НачалоНовиниAudi, Alfa Romeo и Mazda са сред новите партньори на системата CarPlay от Apple

Audi, Alfa Romeo и Mazda са сред новите партньори на системата CarPlay от Apple

3425
Написана от  nixanbal 02 юли 2014
Audi, Alfa Romeo и Mazda са сред новите партньори на системата CarPlay от Apple

Преди няколко дни LG се обяви за най-новия поддръжник на инициативата Android Auto на Google, с която интернет гигантът ще пренесе най-популярната смартфон платформа в автомобилите. Apple обаче работи по своята CarPlay вече няколко месеца, а сега Audi, Alfa Romeo и още няколко от водещите автомобилни марки застанаха зад идеята за по-лесно свързване и ползване на iPhone в колата. 

Новите партньори на Apple са цели 9, а по-конкретно Audi, Alfa Romeo, Abarth, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Mazda и Ram.

С това CarPlay вече има подкрепата на 29 от големите имена в авто бранша, като Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes Benz и Volvo вече обявиха, че планират да пуснат съвместими модели автомобили още преди края на 2014 г.

Останалите, сред които Ford, Opel, Citroen, Nissan, Peugeot и други, планират CarPlay за бъдещи свои модели. 

Apple CarPlay

CarPlay беше финално представена през март тази година и идеята й е да пренесе гласовия асистент Siri и ключови приложения от iPhone върху екрана на автомобилната система.

Това ще позволи удобно провеждане на разговори, слушане на получени мейли, изпращане на съобщение с диктуване, използване на навигационно приложение или слушане на музиката от iPhone или плейлистите в Spotify. Контролът ще е възможен както през дисплея на системата, така и през бутоните и дистанционното на волана. 

Кратко демо на CarPlay от Volvo

Както CarPlay, така и Android Auto са инициативи с една обща цел - да направят ползването на всички услуги и приложения в смартфона удобно и докато управляваме автомобила. Кой ще е големият победител на този фронт - предстои да разберем.   

Интересно е, че например Audi е партньор както на Google, така и на Apple, но е интересно дали в един автомобил ще има възможност за интеграция на двете системи

С CarPlay са съвместими моделите iPhone от iPhone 5 насам, като тази есен би трябвало поне още едно ново устройство да бъде добавено в списъка. 

iPhone 14 и по-големият iPhone 14 Plus имат подобрени камери, сателитна комуникация и стар процесор

Apple току-що представи новите си модели iPhone 14 и по-големия iPhone 14 Plus, който заменя mini версията при предишните серии.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer