НачалоНовиниАбонаментните планове на операторите поскъпват с 4-5% от началото на 2022 г.

Абонаментните планове на операторите поскъпват с 4-5% от началото на 2022 г.

5002
Написана от  nixanbal 21 декември 2021
Абонаментните планове на операторите поскъпват с 4-5% от началото на 2022 г.

С около 4-5% ще се повишат цените на абонаментните планове на операторите от началото на 2022 г. Това потвърдиха за nixanbal.com от А1 и Теленор, които обясняват промяната със значителното нарастване на оперативните разходи, предизвикано от покачването на цените на различни продукти и услуги на пазара, както и на вносните компоненти. От Vivacom все още не са върнали отговор на въпроса дали и при тях се очаква поскъпване. 

Новината започна да се разпространява от клиенти, които са получили SMS с информация за предстоящите промени. Детайли има в сайтовете на А1 България и Теленор. 

А1 България потвърди, че ще индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на телекомуникационни услуги (мобилни и фиксирани) с обявения от Националния статистически институт средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година. Операторът очаква да бъдат публикувани официалните данни за нивото на инфлацията през 2021 година, след което ще уведоми клиентите си за подробностите. Промените ще влязат в сила през първото тримесечие на 2022 г.

Засега очакванията на А1 са цените на месечните абонаментни такси да поскъпнат с 4.1%, което означава, че за тарифен план с такса 30 лв. на месец увеличението ще бъде 1.23 лв. отгоре на месец. 

Теленор също ще индексира цените на месечните абонаменти за мобилни услуги за частни и бизнес клиенти със средния годишен индекс на потребителските цени (СГП) за 2020 г. и 2021 г., публикуван от НСИ, общо в размер около 5%. Индексацията ще се отрази във фактурата на настоящите клиенти след 05.02.2022 г.

Можете ли да прекратите договора си заради това поскъпване?

Не и без неустойки.

Възможността за индексация на месечните сметки е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях Общи условия на всички клиенти, обясняват от А1. От Теленор също посочват, че тази възможност за индексация е предвидена в договорите на клиентите им. Тя не налага тяхната промяна и се извършва спрямо средногодишния индекс на потребителските цени за 2020 и 2021 година, който се публикува от Националния статистически институт. Поради тези причина прекратяването на договор преди неговото изтичане не е възможно без заплащане на предвидените в него неустойки за предсрочно прекратяване. 

Повече информация:

https://www.a1.bg/indexation

https://www.telenor.bg/indexation 

Xiaomi 14 излиза на българския пазар - цени, версии и пакетна оферта

Заедно с флагмана Xiaomi 14 Ultra, на събитието си в Барселона току-що компанията представи за първи път извън Китай и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer