НачалоНовиниAndroid 14 ще забрани инсталацията на стари приложения, дори извън Google Play Store

Android 14 ще забрани инсталацията на стари приложения, дори извън Google Play Store

2058
Написана от  nixanbal 24 януари 2023
Android 14 ще забрани инсталацията на стари приложения, дори извън Google Play Store

Google изглежда подготвя промяна в Android OS, която ще забрани на потребителите да инсталират остарели приложения на смартфоните си. Става въпрос за приложения, които са предназначени за работа на по-стари верии на платформата, като ще стане невъзможно те да бъдат изтегляни и от алтернативни източници, не само през Google Play, пише 9to5google. 

Към момента Google винаги подканя разработчиците да актуализират приложенията си и правилата за публикуване в Google Play Store изискват новите приложения да са насочени най-малко към Android 12. 

Досега нямаше някакви изисквания за приложения, които потребителите намират и инсталират от алтернативни източници - т.нар. sideloading, но това изглежда ще се промени с Android 14

Очакваната по-късно тази година версия на платформата ще въведе минимални изисквания и за странично инсталираните приложения, които няма да може да поддържат по-стари версии на Android. 

Ако се чудите каква е причината за подобни рестрикции - сигурност. Google ще наложи тези промени с Android 14, за да направи платформата си по-сигурна, дори когато става дума за сваляне на приложения от различни от Play Store източници. Би следвало това да намали разпространението на зловреден софтуер, тъй като някои приложения умишлено са насочени към предходни версии на платформата, за да заобиколят по-новите мерки за сигурност. 

Детайли за тази и други промени в Android 14 със сигурност тепърва предстои да научим, включително от самата Google, която през пролетта ще прганизира конференцията си за разработчици Google I/O. 

OnePlus 9 отстъпва на Pro модела, но също има Hasselblad камера на значително по-ниска цена

OnePlus 9 Pro е премиум смартфонът на компанията, който е събрал всички най-високи технологии, предлагани някога от OnePlus. Заедно с…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer