НачалоНовини5-те най-важни нови екстри на Samsung Galaxy S24 Ultra

5-те най-важни нови екстри на Samsung Galaxy S24 Ultra

6723
Написана от  nixanbal 25 януари 2024
5-те най-важни нови екстри на Samsung Galaxy S24 Ultra

След като първоначалният шум около премиерата на серията Galaxy S24 в Сан Хосе поотмина, време е да си поговорим за новите модели в детайли. У мен вече имам бройка за тест на Galaxy S24 Ultra и в този материал ще ви разкажа за петте най-ценни подобрения, които лично аз отчитам след като преди това съм ползвал Galaxy S23 Ultra в продължение на повече от 7 месеца.

Преди всичко исках да коментирам въпроса струва ли си ъпгрейда от S23 Ultra към S24 Ultra. За мен отговорът винаги е не - независимо дали става въпрос за конкретния случай или който и да е друг нов модел смартфон спрямо предшественика му. Самите компании биха били щастливи да си актуализирате телефона всяка година, но тези случаи със сигурност са рядкост и не това е идеята на производителите. Съвременните модели от висок клас са толкова добри и обезпечени за бъдещето, както хардуерно, така и софтуерно, че такъв телефон би могъл да се ползва не по-малко от 3-4 гоини, преди да има нужда да бъде подменен.

Защо тогава излиза нов модел всяка година?

Защото цикълът за смяна на устройството е различен за всеки. И ако аз съм сменил смартфона си миналата година и съм взел S23 Ultra да речем, то вие вероятно ще ъпгрейднете своя стар модел през 2024 г. и бихте искали да разполагате с възможно най-актуалното към днешна дата, а не да сте принудени да вземете модел отпреди 1 година. Разбира се, ако финансовите ви възможности го позволяват и това е нещо, което ви прави щастливи - няма причина да не минавате от флагман към флагман и всяка година. 

Samsung Galaxy S24 Ultra в nixanbal.com

Но да се върнем към Galaxy S24 Ultra и подобренията в него, които според мен го правят добър избор за ъпгрейд за хората с Galaxy S21 Ultra или по-стари модели.

По-здрав корпус

Започвам с по-здравия корпус, който предлага новият флагман на Samsung. Компанията влага усилия да направи всички свои устройства по-устойчиви, което всъщност ще позволи на потребителите да ги използват по-дълго време. Тази година моделът Ultra има рамка от титан, която е по-солидна от алуминиевата досега и между другото придава различно усещане в ръката.

За мен обаче по-важната промяна касае покривното стъкло за дисплея. То вече се нарича Gorilla Armor и е чисто нова разработка на Corning. Характеризира се с това, че е 50% по-устойчиво на изпускания и 4 пъти по-устойчиво на драскотини спрямо Gorilla Glass Victus2. И нещо, което няма как да оцените, докато не сравните с друг телефон - стъклото на дисплея има 75% по-малко отблясъци, а това дава много повече комфорт при гледане на съдържание и дори прави образа по-качествен.

Samsung Galaxy S24 Ultra в nixanbal.com

По-ярък дисплей

И като стана дума за по-качествен образ - Galaxy S24 Ultra гарантира, че екранът му ще остане ясно четим, дори в най-слънчевия ден. Смартфонът вече има пикова яркост от цели 2600 нита, което е впечатляващ показател и значително по-висока стойност от 1750 нита при Galaxy S23 Ultra. Така че, дори слънчевите лъчи да попадат директно върху дисплея, съдържанието ще остане видимо и ще можете да използвате устройството безпроблемно.

Като допълнителна точка тук ще включа и другата голяма новина по отношение на дисплея - той вече е с плоско покривно стъкло. За първи път от години премиум моделът на Samsung е с плоско покривно стъкло без извивки, което според мен е чудесно решение и дори позакъсняло. Защото, да, от една страна това изглежда се оформя като тенденция - извивките са демоде. Но от друга - моделът Ultra на компанията още изначално трябваше да е с плосък екран, тъй като от няколко години има изваждащ се от корпуса стилус S Pen. Излишно е да коментираме въпроса дали писането с S Pen е по-удобно върху извит или плосък дисплей. Така че потребителите, които използват и писалката на Galaxy S24 Ultra, със сигурност ще бъдат улеснени и ще разполагат с още по-голяма площ за писане.

Samsung Galaxy S24 Ultra в nixanbal.com

Нова 50 МР камера

Третата ключова промяна в Galaxy S24 Ultra спрямо Galaxy S23 Ultra е камерата. Нещата до голяма степен са се запазили непроменени и имаме все така 200 МР широка, 12 МР ултраширока и 10 МР за 3-кратен оптичен зуум, но четвъртият сензор вече е 50 МР и има обектив за 5-кратен оптичен зуум. Тази четвърта камера е заменила досегашния 10 МР сензор с 10-кратно приближение.

Със сигурност има фенове на огромния оптичен зуум и аз съм сред тях. Използвах активно перископната камера на S23 Ultra и обичах снимките, които ми позволяваше да правя. Новата камера обаче не е крачка назад.

Samsung Galaxy S24 Ultra в nixanbal.com

Да, 5-кратното приближение със сигурност би било по-често използвано в различни ситуации, тъй като 10 пъти зуум е наистина за много отдалечени обекти, а не просто малко по-различна гледна точка. Samsung обаче неслучайно вдига и резолюцията на този нов сензор до 50 МР, тъй като благодарение на това и малко AI магии успява с тази камера да осигури достатъчно качествен и близък до оптичното приближение образ и при 10 пъти зуум. Нещо повече - при ниска осветеност тези кадри са по-добри, а обективът е и с по-ефективна стабилизация.

Допълнителен бонус на новата 50 МР камера за 5 пъти оптичен зуум е, че с нея вече може да се снима 8K видео - досега това беше възможно само с широката камера на S23 Ultra. А това е едно от нещата, които нямам търпение да тествам напролет, когато се събудят цветята и жужащите около тях насекоми.

Samsung Galaxy S24 Ultra в nixanbal.com

Накратко - с новата система от камери, която Samsung нарича Quad Tele System, покривате с висококачествени снимки не само 3 пъти и 5 пъти зуум, но също 10 пъти, а и 2 пъти благодарение на основната камера. Допреди това между 3 пъти и 10 пъти зуум не можеше да се очакват твърде добри кадри, тъй като телефонът използваше цифрово приближение.

7 години ъпдейти

Следващата промяна и голяма новина от премиерата на Galaxy S24 Ultra е софтуерната поддръжка. Samsung и досега беше един от много малкото производители, осигуряващи адекватни актуализации, при това не само за премиум устройствата си, но от тази година нещата минават на съвсем друго ниво. Компанията обяви, че Galaxy S24 Ultra, а също и по-малките S24 и S24+, ще получат цели 7 ъпдейта на Android OS и 7 години актуализации по сигурността.

Смартфоните излизат с Android 14, така че ще бъдат обновявани чак до Android 21, или както Google реши да нарече платформата си през 2031 г. Само за сравнение - досега Samsung осигуряваше 4 ъпдейта на Android и 5 години ъпдейти по сигурността.

Samsung Galaxy S24 Ultra в nixanbal.com

Galaxy AI и Snapdragon 8 Gen 3

Приключвам своята селекция с ценни подобрения в Galaxy S24 Ultra с може би най-горещата тема - Galaxy AI. Наборът инструменти, базирани на изкуствен интелект, които предлага смартфонът, са повече от всякога, като този път има и такива, случващи се в облака, и такива, които се извършват в самия телефон.

Тепърва ще подготвям детайлното си ревю на смартфона и ще мога в детайли да тествам всичко около Galaxy AI, за да преценя кои екстри са наистина ценни в ежедневието и кои са интересни, но не толкова важни за мен. Отсега обаче мога да кажа, че това е ключов акцент за Samsung и нещо, което тепърва ще развиват в устройствата си, успоредно с хардуера.

Samsung Galaxy S24 Ultra в nixanbal.com

Добрата новина е, че Samsung вече обеща да пренесе някои от възможностите на Galaxy AI и за по-стари свои модели. Собствениците на Galaxy S23, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23 FE, Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip6 и таблетите от серията Galaxy Tab S9 ще получат "много от функциите на Galaxy AI". Това ще се случи още през първата половина на 2024 г. И това е страхотно.

Аз все пак очаквам поне някои от тези възможности да останат ексклузивни за настоящите флагмани Galaxy S24, а и неговият мощен и по-актуален чипсет Snapdragon 8 Gen 3 със сигурност ще прави разликата в скоростта за изпълнение на задачите.

Xiaomi Smart Band 8 е достъпна смарт гривна с усъвършенстван дизайн

Смарт гривните на Xiaomi традиционно са начело в своята категория на световния пазар, което се дължи на скромната им цена,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer