НачалоНовиниApple застава начело на световния смартфон пазар, Xiaomi запазва трета позиция

Apple застава начело на световния смартфон пазар, Xiaomi запазва трета позиция

1454
Написана от  nixanbal 28 януари 2021
Apple застава начело на световния смартфон пазар, Xiaomi запазва трета позиция

Оказва се, че краят на 2020 г. е бил още по-вълнуващ за световния пазар на смартфони, отколкото всичко, което цялата предходна година ни беше предложила дотогава. За последното тримесечие на 2020-а има тотално разместване в челната петица, като, заради описания като "феноменален" успех на серията iPhone 12, на първо място застава Apple.

Данните на IDC, Canalys и Counterpoint Research, разбира се, имат някои разминавания, но са единодушни за новия лидер на световния пазар на смартфони за последните три месеца на 2020 г. - Apple. Според трите анализаторски компании американският производител е продал между 81 и 91 млн. смартфона, с което печели пазарен дял от около 21-23%. 

На втора позиция е Samsung с около 17-19% дял, а третото място китайците от Xiaomi уверено успяват да запазят след пробива предното тримесечие с около 11-12% дял. 

Класацията нататък продължава с Oppo, Vivo и Huawei, като последните за първи път от години изпадат толкова надолу. Причината най-вероятно е продажбата на бранда Honor, който съставляваше съществена част от общите смартфон продажби за компанията. 

Добрата новина е, че Huawei отхвърли слуховете, че подготвя продажбата и на премиум сериите си P и Mate, така че в близките месеци очакваме новите попълнения в семейството P50. 

Screenshot 2021-01-28 at 23.18.06

Трите доклада са доста противоречиви за общия брой продадени смартфони за тримесечието, като най-оптимистични са Counterpoint Research с 401.1 млн., 385.9 млн. според IDC и 359.6 млн. според Canalys.

Като цяло става ясно, че общо за 2020 г. продадените смартфони са били с поне 5 на сто по-малко спрямо 2019 г., но последната четвърт връща уверено пазара нагоре и може би тази година ще наблюдаваме пълното му възстановяване.

Motorola Edge+ е първият флагман на компанията от години - 90 Hz дисплей, 108 МР камера и Snapdragon 865

Най-после! След няколко години на затишие и постепенно заглъхване на концепцията за смартфона с модули, Motorola най-после реши да отбележи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer