НачалоНовини5 полезни идеи за новия ви Samsung Galaxy Watch5

5 полезни идеи за новия ви Samsung Galaxy Watch5

4992
Написана от  nixanbal 12 декември 2022
5 полезни идеи за новия ви Samsung Galaxy Watch5

Samsung Galaxy Watch5 е един от най-функционалните смарт часовници, които потребителите на Android смартфон биха могли да си купят в момента. Устройството вероятно ще бъде и сред популярните подаръци покрай празниците, затова в съвместната ни рубрика #WithGalaxy със Samsung този път реших да ви разкажа не толкова за спецификациите и функциите му за следене на спортните активности, здравните показатели и съня, колкото за няколко дребни, но ценни трика и улеснения. Удобни екстри, които може би не са чак толкова популярни на първо четене, но вярвам, че ще ви помогнат да извлечете повече от устройството на китката си. Това са 5 полезни съвета за новите собственици на Samsung Galaxy Watch5*.

Стрийминг услуги, дори офлайн

Започвам с най-важното за мен - музиката. Смарт часовникът на Samsung може да се използва като музикален плейър, като има цели 16 GB вградена памет. За целта можете да разчитате на вградения плейър на Galaxy Watch5, но има достъп и до стрийминг услуги, сред които YouTube Music и Spotify. Аз използвам Spotify, която се изтегля като допълнително приложение от онлайн магазина Google Play - директно през часовника.

Samsung Galaxy Watch 5 @ nixanbal.com

Следва да се логнете в профила си и вече имате възможност да свалите любимите си плейлисти с музика директно върху часовника. Това позволява да ги слушате, дори когато смартфонът не е свързан с Galaxy Watch5 и дори когато сте навън, без връзка с мрежата. Например, докато тичате в парка. Музиката може да излиза директно през говорителя на часовника, но по-добрият вариант, разбира се, е да свържете към него Bluetooth слушалки, като Galaxy Buds2 Pro, да речем.

Жестов контрол

Въпреки че Samsung Galaxy Watch5 има сензорен дисплей и дигитален ринг за навигация, можете да управлявате някои екстри и без докосвания (Settings - Advanced features - Gestures). Това са жестът за приемане на входящи обаждания - чрез двойно повдигане на ръката от лакътя, а също и този за отказване на обаждания и аларми - чрез двойно завъртане на китката.

Samsung Galaxy Watch 5 @ nixanbal.com

Третата възможност за жестов контрол е чрез функцията Quick Launch да стартирате избрано приложение в първите секунди, след събуждането на часовника. Това е доста полезно, ако например другата ви ръка е заета или просто искате директно да включите някоя функция. Жестът представлява двойно сгъване на китката надолу и в настройките (Settings - Advanced features - Quick Launch - Select an option) можете сами да изберете шорткът към кое приложение да бъде той.

Google Assistant

Samsung има собствения си гласов асистент Bixby, но, ако сте потънали в екосистемата от услуги и приложения на Google - вероятно бихте искали да имате достъп до Google Assistant. Добрата новина е, че Galaxy Watch5, който се базира на съвместно разработената от Google и Samsung платформа Wear OS powered by Samsung, дава възможност да избирате кой е вашият предпочитан гласов помощник.

Samsung Galaxy Watch 5 @ nixanbal.com

Така че с продължително задържане на горния бутон или просто с гласова команда "Hey Google" можете да събудите Google Assistant и да го попитате каква е прогнозата за времето за днешния ден или да му възложите задача - например да настрои аларма за след 1 час. За целта трябва да сте актуализирали приложението Google Assistant в Galaxy Watch5 и приложението Google във вашия смартфон до последните им версии. След това в Settings - Advanced features - Customise keys изберете натискане със задържане да активира Assistant.

Дистанционно за камерата

Camera controller е едно от предварително инсталираните приложения в Galaxy Watch5 и със сигурност ще се превърне в ценен асистент при снимки и най-вече - автопортрети с приятели. С отварянето на приложението на часовника автоматично се стартира камерата на свързания с него смартфон - в моя случай Galaxy Z Flip4. Кръглият екран на китката се превръща във визьор, от който можете да правите снимки или да пускате видеозапис на мобилния си. Това е полезно, когато например сте оставили смартфона някъде и искате да си направите автопортрет - сами или с група приятели. Може да бъде активиран и таймер, така че на кадъра да не се вижда малкият трик с натискането на "спусъка" от часовника.

Зареждане в движение

Приключвам петте идеи за по-пълноценно използване на Galaxy Watch5 с възможността да го зареждате в движение. Да, вече вероятно сте чули, че моделите Galaxy Watch5 идват с нова зарядна подложка, която завършва с USB-C кабел и осигурява по-бързо зареждане. Новият накрайник обаче означава и възможност да зареждате часовника си от смартфона - просто включвате USB-C кабела в порта му за зареждане, поставяте часовника на подложката и той започва да черпи енергия. Този трик работи както с модели на Samsung - тествано с Galaxy Z Flip4, така и с други смартфони с USB-C конектор.

Samsung Galaxy Watch 5 @ nixanbal.com

А ако сте забравили подложката за зареждане и имате нужда да съживите часовника си - можете да разчитате и на безжично зареждане през поддържащите обърнато безжично зареждане смартфони.

*Тествах тези екстри на по-достъпния Galaxy Watch5, но всички те работят и с по-функционалния модел Galaxy Watch5 Pro на Samsung.

Достъпният Redmi Note 13 предлага по-ярък дисплей, нова камера и още ключови подобрения

Redmi Note 13 е един от най-достъпните смартфони на Xiaomi, но това не означава, че е хардуерно ощетен. Напротив. За…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer