НачалоРевютаASUSРевю на Asus Eee Pad Transformer Prime

Ревю на Asus Eee Pad Transformer Prime

Най-полезната машина с Android днес

21007
Написана от  nixanbal
Ревю на Asus Eee Pad Transformer Prime

Трябваха ми две минути да се убедя, че Asus Eee Pad Transformer Prime е един от най-изключителните таблети, до които съм се докосвал. За две минути отворих кутията, извадих клавиатурата и я сглобих със самия таблет. Резултатът е уникално хибридно устройство, което пренася Android в съвършено ново измерение – прави я по-добра и продуктивна платформа. Това е първият таблет, за който реално се замислям, че бих платил високата цена, типична за тези устройства. Какво по-конкретно се откроява в характеристиките на Transformer Prime и има ли слаби страни, моля, четете в ревюто по-нататък...

Отличен дизайн, перфектна изработка

Таблетът се поставя в гнездото на клавиатурата без усилия, бутонът за заключване щраква и пред вас е готов за работа лаптоп с Android OS. Връзката между двете части на машината е значително по-стабилна отколкото очаквах и екранът не хлопва, ако го наведете напред. Конструкцията на клавиатурата и самия таблет поотделно също е отлична. Алуминий покрива всяка част от тях и ако не броим пластмасовата клавиатура, усещането от Transformer Prime е доста сходно с това при разцъкване на ултрабука Asus ZENBOOK.

P2028625

Въпреки че като размери и тегло Transformer Prime не се различава много от Galaxy Tab 10.1 на Samsung, моделът на Asus създава усещане за по-качествено устройство заради алуминиевия корпус.

За комфортна работа в този режим Transformer Prime предлага не само стандартен тъчпад с мултитъч поддръжка, но и възможност да използвате мишка благодарение на USB порта, разположен отдясно на клавиатурата. Мишката беше разпозната на секундата. Интересно е, че скролът служи за бързо преминаване между началните екрани и списъка с приложения, а десният бутон не извежда контекстно меню, а връща назад.

P2028674

През въпросния USB порт можете да свържете най-различни жични и безжични устройства с Transformer Prime, дори геймпад, ако ви се струва смислено. Полезна екстра, идваща с клавиатурата на машината, е още слотът за SD карти. Освен това тя има собствена батерия, с която увеличава живота на Prime от 12 на 18 часа.

Asus Transformer Prime предлага micro HDMI порт, 3.5 мм жак и microSD слот за карти памет. Свързвайки го с клавиатурата, получавате още SD слот за карти и пълноразмерен USB 2.0 порт.

Дисплей със специална настройка за ползване на открито

Дисплеят на Asus Transformer Prime е с популярния диагонал 10.1“ и има HD резолюция от 1280х800 пиксела. Това, което е отличително тук обаче е технологията Super IPS+. Да, звучи като маркетингов трик с готино наименование, но дисплеят на Prime действително представя изключително качествена картина. Ъгълът на виждане е отличен, цветовете се наситени, но и не изкуствени.

P2018557

Нещо повече – Super IPS+ е опция, която можете да активирате при нужда. Освен за радост на окото, Asus препоръчва да се възползвате от технологията при работа с таблета на открито. С нейна помощ екранът на Transformer Prime направо засиява и е добре четим и навън – при пряка слънчева светлина.

Android 4.0 е тук!

Да, Transformer Prime е първият таблет с Android 4.0 Ice Cream Sandwich, който успях да разцъкам. Като потребител на 3.2 Honeycomb разликите не са чак толкова сериозни, но има достатъчно приятни нововъведения и подобрения, които да направят живота ни по-приятен.

Screenshot 2012-02-02-10-15-52

В Transformer Prime ще откриете предварително инсталирана пълната версия на приложението за преглед и създаване на офис документи Polaris Office.

В таблета си Asus е покрил платформата на Google с фирмения интерфейс Waveshare. Не е кой знае колко сериозна преработка на оригиналния вид. Един от по-интересните детайли тук е прогнозата за времето, която сякаш се слива с уолпейпъра.

P2028709

Иначе за Ice Cream Sandwich си заслужава да отбележа възможността за създаване на папки, което може да ви помогне в организацията на приложения, но пък за какво ще ползвате петте начални екрана на 10.1“ таблет?

NVIDIA Tegra 3 - силата на 4+1

Под здравото метално тяло на Asus Transformer Prime се крие мощта на NVIDIA Tegra 3. Това всъщност е първият обявен таблет с четириядрен процесор. Машината наистина е супербърза и без забавяне и насичане се справя с плейбек на HD видео, тежки откъм графика игри и Skype. Да, звучи странно, но Skype не е никак лека програма за таблетите и при други машини често ми е създавала проблеми. Затова съм изключително доволен, че при Prime успях да проведа двупосочен видеоразговор без никакво забавяне, засичане и въобще не усетих, че съм на таблет, а не на лаптопа. Изглежда четирите ядра (+1 спомагателно) и графичният чип GeForce си вършат съвестно работата.

IMG 20120201 194533

Отлична двупосочна видеовръзка в Skype благодарение на предната 1.3 МР уебкамера.

Screenshot 2012-02-02-10-08-33

Геймплеят също е без забележки. Разцъках по-сериозно Galaxy on Fire 2 THD, която е оптимизирана за машини с Tegra. Интересно е, че таблетът предлага три режима на ползване – Power save mode, Balanced mode и Performance mode. Съответно можете да активирате първия, ако просто четете електронна книга или сърфирате в мрежата, а последния е най-производителният и подходящ за игри. Ако ви се занимава с тази настройка, ще оптимизирате работата на процесора и ще успеете да изстискате по-дълъг живот от батерията.

P2028654

No 3G? No party!

И понеже вече може да сте решили, че Asus не са изпуснали нищичко в Transformer Prime и машината е близо до съвършенството, време е да я смъкнем на земята. Таблетът не предлага 3G модул. Странно решение, нали? Особено когато почти няма таблет без възможност за избор на версия само с Wi-Fi или Wi-Fi+3G. И докато за мен липсата на SIM слот не е крещящ проблем, за много хора това автоматично ще зачеркне Prime като опция при избор.

Да, има възможност да използвате машината с достъп през Wi-Fi – у дома и в заведения, но ако пътувате или просто не сте в покритието на хотспот, оставате без връзка със света... А и с повечето приложения, ако трябва да съм по-конкретен. В тези случаи често съм споделял 3G интернета от смартфона си към таблета, но вероятно имате представа колко бързо пада батерията в този случай. Така не само може да останете без интернет, но и без телефон.

P2028620

Най-добрата камера в таблет

Камерата на Transformer Prime беше изненада за мен. Преди да го взема изобщо не бях отбелязал с каква резолюция снима, защото при таблетите снимките никога не са били добри. Оказа се, че 8-мегапикселовите кадри не са никак лоши, дори тук-там има попадения. Все пак нищо повече от сполучливи снимки, които да споделите с приятели в социалните мрежи или по мейла, но най-добрата снимачка в таблет досега.

Примерни снимки с камерата на таблета вижте във Facebook групата на блога.

Звукът през говорителите също е достатъчно добър при слушане на музика, игри и филми, но разположението им е непремислено. Високоговорителите (всъщност видимо е един) се намират от дясната страна и то точно където нормално бихте си сложили ръката, ако държите таблета. При игра също е най-вероятно да заглушите звука.

P2028642

Под чертата – крачка към бъдещето

Бих казал, че с концепцията си Transformer Prime ни отнася в бъдещето и по-конкретно около година напред във времето. За Windows 8, новата платформа на Microsoft, е характерно това, че ще може да се ползва еднакво успешно на таблети и настолни машини. А със сигурност ще има бум и на хибридните устройства с докинг станции, в които ще поставяме таблета, за да го ползваме като екран на лаптоп. Е, Asus сякаш се опитва да поведе и Android OS в тази посока и като за едва втори опит със серията Transformer, новият модел на тайванците е доста близо до целта.

За двете седмици, в които успях да разцъкам Transformer Prime, се убедих, че това е един от най-удобните и полезни таблети на пазара. Възможността да го превърнеш в лаптоп, да му сложиш мишка и да пишеш на стандартна клавиатура е страхотна. Платформата Android никога не е предлагала по-добра производителност.

P2028633

Всички снимки на Asus Transformer Prime вижте във Facebook групата на блога >>

Четириядреният процесор и мощната конфигурация като цяло, най-актуалният софтуер и качественото изпълнение на корпуса са достатъчна причина да предпочетете новия Transformer. Разбира се, трябва да сте готови да преглътнете липсата на SIM слот и цената от 1200 лв. (включва клавиатурата).

8.6
Метален корпус и отлична изработка, удобна клавиатура в комплекта и батерия за продължителна работа без притеснение, че скоро ще ви потрябва достъп до контакт. Таблетът Transformer Prime отвежда Android едно ниво нагоре и показва, че платформата на Google е отлична не само за забавление, но и за работа.
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 8
  • Батерия 9
  • Камера 8
  • Производителност 9

Yettel TV и телевизията, която оживя на всички екрани

Преди малко повече от година Yettel пусна своя интерактивна телевизия, с която адресира онези предимно млади хора, нямащи навика (и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer