НачалоНовини5 важни промени в следващата версия на Android

5 важни промени в следващата версия на Android

9017
Написана от  nixanbal 26 юни 2014
5 важни промени в следващата версия на Android

Android L Developer Preview е само повдигане на завесата над задаващата се нова голяма версия на Android, но на конференцията Google I/O видяхме достатъчно подробности за нея, които могат да накарат всеки фен на зеленото човече да зачака ъпдейта на смартфона си с още по-голямо нетърпение. Ето и 5 важни промени в новия Android, които заслужават по-специално внимание...

1. Изцяло нов интерфейс

Концепцията за интерфейса на следващия Android изцяло се променя от това, което познавахме досега с KitKat. Google нарича новия си подход Material design и акцентът при него е възможността за наслояване на отделните елементи от приложенията, което се очаква да осигури по-интуитивна навигация из менютата.

Android 5.0 Lollipop

Може би една от най-вълнуващите промени лично за мен, защото ще донесе съвсем ново усещане от работата с Android.

2. По-удобни известия и мултитаскинг

С новия Android известията ще станат още по-видими за потребителя, защото получават централно място на заключения екран. И въпреки че за мен заключеният екран трябва да е чист и без никакви подобни екстри, от Google смятат, че е важно да виждаме всички нотификации още на него.

Пропуснати повиквания, съобщения от социалните мрежи, известия от приложенията - всичко ще бъде представено под формата на карти на заключения екран. С докосване ще виждаме подробности, а с двойно почукване ще можем да стартираме приложението директно от локскрийна. 

Android 5.0 Lollipop - известия

Новост за самата платформа, макар и вече да присъстват в някои модели LG например, са дискретните известия в края на екрана, които не прекъсват работата. Ако например получите входящо обаждане от някого, докато играете на любимата си игра, то ще бъде визуализирано в малко прозорче с опции за приемане или отказване на разговора, а играта ще продължи, без изобщо да сте излизали от нея.  

Android-5.0-Lollipop-multitasking

Новият вид на мултитаскинг се нарича Recents 

Що се отнася до мултитаскинга - той ще бъде променен не само визуално, но и като концепция. Заедно с отворените на заден фон приложения потребителят ще вижда и отворените в Chrome табове на уебстраници - т.е. всеки отворен в браузъра сайт ще бъде представен като отделна карта в мултитаскинг прозореца. Очаква се това да подобри многозадачния режим на устройствата под Android и да ни позволи да се ориентираме по-лесно сред отворените приложения и страници.  

3. Повече мощ, повече скорост

В следващата версия на Android новата система за стартиране и работа на приложенията ART замества изцяло досегашната Dalvik. И понеже много от нас не се интересуват от тези подробности и какво всъщност задвижва зеленото роботче, по-важно е какво получава потребителят като резултат от промяната.

Android 5.0 Lollipop

С ART Google обещава по-гладка работа на приложенията, съизмерима графика с тази при РС-тата, по-дълъг живот на батерията и възможност устройствата най-после да се възползват от 64-битовите процесори, които вече започнаха да навлизат и при смартфоните и таблетите с Android. 

4. По-високо ниво на сигурност

Android 5.0 Lollipop

Устройствата с новия Android ще предложат на потребителите ново ниво на сигурност чрез няколко интелигентни нововъведения. Смартфонът ще премахне защитата си с код, ако например разбере, че се намира на домашния ви адрес или ако е в ръката ви, докато е свързан с умния часовник на китката. И обратно - ако връзката с часовника бъде изгубена, телефонът ще се заключи.

5. По-умна търсачка

Android 5.0 Lollipop - Search

И друга важна новост в следващото издание на Android е по-умното търсене с Google. Когато например пуснем търсене за ресторант, за който сме чули няколко добри думи, в резултатите на Google ще видим препратки към релевантна информация, отваряща обаче не уебсайта на ресторанта, а приложението, което я съдържа. По същата логика когато търсим заглавие на филм - в резултатите вероятно ще излязат няколко реда от IMDB и линк не към мобилния им сайт, а към приложението, стига то да е инсталирано на смартфона ни. Досега това беше възможно с ограничен брой приложения, но вече е отворена опция за всички разработчици. 

Това са само 5 акцента от дългия списък с промени в новата версия на Android. Коя ви звучи най-интересно и бихте искали да получите на смартфона си с ъпдейта тази есен?

5 най-важни екстри на Tecno Spark 10 Pro

Tecno е сравнително нов бранд за българския пазар, но всъщност е име с доста сериозно присъствие на световната сцена. Компанията…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer