НачалоНовини6 признака, които отрано подсказваха за задаващата се сделка между Nokia и Microsoft

6 признака, които отрано подсказваха за задаващата се сделка между Nokia и Microsoft

2644
Написана от  nixanbal 16 септември 2013
6 признака, които отрано подсказваха за задаващата се сделка между Nokia и Microsoft

След години спекулации и очаквания, сделката най-после се случи. На 3 септември 2013 г. Nokia обяви, че продава бизнеса си с мобилни устройства на Microsoft за сумата от 5.44 милиарда евро. До края на зимата сделката ще бъде финализирана и Microsoft ще поеме пълен контрол върху финландското подразделение Продукти и Услуги, както и върху 32 000 служители на Nokia.

Новината дойде в неочакван момент – никой не предполагаше, че лятото ще приключи с подобно вълнение в технологичния бранш. Но имаше ли ефект на изненада, че това въобще се случи? Категорично не.

И не само защото още с първата договорка през 2011-а Nokia да ползва Windows Phone като основна платформа за смартфоните си всички заговориха за подобно развитие на събитията. Ако се върнем назад, ще отчетем не един, а цели 6 признака, които отрано ни подсказаха за задаващата се сделка между Nokia и Microsoft.

1 - септември 2010 г. - Канадецът Стивън Илъп става президент и главен изпълнителен директор на Nokia. Първият ръководител на компанията, дошъл отвън родината Финландия, Нещо повече – Илъп идва да заеме новия си пост в Nokia директно от шефско място в Microsoft.

Конят влезе в Троя, казаха някои още тогава.

2 - февруари 2011 г. Nokia и Microsoft изненадващо обявяват новото си партньорство, с което финландците приемат Windows Phone като водеща своя платформа за бъдещи смартфони.

3 - септември 2011 г. На пазара излиза Nokia N9 първият и последен смартфон с модифицираната версия на операционната система MeeGo. Въпреки позитивните отзиви на медии и журналисти, Nokia е категорична, че N9 няма да има наследник и загърбва платформата, както и успешната някога Symbian.

4 - декември 2011 – януари 2012 г. Nokia започва да показва все по-специално отношение към северноамериканския пазар. Пуска модифицирани версии на новите си смартфони Lumia за различните оператори там, вече обявява цените на устройствата си в щатски долари. Пазарът е един от водещите за мобилни телефони в света, но решението на канадеца Илъп е да пренепрегне по-малките европейски страни и да насочи скромните първи доставки на Lumia към “дивата Америка”. Там, където Nokia няма традиции и верни потребители, каквито има тук. Това води до сериозно свиване на пазарния дял на компанията в Европа, а спечелените позиции в САЩ са нищожни.

Умишлено неумел ход за отслабване на компанията, слаб управленски нюх на Илъп или просто първи крачки към утъпкване на пазар, който впоследствие ще се превърне в родина на смартфоните Lumia.

5 - юли 2013 г. Nokia съобщава, че ще откупи дела на Siemens в джойнтвенчъра им Nokia Siemens Networks – един от водещите доставчици на телеком оборудване в света. Въпреки незавидното си положение, финалндците решават, че могат да платят 1.7 милиарда евро за 50% дял на Siemens, а малко по-късно разбираме колко ценна е била сделката за Nokia.

След като продаде подразделението си за мобилни телефони на Microsoft, финландската компания ще разчита много повече на бизнеса с мрежите и сериозният разход сякаш за секунда се осмисли.  

Само месец по-късно, на 7 август 2013 г., сделката вече е финализирана и преименуваната Nokia Solutions and Networks е изцяло собственост на Nokia.

6 - юли 2013 г. – Nokia обявява, че пуска навигационното си решение HERE Drive+ за всички смартфони с Windows Phone 8. Финландците предават в ръцете на конкурентите си най-ценното си оръжие – картите и безупречната си гласова навигация, която дори не се нуждае от връзка с мрежата.

Ясен знак, че компанията се преориентира към доставчик на софтуер и по-конкретно навигационни решения, целейки да достигне до повече потребители и платформи. По-рано Nokia пусна навигацията и като уебприложение за всички, а наскоро сключи договор за вграждането й в автомобили.

Финландците се подготвят за момента, в който HERE ще остане един от водещите им активи. След продажбата на смартфон бизнеса на Microsoft Nokia обяви, че едно от трите й основни бизнес направления занапред ще бъдат именно навигационните решения.  

Xiaomi 12 и 12 Pro дебютираха на регионално събитие във Виена, идват у нас на 11 април

Xiaomi първо, в края на декември 2021 г., обяви смартфоните в серията 12 на китайския пазар, след което наскоро те…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer