НачалоНовиниApple Vision Pro - свръхтехнологичните очила, с които Apple иска да покори нови реалности

Apple Vision Pro - свръхтехнологичните очила, с които Apple иска да покори нови реалности

2070
Написана от  nixanbal 05 юни 2023
Apple Vision Pro - свръхтехнологичните очила, с които Apple иска да покори нови реалности

Apple представи днес на своята конференция за разработчици първите си очила за смесена реалност Apple Vision Pro. Това е най-напредналият технологичен продукт, както и съвсем нова платформа, чието развитие тепърва ще наблюдаваме, казват от компанията.

Какво представлява Vision Pro

Vision Pro са очила за смесена реалност (добавена и виртуална), които сливат елементи от дигитални свят с реалния. Те разчитат на начален екран с колекция от приложения, които са добре познати и от останалите платформи на Apple - браузърът Safari, Apple Music, Apple TV, Photos, Mail, Messages и други. Иконите на тези приложения се визуализират пред погледа, сякаш са в пространството пред носещия очилата.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-glass-230605 big.jpg.large 2x

Управлението на Vision Pro не изисква допълнителни аксесоари и друг хардуер, а става чрез движение на погледа, жестове с ръцете и глас.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-lifestyle-with-battery-FaceTime-230605 big.jpg.large 2x

Очилата могат да се свържат чрез кабел към специална външна батерия, която се прибира в джоба и осигурява до 2 часа живот, но могат да се използват и цял ден, ако са включени към електрическата мрежа. 

Връзката с реалния свят

Потребителят може или да наслагва дигитални елементи върху реалната среда около себе си, или да я изключи напълно и да я замени с избран фон или виртуална реалност - например да се озове край езеро в планината, докато работи с офис документи и пише имейли на отворените екрани.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-VisionOS-230605 big.jpg.large 2x

Screenshot 2023-06-05 at 22.50.58

Околните получават индикация какво се случва с вас, докато носите очилата - върху външната част на устройството има дисплей, който ще показва визуализация на очите ви в реално време. Така очилата ще изглеждат прозрачни и събеседникът сякаш ще вижда лицето ви през тях. Върху този външен дисплей ще се визуализира дали използвате добавена реалност или сте напълно изключени от средата си.

Какви технологии имат

Vision Pro изглеждат като свръхтехнологични очила за ски. Имат 3D стъкло, алуминиева рамка и модулен дизайн, който позволява да използвате различни меки подложки за по-голям комфорт.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-with-battery-230605 big.jpg.large 2x

Очилата разчитат на един основен чип M2, допълнен от чисто новия R2, отговорен за обработката на данните от всички 12 камери, 5 сензора и 6 микрофона. В рамките на очилата, точно до ушите има по една аудио капсула с двойни говорители, осигуряващи пространствено звучене.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-Light-Seal-and-Digital-Crown-230605 photogrid.jpg.large 2x Apple-WWCD23-Vision-Pro-Head-Band-230605 photogrid.jpg.large 2x

Очите на ползващия ги вижда два micro-OLED дисплея със супер висока резолюция от общо 23 милиона пиксела, или над 4K образ за всяко око. Пред всеки дисплей има система от три лещи.

За какво се използват

Очилата за смесена реалност на Apple са продукт, който действително е силно зависим от приложенията, разработени за него. Затова и премиерата е тъкмо днес - на ежегодната конференция за разработчици на Apple, където компанията иска да впечатли и ангажира тази общност и да я вдъхнови да измисля и създава нови приложения за Visoion Pro.

На този етап продуктът беше представен като революционно работно място, средство за комуникация и консумиране на мултимедийно съдържание.

Screenshot 2023-06-05 at 22.49.54

Vision Pro могат да заменят множеството монитори на работното бюро с виртуални екрани, които просто се нареждат в пространството около носещия ги. Всеки екран може да бъде местен и оразмеряван според нуждите. 

Screenshot 2023-06-05 at 22.50.46

Потребителят може да прави видеоразговори през FaceTime и да вижда лицата на събеседниците си около себе си или около отворените останали работни прозорци.

Screenshot 2023-06-05 at 22.50.38

Забавлението, разбира се, е друг ключов елемент от Vision Pro. С тях ще могат например да се гледат филми на голям екран, който би могъл да се превърне в истинско кино, ако околната среда бъде изключена и на нейно място дойде виртуалната реалност. Apple обяви партньорство с Disney, като стана ясно, че още от първия ден Disney+ ще бъде налична за Vision Pro, като ще осигурява интересни 3D преживявания.

Беше направена заявка очилата да са и нова платформа за игри, но тази тема изглежда тепърва ще се развива.

Колко струват

Vision Pro ще струват $3499, като малко преди да обявят цената от Apple заявиха, че дори да инвестирате в отделен телевизор, озвучителна система и компютър, те пак няма да се доближат до технологичния прогрес на новия им продукт.

Screenshot 2023-06-05 at 22.42.29

Очилата ще бъдат налични едва в началото на 2024 г., така че разработчиците имат достатъчно време да създадат още интересни сценарии за тяхното приложение.

 

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

Galaxy Watch6 Classic бележи завръщането на Samsung към дизайна с въртящия се безел около дисплея, след като миналата година вместо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer