НачалоНовини50% от потребителите продават стария си iPhone, при Android - едва 18%

50% от потребителите продават стария си iPhone, при Android - едва 18%

2426
Написана от  nixanbal 23 март 2023
50% от потребителите продават стария си iPhone, при Android - едва 18%

50 на сто от потребителите продават или заменят при продажбата стария си iPhone, докато при Android процентът е едва 18, сочи най-новият доклад на Consumer Intelligence Research Partners (CIRP). Предполага се, че причината е по-високата цена, която смартфоните на Apple запазват в дългосрочен план.

В проучването се вземат под внимание 6 сценария за това какво се случва със стария телефон на потребителите, които наскоро са си купили ново устройство. Опциите са замяна, продажба, запазване, даване на приятел/член на семейството, кражба/загуба/счупване и рециклиране.  

Таблицата показва, че 43 на сто от потребителите на iPhone ги предават при покупката на нов, така че да получат отстъпка срещу старото си устройство. Още 7% казват, че продават апарата си. 23% го запазват, 13% го предават на приятел/член от семейството, 8% са го загубили/счупили, а 6% са го предали за рециклиране.

what-people-do-with-old-iphones-1

При Android нещата стоят малко по-различно. 14% се възползват от опциите за изкупуване, а само 4% казват, че директно продават стария си смартфон. Най-голям процент (54%) твърдят, че са запазили апарата, 11% са го дали на свой близък, 8% са го изгубили/счупили, а рециклиралите са повече от тези с iPhone - 9 на сто. 

Смята се, че по-големият процент продадени стари модели iPhone се дължи на по-добрите оферти за изкупуване на тези смартфони. Освен това проучването твърди, че 15% от новите собственици на iPhone преди това са били с Android и са запазили стария си телефон за всеки случай - ако например не успеят да свикнат с новата марка. 

CIRP прави анализи на данни от Apple за бизнеса им в САЩ, така че и по-горното проучване изглежда е свързано с потребителските навици на американците. 

6 НЕЩА за новите Neo QLED телевизори на Samsung

Стартът на Световното първенство по футбол в Катар 2022 е повод за много потребители да се замислят за ъпгрейд на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer