НачалоНовиниAndroid OS може да стане платена заради глоба от $5 млрд. за Google от ЕС

Android OS може да стане платена заради глоба от $5 млрд. за Google от ЕС

4041
Написана от  nixanbal 18 юли 2018
Android OS може да стане платена заради глоба от $5 млрд. за Google от ЕС

По-рано днес стана ясно, че ЕС е наложил глоба от $5 милиарда на Google заради няколко нарушения, засягащи предварително инсталираните приложения като Chrome и Google Search в Android OS. Реакцията на интернет гиганта не закъсня и в блог пост шефът Съндар Пичай обясни, че заради санцкиите на Европа най-популярната операционна система в света може да не остане безплатна за производителите на смартфони. 

В момента компаниите, които правят смартфони с Android OS, не дължат лицензионни такси на Google, като смисълът за последните е, че те инсталират в операционната система своите услуги и приложения и изкарват пари чрез тях. 

Пичай предупреждава, че решението на ЕС ще наруши баланса на екосистемата Android и разбивайки настоящия бизнес модел на Google с Android OS, това може да доведе до превръщането на платформата в платен продукт за партньорите. А това неминуемо ще се отрази и върху крайната цена за потребителите. 

Дали изявлението на Google е сериозна закана или блъф, както посочват от The Verge - предстои да разберем. 

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

Galaxy Watch6 Classic бележи завръщането на Samsung към дизайна с въртящия се безел около дисплея, след като миналата година вместо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer