НачалоНовиниApple може да е първата технологична компания със санкции по Акта за цифровите пазари на ЕС

Apple може да е първата технологична компания със санкции по Акта за цифровите пазари на ЕС

372
Написана от  nixanbal 16 юни 2024
Apple може да е първата технологична компания със санкции по Акта за цифровите пазари на ЕС

Apple може да е първият технологичен гигант, който ще отнесе солидна глоба по влезлия в сила по-рано тази година Акт за цифровите пазари (DMA) на Европейския съюз. Според източници на Financial Times Европейската комисия е установила, че компанията не спазва задълженията да позволи на разработчиците на приложения да „насочват“ потребителите към оферти извън неговия App Store, без да им налага такси за това. 

Ако действително бъде установено, че Apple нарушава Акта за цифровите пазари, дневната глоба ще бъде до 5% от средния приход на компанията за деня, което би било над $1 милиард.

Причината за планираните санкции е, че с DMA Европа постанови, че Apple трябва да разрешава на потребителите си да влизат в конкурентни магазини за приложения и да могат да свалят приложения от други източници. Освен това таксите, които Apple събира за продаваното през App Store съдържание, трябваше да бъдат драстично намалени от 30 на 17%.

Apple DMA

Apple действително въведе нови такси в ЕС, включително такса за достъп до тяхната основна технология, валидна за разработчици на приложения с над 1 милион потребители. Допълнителна такса пък се налага на разработчици, които използват системата за обработка на плащанията на компанията. Така според някои създатели на приложения те могат да започнат да плащат дори по-високи суми на Apple, отколкото досега. ЕС може да адресира този казус с нови мерки, твърдят източници.

Все още обаче не е категорично ясно дали създателите на iPhone ще бъдат санкционирани. Според източника регулаторите имат предварителни констатации и Apple ще може да предприеме действия, за да коригира практиките си и да се съобрази със закона. Би трябвало новината да бъде официално споделена в близките седмици. 

Financial Times твърди, че ЕС може да глоби и други големи технологични компании, което включва Alphabet (компанията майка на Google), а също и Meta (компанията майка на Facebook). Причината за евентуални санкции срещу Alphabet би било фаворизирането на собствения онлайн магазин за приложения на Android пред други такива, а за тези срещу Meta - използването на лични данни за рекламни цели. 

Смартфоните Redmi Note 13 на Xiaomi са в България - цветове, версии и цени

След като преди минути тук, в Букурещ, Xiaomi представи за нашия регион смартфоните от серията Redmi Note 13, вече имаме…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer