения. Идеята е, че с телефон като този най-вероятно бихте прескачали често между различни приложения и изнасянето им до Taskbar-а със сигурност би ви улеснило. За да активирате екстрата, влезте в Настройки - Дисплей - Лента на задачите - и поставете отметката на Показване на скорошни приложения. След това тук можете да изберете дали да виждате до 2, 3 или 4 приложения.

5 полезни екстри на Samsung Galaxy Z Fold5

DRAG & DROP

Следващата полезна нова екстра в Galaxy Z Fold5 е възможността за т.нар. Drag & Drop, докато ползвате два пръста. Това е доста полезно, ако например искате да изберете няколко снимки от галерията и да ги изпратите в чата на някого. Или пък когато премествате иконка между различните екрани. За да ползвате екстрата, трябва просто да задържите с пръст върху файловете и с друг пръст да отворите приложението, в което искате да хвърлите тези кадри - например в WhatsApp. Същото важи и за иконите - задържате върху нея с един пръст, а с друг прелиствате началните екрани.

МУЛТИТАСКИНГ НА ЦЯЛ ЕКРАН

7.6-инчовият дисплей на Galaxy Z Fold5 позволява да го разделяте между три приложения, които можете да използвате едновременно. В този случай вероятно бихте искали да използвате всеки пиксел от екрана, затова е добра идея да изберете функцията за цял екран. Това става в Настройки - Разширени функции - Много прозорци и да дадете отметката на Цял екран в изглед на разделен екран. Това ще премахне Taskbar-a отдолу, както и статус бара в горната част на дисплея, освобождавайки ценно място, а и правейки нещата по-прегледни.

5 полезни екстри на Samsung Galaxy Z Fold5

Между другото, не всички приложения по начало са съгласни да работят в мултитаскинг режим. Затова влезте в Настройки - Разширени функции - Лаборатория - Много прозорци за всички приложения. Това ще накара дори приложения като Netflix да влизат в мултитаскинг режим и да могат да се използват с други на един екран.

ЛИНК В НОВ ЕКРАН

Друга полезна за мен екстра е отварянето на линкове от различни сайтове в нов екран в мултитаскинг режим. Това е ценно, защото не се налага да излизате от основната страница, която разглеждате. Например в онлайн магазин - можете да преглеждате списъка с резултати от търсенето си, докато в друг прозорец отваряте отделни артикули. Т.е. отваряте не просто нов таб на браузъра, а нов браузър до основния. За да ползвате екстрата, просто задържате с пръст върху линка и избирате "Отваряне в нов прозорец" за Chrome или "Отваряне в друг прозорец" за Samsung Internet.

5 полезни екстри на Samsung Galaxy Z Fold5

FLEX MODE ЗА ВСИЧКИ

И петото ценно нещо, което бих посъветвал новите собственици на Galaxy Z Fold5 да включат, е Flex Mode да бъде активен за всяко приложение. Flex Mode е възможността да използвате Galaxy Z Fold5 в полуразгънато положение - до ъгъл от 115 градуса. Това е възможно заради новата и още по-стегната панта на смартфона, а идеята е, че така можете не само да гледате филми без да държите телефона си, но и да използвате всяко приложение в подобен на лаптоп режим. Някои приложения не поддържат Flex Mode, но можете да ги накарате да се съобразяват с него, като поставите отметката в Настройки - Раширени функции - Лаборатория - Панел в Режим на огъване. Така всяко приложение вече ще се прехвърля на горната част от полусгънатия дисплей, а отдолу ще имате бързи настройки и огромен тъчпад, също като на ноутбука си.

5 полезни екстри на Samsung Galaxy Z Fold5

Това бяха само 5 от по-интересните и полезни екстри на Galaxy Z Fold5. Ако вие имате свои трикове да направите смартфона по-удобен за себе си - ще се радвам да споделите в коментарите.

5 ключови подобрения в Samsung Galaxy A54 5G

Смартфоните в серията Galaxy A са сред най-продаваните устройства на Samsung, като тази година промяната при Galaxy A54 5G е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer