НачалоНовиниAmazon купува iRobot - компанията зад роботизираните прахосмукачки Roomba

Amazon купува iRobot - компанията зад роботизираните прахосмукачки Roomba

864
Написана от  nixanbal 07 август 2022
Amazon купува iRobot - компанията зад роботизираните прахосмукачки Roomba

Amazon придобива iRobot срещу $61 за акция или около $1.7 милиарда. Сделката ще затвърди присъствието на Amazon в сектора на потребителската електроника и по-конкретно на роботизираните устройства.  

Сделката е четвъртата най-голяма за Amazon досега, нареждайки се след придобиването на веригата Whole Foods ($13.7 млрд. през 2017 г.), филмовото студио MGM ($8.45 млрд. през 2021 г.) и One Medical ($3.9 млрд. през 2022 г.).  

"Клиентите обичат продуктите на iRobot и се вълнувам да работим с екипа им по намирането на нови начини да направим живота на потребителите по-лесен и приятен", казва в официално изявление Дейв Лимп, шефът на хардуерните продукти в Amazon. 

iRobot е американска компания, основана през 1990 г. от експерти по роботизация на Масачузетския технологичен институт. iRobot са известни на световния, а и на българския пазар със своите роботизирани прахосмукачки. В последните години компанията разширява дейността си към други подобни домашни помощници, включително роботи за мокро почистване на твърди настилки и такива, почистващи басейни. 

Roomba s9 Left Standing Hero

Сделката беше обявена в не много добър период за iRobot, които наскоро докладваха за 30% спад в приходите и предстоящо съкращаване на 10% от персонала (около 140 души). 

След приключване на придобиването досегашният главен изпълнителен директор на iRobot, Колин Енгъл, ще продължи да ръководи компанията. Акциите на iRobot скочиха с 19% след анонса.

Xiaomi Smart Band 8 е достъпна смарт гривна с усъвършенстван дизайн

Смарт гривните на Xiaomi традиционно са начело в своята категория на световния пазар, което се дължи на скромната им цена,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer