НачалоНовини5 важни подобрения в камерите на Galaxy S24

5 важни подобрения в камерите на Galaxy S24

2181
Написана от  nixanbal 29 февруари 2024
5 важни подобрения в камерите на Galaxy S24

Смартфоните Galaxy S24 вече са тук и въпреки че една от най-горещите теми около тях е въвеждането на Galaxy AI, камерите все така остават акцентът при трите модела и най-вече Galaxy S24 Ultra. Затова и в този материал, част от съвместната ни поредица #WithGalaxy със Samsung, ще ви разкажа подробности за 5 важни подобрения в камерите на Galaxy S24.

По-практичен зуум

Започвам с може би най-видимата промяна, която касае конфигурацията от камери на Galaxy S24 Ultra. Смартфонът все така използва 200 МР широка камера, 12 МР ултраширока камера и 10 МР камера за 3х оптичен зуум, но четвъртата камера вече е с 50 МР сензор и предлага 5-кратно оптично приближение. С нея Samsung заменя досега използваната 10 МР камера за 10 МР оптичен зуум, но нека ви разкажа защо това може да е супер смислен ход.

Galaxy S24

Преди всичко започвам с това, че аз обичам камерите за оптичен зуум, особено тези с по-сериозно приближение. Харесва ми как изглеждат кадрите с такива обективи и ако ситуацията го позволява - винаги бих ги предпочел, включително когато снимам с фотоапарата си. 10-кратното оптично приближение е рядко срещана екстра и всъщност доста нишов обектив, който неслучайно не се предлага от много модели на пазара. Изхождайки от това, тази година Samsung е решила да заложи на 5 пъти оптично приближение, което може да се използва в повече ситуации.

Нещо повече - 10 МР сензор зад обектива е заменен с такъв с 50 МР резолюция, а това дава допълнителни плюсове. Затова и същата тази 5х камера подпомага снимките при 10х зуум и те не са с качество на цифрово приближение, а сякаш са с оптичен зуум. Основният 200 МР сензор пък е отговорен за по-добрите снимки, също с оптично качество, при 2х зуум.

По-добри нощни снимки

50-мегапикселовият сензор в Galaxy S24 Ultra улавя повече светлина и позволява кадрите след залез с тази зуум камера да са значително по-качествени. По-конкретно той е с размер на пикселите от 1.4 μm, което е с 60% повече спрямо 10 МР камера за 10х оптичен зуум на Galaxy S23 Ultra. Блендата също е по-широка (f/3.4 спрямо f/4.9), а така върху сензора се допуска повече светлина.

Galaxy S24

OIS с по-широк ъгъл на действие

Оптичната стабилизация присъства при всички без ултрашироките камери на моделите Galaxy S24, Galaxy S24+ и Galaxy S24 Ultra. Тя е изключително ценна при видеозапис, а и при нощна фотография. Така стигам до следващата важна промяна, която касае Galaxy S24 Ultra и подобрената му оптична стабилизация, която вече има по-широк ъгъл на действие, т.е. успява да обира повече трептения. Това означава, че в изображенията ще има по-малко шум и по-малко размазани сцени.

По-ясни клипове

Подобренията обаче не касаят само Galaxy S24 Ultra, защото всички модели в серията идват със специализиран ISP модул, работещ и с предната, и със задните камери. Той работи съвместно с жироскопа, който прави разлика между движенията на заснемащия видеото и тези на обекта в кадъра. Това позволява шумът във видеото да бъде намален по-ефективно - нещо важно, особено при ниска осветеност.

Galaxy S24

Постобработка

Приключвам списъка с най-важните за мен подобрения във фотовъзможностите на Galaxy S24 с опциите за редакция. С тези модели Samsung въвежда Photo Assist - набор инструменти за редакция на изображения, които всъщност са част от пакета Galaxy AI.

От една страна, Photo Assist може да ви предложи корекции за всеки кадър, ако той има как да стане още по-добър (Edit Suggestion). От друга страна, тук влиза и Generative Edit, разчитащи на генеративен изкуствен интелект. Сред нейните функции са например възможността за изравняване на хоризонта в кадъра, а оголените му ъгълчета да бъдат запълнени с генериран образ от AI.

Screenshot 20240229 202716 Photo Editor

Тук ще спомена и любимата ми функция Instant Slow-mo, която прави възможно да превърнете част или цяло видео във видео на забавен каданс, без да сте го заснели по начало като такова. За целта смартфоните Galaxy S24 използват генеративен изкуствен интелект, който добавя необходимите кадри, за да се получи забавянето в движението. Наистина страхотна функция, за която планирам да ви разкажа в детайли в близко бъдеще.

Смартфоните Galaxy S24 идват с Galaxy AI - какво е това?

Здравейте от Сан Хосе, Калифорния, където току-що Samsung представи новите си флагмани от серията Galaxy S24. И трите модела предлагат…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer