НачалоНовиниAndroid скоро ще позволява частично деинсталиране на приложенията

Android скоро ще позволява частично деинсталиране на приложенията

1848
Написана от  dessyteneva 09 март 2022
Android скоро ще позволява частично деинсталиране на приложенията

Вероятно на много от вас се е случвало да деинсталира рядко използвани приложения в своя Android смартфон заради липса на достатъчно памет. Скоро тази практика може да остане в миналото, защото Google работи върху нов инструмент за архивиране, който ще позволи частично деинсталиране на приложенията и намаляване на размера им с до 60%, без да се налага да се лишите от тях напълно.

В публикация в блога си компанията разкрива, че новата функция ще премахва части от приложенията, вместо да ги деинсталира напълно, като това ще доведе до временно намаляване на размера им с приблизително 60%. От друга страна самото приложение ще си остава на устройството и ще може лесно да бъде възстановено до най-новата налична версия, като същевременно потребителските данни ще бъдат запазени.

Тази функция напомня на Offload Unused Apps в устройствата на Apple, която беше въведена с iOS 11 през 2017 година.

При Google функцията ще бъде реализирана чрез създаването на нов тип APK – инсталационни файлове за Android приложения. Тя ще бъде активирана по подразбиране за разработчиците. Google посочва, че функцията ще е част от версията Bundletool 1.10, очаквана по-късно тази година. Ако искат да се откажат от използването й, разработчиците ще трябва ръчно да редактират някои файлове, а това в последствие ще позволи на потребителите да деинсталират приложенията с едно докосване, вместо да ги архивират.

Все още няма подробности за това как точно функцията ще бъде презентирана в Android, но най-вероятно ще научим повече за нея по време на Google I/O. Едно обаче е сигурно – тя ще е много полезна както при бързо преинсталиране на приложенията, така и за по-малка консумация на мобилни данни. А същевременно ще ви спести и много памет в устройството.

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer