НачалоНовиниА1 и Yettel ще оспорват пред КЗК придобиването на Булсатком от собственика на Vivacom

А1 и Yettel ще оспорват пред КЗК придобиването на Булсатком от собственика на Vivacom

1060
Написана от  nixanbal 13 ноември 2023
А1 и Yettel ще оспорват пред КЗК придобиването на Булсатком от собственика на Vivacom

Преди дни United Group, собствениците на Vivacom, обявиха, че са сключили договор за придобиването на Булсатком. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за регулиране на съобщенията, преди да стане реалност, а А1 и Yettel днес публикуваха своите становища по въпроса и обявиха, че ще я оспорват. 

А1 разпространиха съобщение до медиите още сутринта, като в него заявиха, че сделката е "недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция". 

От телекома считат, че ако сделката бъде одобрена от КЗК, ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп. Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание, се казва в съобщението на А1.

Ако обявената сделка за Булсатком бъде одобрена, Vivacom ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ с 60% дял и на пазара на интернет с 40% дял, а А1 изпратиха и подготвена от тях инфографика.

Infographic-United Group Vivacom deal for Bulsatcom-13.11.23

Около обяд Yettel също изпратиха съобщение до медиите със своето становище по въпроса. От този оператор бяха по-лаконични, но също обявиха, че ще оспорват пред КЗК обявеното придобиване на Булсатком. 

И А1, и Yettel апелират за незабавна намеса на регулатора, като заявяват, че ще обжалват и ще продължат да използват всички законови средства, за да предотвратят "изкривяването на конкуренцията".

iPhone 14 и по-големият iPhone 14 Plus имат подобрени камери, сателитна комуникация и стар процесор

Apple току-що представи новите си модели iPhone 14 и по-големия iPhone 14 Plus, който заменя mini версията при предишните серии.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer