НачалоНовини5 софтуерни трика със Samsung Galaxy Z Fold 3

5 софтуерни трика със Samsung Galaxy Z Fold 3

7764
Написана от  nixanbal 29 септември 2021
5 софтуерни трика със Samsung Galaxy Z Fold 3

В ревюто на Galaxy Z Fold 3 вече ви разказах за личните си впечатления от работата ми с най-новия и най-функционален смартфон със сгъваем дисплей на Samsung досега. Затова в настоящия материал, част от съвместната ни поредица #WithGalaxy, ще обърна внимание на софтуера и някои не толкова забележими екстри и трикове, които владее устройството.

Имайки предвид, че основният дисплей на Galaxy Z Fold 3 е по-голям от този на всеки друг смартфон (7.6" в разгънато положение), софтуерните добавки и модификациите по интерфейса са задължителни, за да могат потребителите да се възползват от тази щедра площ. Защото идеята не е всичко да изглежда просто по-голямо, а софтуерът да се напасва към по-широкия екран и да прави работата с апарата по-бърза и да дава повече възможности.

Ето защо реших да подбера пет от най-полезните за мен софтуерни екстри, които със сигурност трябва да опитате, ако използвате Galaxy Z Fold 3.

App Continuity

Едно от ценните предимства на двата екрана при Galaxy Z Fold 3 е, че можете да започнете да вършите нещо на външния дисплей и да продължите върху основния, при това оттам, докъдето сте стигнали. Без да излизате и влизате отново в приложението. Ако например преглеждате новините през външния екран и попаднете на видео в YouTube, можете да го стартирате, да отворите големия дисплей и да продължите гледането на него. Без прекъсване и без забавяне.

Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Важи и обратното. Ако водите някаква комуникация във Viber върху големия дисплей, но се наложи да излезете и съответно телефонът в сгънато положение е по-удобен за ползване с една ръка, просто затваряте екрана и продължавате разговора си, без да излизате от Viber.

За да активирате тази функция, трябва да влезете в Настройки - Дисплей - Продължи приложенията на предния екран и да поставите отметката срещу тези приложения, при които искате да работи App Continuity. В моя случай - при всички.

Multi-Active Window

Следващата ключова за Galaxy Z Fold 3 софтуерна екстра е възможността да използвате до три приложения върху разгънатия му екран. Функцията Multi-Active Window позволява да изберете произволни приложения от страничната лента (Taskbar/Лента със задачи) и да ги разположите върху дисплея по най-удобния начин.

В горната част например можете да гледате видео в YouTube, а долната да разделите между браузъра и бележника. Хубавото е, че има възможност да запазите тези комбинации от приложения заедно с точните им позиции и следващия път с един клик да заредите същата конфигурация. Нещо повече - приложенията могат да си взаимодействат, така че от браузъра например можете с влачене да прехвърлите към бележника изображение, под което да допълните своите записки.

За да сте сигурни, че всички приложения ще могат да се използват в режим Multi-Active Window, влезте в Настройки - Разширени функции - Лаборатория и поставете отметката на Много прозорци за всички приложения.

Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Колкото до лентата със задачи - нея можете да накарате да е винаги видима, в случай че често използвате тази възможност за работа с повече приложения наведнъж или просто искате да имате бърз достъп до списък с избрани екстри.

Два начални екрана

Двата дисплея на Galaxy Z Fold 3 позволяват да имате два начални екрана, които могат да бъдат еднакви или напълно различни един от друг.

Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Ако например, ползвайки външния екран в движение с една ръка, искате да имате на разположение подходящите за тази цел приложения - можете на хоумскрийна отвън да изведете тях. В моя случай това са Messenger и Viber, както и уиджет за Spotify. Съответно на началния екран върху големия сгъваем дисплей можете да подберете приложенията, подходящи за използване на тези 7.6 инча. Например Google Docs за писане на текстови документи, браузъра Chrome, уиджет с новините, YouTube, Netflix и Samsung Notes, което е особено полезно, ако използвате и S Pen.

Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

За да изберете дали двата начални екрана да са еднакви или независими един от друг - влезте в Настройки - Начален екран - Дублиране на екрана на калъфа - Включено/Изключено.

Селфи с основната камера

Софтуерните добавки засягат и интерфейса на камерата в Galaxy Z Fold 3. Едно от интересните неща тук е възможността да използвате тройната основна камера за автопортрети. Това става като от външния дисплей стартирате камерата и в горния десен ъгъл изберете бутона Selfie. Телефонът ще ви прикани да го разгърнете и така ще можете да направите селфи с която и да е от трите камери, докато се виждате върху външния дисплей.

Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

В камерата също така има бутон (горния десен ъгъл при разгънат телефон), който превръща външния екран във визьор и показва на снимания човек как ще изглежда в кадъра. Бутонът в левия ъгъл на разгънатия екран пък позволява част от дисплея да се заема от вече направените снимки, така че да можете да преглеждате изображенията успоредно, докато ги заснемате.

Приложения на цял екран

Samsung Galaxy Z Fold 3 е интересен за пазара на смартфони не само с големия си сгъваем дисплей, но и с неговото по-необичайно съотношение на страните от 4 към 3. Затова ще забележите, че някои приложения все още не са оптимизирани да се възползват от цялата тази площ. Такъв например е случаят с Instagram.

Решението обаче е лесно и е въпрос на бърза разходка в настройките - трябва просто да влезете в Настройки - Разширени функции - Лаборатория - Персонализиране съотношението на приложенията. Там ще видите пълен списък с инсталираните приложения и ще можете да зададете на всяко пропорциите, в които искате то да се зарежда. За Instagram избрах Цял екран, като в резултат приложението вече се визуализира на цял екран, при това по отличен начин, сякаш е било създадено за ползване на Galaxy Z Fold 3.

Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Софтуерни трикове със Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Това бяха само пет от многото софтуерни трикове, които умее новият смартфон със сгъваем дисплей на Samsung. Galaxy Z Fold 3 предлага още купища други добавени екстри, сред които например Flex Mode, разделящ интерфейса на приложенията върху двете части на дисплея. Подробности за смартфона, както и личните ми впечатления от едноседмичното му ползване като основен мой телефон можете да прочетете/гледате в ревюто му.

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer