НачалоНовиниApple представи пакет AI-базирани екстри и интеграция на ChatGPT

Apple представи пакет AI-базирани екстри и интеграция на ChatGPT

673
Написана от  nixanbal 10 юни 2024
Apple представи пакет AI-базирани екстри и интеграция на ChatGPT

Вторият час от току-що приключилата откриваща презентация на WWDC 2024 на Apple започна с това, което всички очакваме - интеграцията на богат пакет базирани на изкуствен интелект екстри в устройствата на Apple. Apple обединява тези възможности под името Apple Intelligence, като освен тях обяви и интеграция на ChatGPT, а също и обещание за добавяне на поддръжка на нови AI модели в бъдеще. 

Какво е Apple Intelligence

Apple започна представянето на своя пакет AI екстри с обещанието те да са изключително сигурни и да защитават всякаква лична информация - това беше ключовото послание, с което компанията искаше да даде спокойствие на загрижените за сигурността на данните си потребители.  

Apple Intelligence

При нужда от изпълнение на по-сложни задачи Apple обяви Private Cloud Compute. Компанията го определя като нов стандарт за поверителност в AI, който дава възможност за мащабиране на изчислителния капацитет между обработката на устройството и по-големите, сървърно базирани модели, които работят на специални сървъри на Apple. Данните не се съхраняват и са недостъпни за Apple. 

Какви екстри включва

Apple Intelligence дава нови възможности за усъвършенствано писане и комуникация. В редица приложения потребителите ще могат да използват помощника за пренаписване, корекция и обобщаване на текст - например в Mail, Notes, Pages и приложения на трети страни. 

Apple Intelligence WWDC 2024

AI в устройствата на Apple ще може да приоритизира получени имейли и известия, а освен това да дава обобщение на най-важното в тях. Освен това в приложението за бележки (Notes) вече ще може да се записва аудио, което да се превръща автоматично в текст.

Друга сфера - генериране на изображения чрез новия инструмент Image Playground, който се интегрира в различни приложения. Могат да бъдат създавани за секунди изображения в стил анимация, илюстрация или скици. Това може да са изображения за изпращане в чата с приятели, такива за включване в бежелки и други. Въвежда се и терминът Genmoji - автоматично генерирани емоджита на база въведено описание. 

Apple Intelligence WWDC 2024

Apple Intelligence дава възможност и за по-презицно разпознаване на текстови команди, така че търсенето става по-лесно. Например в галерията Photos може да напишете "Мая кара скейтборд в лилава тениска" и ще получите всички, свързани снимки. Може дори да бъде намерен точен момент от видеозапис. Apple въвежда и екстрата Clean Up за премахване на нежелани обекти в снимките, на което Google сигурно ехидно се усмихва.

Apple Intelligence WWDC 2024

Siri също ще се възползва от AI, като Apple обещава това да я направи по-дълбоко интегрирана в системите им. Гласовият асистент на Apple ще може да разпознава по-сложни гласови команди и да отговаря по-естествено. Могат да бъдат водени и диалози с последователни и допълващи въпроси, които Siri ще разпознае на база предишната информация. Вече може да се задават команди към Siri чрез писане на текст, а освен това се променя и визуализацията ѝ. 

Кой може да го използва

Apple Intelligence ще бъде достъпен за iPhone, iPad и Mac, като изисква най-новите версии на съответния софтуер за всяка категория устройства - iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia. Освен това AI пакетът ще може да се използва само от машини с по-мощните чипсети на компанията - това са A17 Pro, както и сериите M1, M2, M3 и M4. Това означава, че AI ще могат да използват iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, iPad и Mac с М1 или по-нов чипсет. 

Apple Intelligence WWDC 2024

Apple Intelligence ще поддържа за начало само английски, като и системният език на устройствата трябва да бъде този. Компанията планира да добави още езици през 2025 г., така че - заредете се с търпение. 

Интеграция на ChatGPT 

Освен собствените AI функционалности Apple обяви и интеграция на ChatGPT за устройствата си. Отново за изброените по-горе модели iPhone, iPad и Mac. 

Преди всичко - ChatGPT ще позволи на Siri да бъде доста по-адекватен и полезен гласов асистент. Потребителите ще могат да задават всякакви въпроси и да разчитат на повече разбиране и точни отговори отсреща. 

Apple Intelligence WWDC 2024

ChatGPT ще може да предлага рецепта на база изброени продукти; ще може да разпознава обекти в изображение и да отговаря на свързани с него въпроси; ще помага в различни инструменти за писане; ще генерира изображения. 

Услугата ще бъде достъпна безплатно, а потребителите с платена версия на ChatGPT ще могат да свържат акаунта си и да използват платените функции директно през устройствата на Apple.

Apple Intelligence WWDC 2024

Слуховете твърдят, че Apple е преговаряла и с Google за техния Gemini, но единственото, което чухме още, е, че в бъдеще ще бъде добавена поддръжка и на други AI модели. 

5 ключови нови екстри на Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4 дебютира през август и бързо успя да се наложи като достоен наследник на Flip3 - най-популярният…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer