НачалоНовиниApple е продала повече смартфони от всяка друга компания през последните 3 месеца на 2021 г.

Apple е продала повече смартфони от всяка друга компания през последните 3 месеца на 2021 г.

946
Написана от  nixanbal 18 януари 2022
Apple е продала повече смартфони от всяка друга компания през последните 3 месеца на 2021 г.

2021 г. за пазара на смартфони е приключила с поредното разместване и Apple отново е успяла да застане на челно място по брой продадени смартфони в света, сочат публикувани днес данни на Canalys. Компанията от Купертино е изпреварила Samsung и е държала 22% пазарен дял. 

През последните три месеца на 2021 г. Apple е успяла да се изкачи на първо място по продажби на смартфони, което, разбира се, е било благодарение на новата серия iPhone 13, коментират анализаторите. Успехът би могъл да бъде още по-сериозен, но компанията обяви, че изпитва затруднения да отговори на високото търсене - проблем, познат вече на всички играчи на пазара. 

Canalys отбелязват, че Apple са постигнали безпрецедентно представяне на iPhone в Континентален Китай.

Samsung е отстъпила челната позиция и е заела второто място с 20% дял, така че съвсем близо до лидера. Трета е била Xiaomi с 12% дял, която също съобщи за сериозни пропуски заради проблеми в производството и доставките. Четвърти са Oppo (9%), към които спадат и бройките на OnePlus, а пети - Vivo (8%).

Смартфон пазарът в края на 2021 г.

Предходните три тримесечия лидер на пазара беше Samsung, а година по-рано, през Q4 на 2020 г., отново Apple доминира пазара. Причината за този сезонен възход на американската компания е свързана с периода, в който пуска новите си смартфони. Тази година те излязоха през септември и октомври (на някои пазари), така че най-сериозните продажби от iPhone 13 са били тъкмо покрай Коледа. 

Ще бъде интересно да проследим как ще се преразпределят дяловете в началото на 2022 г., след като сега Samsung настъпва с нови модел (от февруари) в серията Galaxy S22, а Xiaomi обеща около 15 нови смартфона за тримесечието и ако се е справила с недостига на чипове, може да се изкачи и по-нагоре. 

5 дни с Galaxy Watch 4 и Galaxy Buds 2 на Samsung

Samsung от години развива своята екосистема от устройства Galaxy, като в нея влизат не само смартфоните на компанията, но също…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer