НачалоНовиниApple ще трябва да допусне алтернативни разплащателни системи в App Store

Apple ще трябва да допусне алтернативни разплащателни системи в App Store

843
Написана от  nixanbal 11 септември 2021
Apple ще трябва да допусне алтернативни разплащателни системи в App Store

"Успехът не е нелегален" и Apple не е монополист по никой от антитръстовите закони на САЩ. Това се казва в решението по делото на Epic Games срещу Apple, започнато от гейм студиото през миналата година. В същото време съдът постанови, че Apple трябва да допусне външни разплащателни методи в приложенията от App Store, които доскоро бяха задължени да използват системата на Apple и така да заплащат 15 или 30% от приходите си като такса. 

Припомням ви, че сагата със съдебния сблъсък на Epic срещу Apple започна през август 2020 г., когато гейм студиото реши на своя глава да въведе алтернативен метод за разплащане във Fortnite - супер популярната им и доходоносна игра. Това, разбира се, доведе до премахването на заглавието от App Store, а Epic бяха подготвени с масивна онлайн кампания срещу Apple още в същия ден.

В крайна сметка съдията по делото отсъди, че в онзи момент Epic е нарушила договора си с Apple и трябва да им плати 30% от генерираните по нелегален начин приходи $12.16 млн. 

В бъдеще Apple пък ще трябва да позволи на американските разработчици да използват свои системи за разплащане. Компанията всъщност вече направи това с приложенията от една категория, в която влизат Netflix, Spotify и Kindle, но промяната ще трябва да засегне всички категории. 

Решението влиза в сила до 3 месеца, освен ако от двете страни не го обжалват, както се очаква. 

Шефът на Epic заяви в Twitter, че не са доволни от решението на съда и Fortnite няма да се върне в App Store веднага. 

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer