НачалоНовини5 важни подобрения в камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra

5 важни подобрения в камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra

4748
Написана от  nixanbal 24 февруари 2023
5 важни подобрения в камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra

Смартфоните от серията Galaxy S23 на Samsung дебютираха на 1 февруари и вече се предлагат на нашия пазар. Аз използвам модела Ultra още от представянето му и в сайта вече можете да гледате детайлното му ревю. В този материал обаче, част от съвместната ни поредица #WithGalaxy със Samsung, ще се фокусирам върху камерата и ще ви разкажа за основните подобрения при снимки и видеозапис в Galaxy S23 Ultra спрямо неговия предшественик.

200 МР сензор

Чисто новият сензор е първата важна промяна в камерата на Galaxy S23 Ultra, който заменя досега използвания 108 МР сензор с обявения съвсем наскоро от Samsung 200 МР сензор. Стандартно снимките с телефона са 12 МР (4000 х 3000 пиксела), тъй като сензорът има възможност да обединява до 16 пиксела в 1 с цел по-добри детайлни, особено при ниска осветеност. А и едва ли в общия случай има нужда кадърът да бъде с огромни размери и да заема памет в телефона.

В интерфейса на камерата обаче ще видите удобен достъп до още няколко опции. Има възможност да изберете 50 МР снимки с обединяване на 4 пиксела в 1, а също и 200 МР, ако искате да използвате пълната резолюция на сензора и ви трябва например кадър за разпечатване в голям формат. И в трите случая снимките са със стандартни пропорции 3 към 4, което е препоръчителното съотношение.

017 family galaxy s23ultra green phantomblack

Така че, да, смартфонът идва с чисто нов 200 МР сензор, чиято резолюция може да звучи "уау" и дори странно голяма на първо четене, но по-важното е каква е идеята зад толкова много пиксели и как се използват те. Хубаво е, че няма ограничение и има избор между различни размери снимки, който можете да променяте спрямо предназначението на кадрите. Със сигурност за ежедневно снимане и при ниска осветеност, бих останал на стандартния 12 МР режим.

Nightography 2.0

Миналата година Samsung въведе термина Nightography, с който обозначава подобренията при нощни снимки и видеа, а с Galaxy S23 Ultra продължава да го развива. За по-качествените кадри след залез спомагат редица елементи - хардуерни и софтуерни, като в основата на всичко е новият, подпомогнат от изкуствен интелект, ISP алгоритъм. Той анализира различните обекти във всеки кадър и подобрява детайлите и цветовете им.

007 kv lifestyle galaxy s23ultra camera concert 1p

Чисто хардуерно обаче за мен е ценно и подобрението в оптичната стабилизация на Galaxy S23 Ultra, която покрива два пъти по-голям ъгъл спрямо Galaxy S22 Ultra - вече 3 градуса, вместо 1 градус и половина. Това е ценно и при нощни снимки и видеозаписи, когато трептенията оказват още по-негативен ефект върху крайния резултат, но е изключително полезно и през деня. Още с първите клипове, които заснех при една снежна разходка с Galaxy S23 Ultra, забелязах подобрената стабилизация, която прави движенията по-плавни, а трептенията дори при снимки от ръка при разходка - незабележими.

8K при 30 к/с

Другата важна новост е при 8K видеозаписа - екстра, която Samsung въведе преди време, за да отключи възможностите на съвременните смартфон камери и чипсети, а и вероятно да стимулира хората да записват клипове с по-висока резолюция, каквато поддържат и премиум телевизорите им. А и YouTube, между другото.

При Galaxy S23 Ultra този режим вече записва при 30 к/с, спрямо 24 к/с при предишните модели. Това осигурява по-плавен образ и по-приятна гледка за окото. Другата новост е, че 8K видеозаписът с телефона е с по-широк градус и не толкова изрязан обхват, което беше минус за режима и го правеше по-труден за използване, особено в по-тесни пространства.

Подобрен Expert RAW

Приложението Expert RAW, което Samsung предлага за смартфоните си, също е с някои ценни подобрения. Това е по-нишова екстра, която вероятно използват по-напредналите технологично потребители, тъй като става въпрос за ръчен режим с доста настройки и възможности за експерименти във фотографията.

017 kv feature galaxy s23ultra night portrait 1p

Новото тази година е, че Expert RAW вече позволява да снимате в RAW и 50 МР кадри, не само 12 МР, както беше досега. Освен това Samsung добавя два нови режима на снимане - Astrophoto и Multi-Exposure.

Screenshot 20230224 092915 Expert RAW

Първият е създаден за хората, които искат да уловят звездното небе, като дори има напътствия за местоположението на планетите и съзвездията, така че да се ориентирате, без да сте експерти. Multiple Exposures пък заснема няколко (по избор) кадъра с различна експозиция, което в някои ситуации може да ви спаси от изгоряло небе или твърде тъмни сенки в кадъра. Тези два нови режима са достъпни само при 12 МР снимки с Expert RAW.

Astrolapse

Освен режима Astrophoto в Expert RAW, Samsung въвежда с Galaxy S23 Ultra и още една звездна функция - Astrolapse. Astrolapse e част от режима Hyperlapse, достъпен в полето More в интерфейса на камерата. Тази екстра позволява да уловите доста впечатляващи кадри със звездните пътеки, като за да я активирате, трябва да изберете "300х" в Hyperlapse режима и да маркирате специалната иконка "Star trails: On".

Следват кадри с дълга експозиция, за които трябва доста търпение, а аз се надявам скоро да имам възможност да посетя подходяща локация, на която да тествам Astrolapse лично. Със сигурност се препоръчва това да бъде място, по-далеч по градските светлини.

Смарт телевизорът KIVI KidsTV предлага смислен дизайн и специфични функции за децата

На пазара рядко има продукти като този, затова и не бих искал да крия въудошевлението си още отначало. KidsTV е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer