НачалоНовиниБългария остава в топ 10 на страните с най-високи LTE скорости в света и в началото на 2017 г.

България остава в топ 10 на страните с най-високи LTE скорости в света и в началото на 2017 г.

8577
Написана от  nixanbal 11 юни 2017
България остава в топ 10 на страните с най-високи LTE скорости в света и в началото на 2017 г.

България продължава да е в топ 10 на страните с най-високи LTE скорости и към началото на 2017 г., сочи новият доклад на OpenSignal. Средната скорост за сваляне на данни у нас се запазва на нивото отпреди 6 месеца, но изпадаме в класацията с няколко места до девето място. 

Според данните на OpenSignal, събирани през приложението им в периода януари-март 2017 г., България е на 9-о място с 34.07 Mbps средна скорост за сваляне в LTE мрежите. Припомням ви, че при засичането миналото лято бяхме на 6-а позиция с 34.26 Mbps.

Пред нас в класацията са Сингапур, Южна Корея, Унгария, Норвегия, Холандия, Люксембург, Хърватия и Нова Зеландия. 

OpenSignal

Специалистите от OpenSignal посочват, че поставените по-напред държави най-често вече са развили LTE-Advanced мрежи и на пазарите им се предлага богат избор от поддържащи ги устройства. Интересното е, че въпреки челната позиция, в България LTE-A тепърва става тема

Освен това за по-високите скорости от ключово значение е и колко спектър е преразпределен за LTE, а това у нас продължава да бъде проблем и все така очакваме освобождаването и пускането на търг на честотите в обхвата на 800 MHz

Другата класация е на база достъпност на услугата. Там продължаваме да сме много по-назад, но все пак се изкачваме нагоре - вече на позиция 34 спрямо 40 преди половин година. OpenSignal обаче не мери покритието на база географска достъпност, а на база през каква част от времето абонатът е в обхвата на LTE мрежа. Знаете, че у нас и операторите не се хвалят с покритие на територия, а на население. И предвид недостъпните 800 MHz, подходящи за покритие на извънградски райони и по-големи територии, това звучи логично. 

Данните по-горе са сбрани от цял свят в периода 1 януари - 31 март 2017 г., през 558 260 устройства и проведени през тях 19 556 514 365 измервания. 

Целият доклад на OpenSignal от юни 2017 г. е тук.

Honor V Purse е концептуален сгъваем смартфон, който изглежда като дамски аксесоар

На изложението IFA 2023 в Берлин току-що Honor обяви, че ще предлага в Европа сгъваемия си модел Magic V2, а…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer