НачалоНовиниApple е отнесла 88.7% от световната печалба от смартфони за Q4, Android - едва 11.3%

Apple е отнесла 88.7% от световната печалба от смартфони за Q4, Android - едва 11.3%

6365
Написана от  nixanbal 27 февруари 2015
Apple е отнесла 88.7% от световната печалба от смартфони за Q4, Android - едва 11.3%

Apple е единственият играч с iOS смартфони на пазара, а от другата страна са куп производители с Android устройства. Въпреки това iPhone продължава да прибира парите и за последните три месеца на 2014 г. Тим Кук и компания са отнесли 88.7% от печалбата на световния смартфон пазар. 

За една година печалбата за производителите на Android е паднала от 29.5% на 11.3%

Точно така - въпреки че Android има многократно по-голям дял на пазара и годишно се продават в пъти повече смартфони с платформата на Google, iPhone носи истинските пари в този бизнес. 

Общата печалба от световния пазар на смартфони за Q4 на 2014 г. е била $21.1 милиарда, сочат данни на Strategy Analytics. 18.8 милиарда долара от нея са в касата на Apple, a само $2.4 милиарда при производителите на смартфони с Android. За Microsoft, BlackBerry и останалите по-малки платформи няма и троха, както се вижда от таблиците.

strategy analytics smartphone profits q4 2014

Освен огромния дял от печалбата, забележително е, че Apple всъщност е с тенденция на нарастване. 

За последното тримесечие на 2013 г. общата печалба от смартфон пазара е била $16.2 милиарда, от които 70.5% са отишли при Apple. Т.е. новите резултати на iPhone с 88.7% дял показват сериозен ръст в печалбата. 

Печалбата на Android е рекордно ниска и Google има сериозен повод да се притеснява

Причината са новите модели iPhone 6 и iPhone 6 Plus, които са позиционирани в премиум сегмента, съответно носят по-сериозна печалба. Двата модела генерират и изключително големи продажби, което не успява да постигне никоя компания с дроида си от високия клас. 

Дали Android ще продължи да се свива и през тази година и няма ли в крайна сметка Windows 10, BlackBerry и Tizen да направят нещо по въпроса с доминацията на Apple - предстои да разберем. Малките печалби на Android обаче трябва да разтревожат Google, защото скоро компаниите може да решат да се ориентират към нова платформа и да опитат да откъснат парче от пая по алтернативен начин. 

XMAGE трип до Милано: Фоторазходка с Huawei P60 Pro

Миналия месец моя приятелка сподели, че Rosalía има турне в момента и през юни ще бъде в Атина. Не ми…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer