НачалоНовиниА1 демонстрира непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

А1 демонстрира непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

529
Написана от  nixanbal 24 април 2024
А1 демонстрира непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Резултатите от първата фаза на проекта за непрекъсваеми 5G и роуминг услуги 5G SEAGUL бяха демонстрирани днес в района на ГКПП Кулата – Промахон от представители на А1 България, WINGS ICT Solutions и COSMOTE Гърция. Трите компании показаха на живо различни сценарии, които ще допринесат за повишаване на безопасността на транспорта, автоматизацията и логистиката. На събитието присъстваха официални лица от ЕК, български и гръцки институции и журналисти, a А1 е първата телекомуникационна компания в България, която като участник в проект финансиран от ЕС, участва в подобна демонстрация.

Какво е 5G SEAGUL?

Проектът 5G SEAGUL се реализира от три партньора – WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка и А1 от българска страна, като ще ускори изграждането на непрекъсваемо 5G покритие в протежение на 450 км от коридора София-Солун-Атина, включително и пограничната зона. А1 ще работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км, докато COSMOTE Гърция ще изгради 5G покритие в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино. Проектът стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. Той се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584.

A1 5GSEAGUL - Живко Ковачев

Каква беше демонстрацията?

Практическите примери за използване на мрежите от пето поколение в граничните райони включваха VoLTE гласови разговори и видео разговори през Viber и видео стрийминг, провеждани от автомобил, движещ се от гръцка на българска територия и обратно. Друга от демонстрациите показа на живо приложенията на непрекъсваемата свързаност при преминаване от 5G мрежата на COSMOTE в 5G ULTRA мрежата на А1, която ще позволи умни on-board units (OBU) устройства да изпращат телеметрични данни като температура, влажност и други важни параметри при транспортиране на стоки през границата. Това приложение на технологията ще допринесе в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки, храни и други чувствителни на различия в температурата и влажността товари.

Какви са очакванията?

След като бъде завършен през 2025 г., проектът 5G SEAGUL ще осигури непрекъсваеми 5G услуги в продължение на 450 км от София до Велестино, което ще позволи бъдещата реализация на свързана и автоматизирана мобилност (CAM) или автономни автомобили. Свързаната и автоматизирана мобилност ще бъде катализатор за подобряване на безопасността по пътищата, подобряване на трафика и намаляване на въглеродните емисии, което цялостно ще допринесе за промишлената конкурентоспособност на секторите на транспорта и мобилността в Европа, обясниха от А1.

A1 5GSEAGUL Demonstration

Освен това районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем роуминг, което означава, че потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата между двете страни без никакво прекъсване на мобилните услуги. Чрез изграждането на българската част от проекта 5G SEAGUL, А1 ще предостави ползите от непрекъсваемата свързаност и ниското времезакъснение, които ще допринесат за развитието на селските райони около трансграничния транспортен коридор.

5 важни подобрения в камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra

Смартфоните от серията Galaxy S23 на Samsung дебютираха на 1 февруари и вече се предлагат на нашия пазар. Аз използвам…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer