НачалоНовини5G честотите бяха разпределени чрез търг между трите оператора

5G честотите бяха разпределени чрез търг между трите оператора

2558
Написана от  nixanbal 06 април 2021
5G честотите бяха разпределени чрез търг между трите оператора

Днес най-после трите мобилни оператора в България получиха допълнителния честотен ресурс, който ще им позволи да стартират по-масово предлагане на 5G услуги в страната. Това стана след разпределяне чрез търг на 3 честотни ленти от по 100 MHz. 

Днешният търг се проведе онлайн, като при него Комисията за регулиране на съобщенията организира наддаване, започващо от 4 млн. лв. за всяка от лентите. 

А1 спечели първо място на търга и ще плати 4.7 млн. лв. за правото да избира коя от трите ленти иска, като се спря на втората - от 3.6 GHz до 3.7 GHz. VIVACOM плати 4.6 млн. лв. за 3.7 GHz до 3.8 GHz, а Теленор остана с най-ниската от 3.5 GHz до 3.6 GHz, като за нея плати 4.1 млн. лв. и реално се отказа от наддаването още в началото. 

От А1 обявиха, че ще използват честотната лента за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще платят общо 12.7 млн. лв. на държавата, в което се включват споменатите 4.7 млн. лв. еднократна такса и 8 млн. лв. за годишни такси.

До този търг се стигна след като VIVACOM обжалва директното разпределяне на честотния ресурс от КРС миналия месец, което в крайна сметка доведе до 1.4 млн. лв. повече за държавата. 

Би следвало операторите много скоро да започнат да говорят за старта и разширяването на своите 5G услуги. Припомням ви, че А1 вече изгражда 5G мрежа, а VIVACOM също предлага такива услуги, но чрез технологията за динамично споделяне на спектъра (DSS). Новите честоти ще позволят на тези два оператора да разгърнат мрежите и да направят услугата по-масова, а Теленор тепърва предстои да изгради и обяви първите 5G услуги за клиентите си.  

Главният изпълнителен директор на А1 България, Александър Димитров, потвърди, че с тази инвестиция компанията вече има капацитет да предложи търговски 5G услуги "в най-кратки срокове".

OnePlus 9 отстъпва на Pro модела, но също има Hasselblad камера на значително по-ниска цена

OnePlus 9 Pro е премиум смартфонът на компанията, който е събрал всички най-високи технологии, предлагани някога от OnePlus. Заедно с…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer