НачалоНовини"Активни потребители" направи тест коя е най-бързата 5G мрежа в България

"Активни потребители" направи тест коя е най-бързата 5G мрежа в България

5566
Написана от  nixanbal 08 ноември 2021
"Активни потребители" направи тест коя е най-бързата 5G мрежа в България

Асоциация "Активни потребители" публикува резултатите от свое проучване, което цели да покаже колко добри са 5G мрежите в България на база скорост. Според тестовете А1 има най-високите скорости от трите телекома у нас, като именно от ПР отдела на същия оператор беше изпратен линк към експеримента до медиите. Резултатите обаче потвърждават заявката за "най-бързата 5G мрежа в България", която има А1 в последните месеци. 

От асоциацията посочват, че са направили тестове на скоростта на 27 локации на открито в 9 града. Това включва централни площади, паркове и транспортни точки (гари и автогари). Градовете са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря.

Тестовете са реализирани в периода 18 – 22 октомври 2021 г., като за целта е ползван смартфон Xiaomi Mi 11 Lite 5G и приложението Ookla.

Според резултатите средната скорост за изтегляне на данни в 5G мрежата на A1 е 759.54 Mbps, в тази на Теленор - 457.02 Mbps, а в тази на Vivacom - 339.93 Mbps. 

Средната скорост за качване на данни е била 69.48 Mbps при А1, 63.18 Mbps при Теленор и 50.55 Mbps при Vivacom. 

Активни потребители

Организаторите на теста споделят, че и трите оператора са предлагали 5G покритие в избраните точки за тестове, което е очаквано, имайки предвид, че става въпрос за централни райони в по-големи градове. 

От асоциацията посочват, че тези резултати не могат напълно да разкрият обективното състояние на 5G мрежите в България, но са ясен ориентир и показват тенденция в предлаганите скорости.

Пълния тест можете да видите тук - цък

Първият електромобил на Xiaomi се появи предпремиерно и изглежда страхотно

Преди две години и половина Xiaomi обяви, че започва да работи по първия си електрически автомобил и че първоначалната инвестиция…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer