НачалоВидео ревюBang & Olufsen Beolab 8 е премиум говорител в компактна форма

Bang & Olufsen Beolab 8 е премиум говорител в компактна форма

402
Написана от  nixanbal

Когато за първи път сглобих, включих и настроих Beolab 8, подхвърлих му някакво случайно парче от стрийминг платформите и увеличих звука, бях категоричен. В дома ми никога не е влизал говорител с по-качествено аудио.

Beolab 8 излезе през септември на 2023 г., като още тогава ме впечатли не само с изключителната си визия, но и с обещанието да бъде един от най-гъвкавите говорители на Bang & Olufsen. Моделът може да се използва в съраунд система с други спикъри и телевизор на компанията, самостоятелно или като стерео двойка с още един от своя вид. В последните седмици имам привилегията да тествам в дома си два броя от това произведение на скандинавските аудио гурута и в следващите минути ще ви разкажа повече за модела.

Beolab 8 Natural Oak 9931 W3840x2160px

Разбира се, започвам с визията, която първа приковава вниманието. Ако вече имате бегла идея за продуктите на Bang & Olufsen, знаете какво можете да очаквате. Beolab 8 използва класическите за марката материали от алуминий и естествена дървесина, като и за двете има опция за персонализация с различни цветове. Фронталната част може да бъде покрита и от текстил, а панелите могат да се сменят.

Ревю на Bang & Olufsen Beolab 8

Дизайнът обаче не е просто как изглежда говорителят, защото отваряйки различните кутии, за да сглобиш Beolab 8, виждаш колко прецизно премислен е всеки детайл и как елементите пасват по най-интелигентния начин. Можете да използвате Beolab 8 не само с тази стойка, която виждате при мен, а също така със стойка за под или окачени на стената. Тази година се очаква и опция за инсталация на тавана.

Зад дървената решетка са скрити 3" говорител за средните, 0.6" за високите и 5.25" за ниските честоти. Заедно осигуряват 300 W мощ (50 W + 50 W + 200 W), която по данни на производителя прави Beolab 8 подходящ за помещения с площ до 60 кв.м. Аз тествах две броя от говорителя в приблизително 30-35 кв.м. стая и съм сигурен, че съседите от няколко етажа по-надолу също са тествали с мен, слушайки новото парче на Хосе Джеймс. Шегата настрана. Връщам се на това, с което започнах - Beolab 8 наистина звучи феноменално и качеството на звука не се променя колкото и да увеличавате силата му. Напротив - преживяването става още по-вълнуващо. В последните седмици преоткрих любимата си музика, защото Bang & Olufsen ми позволиха да чуя съвсем нови звуци в нея и може би по-важното - създадоха съвсем различно усещане при слушане. При това всичко това се случи още преди да включа втория говорител и да свържа двата в стерео двойка.

Ревю на Bang & Olufsen Beolab 8

Горната част на Beolab 8 представлява черен стъклен сензорен панел, който предлага удобно управление с докосване. Има бутон за стартиране на музиката, преминаване към следваща или предишна песен, шорткъти към любими източници, както и слайд контрол за силата на звука. Понеже този стъклен кръг може да събира пръстови отпечатъци, вероятно е да предпочетете смартфон приложението на Bang & Olufsen като основен вариант за управление на музиката си. То има чудесен интерфейс, който от една страна е визуално издържан, а от друга - функциите му са поднесени в прегледен и ясно разбираем вид, така че всеки може да се ориентира в тях.

Тук ще видите опциите за разпространение на звука - насочен- или с широк обхват, можете да модифицирате шорткът бутоните, да избирате профил на звука, т.е. един вид еквалайзер, а също и да зададете някакъв лимит силата на звука, както и нивото, на което искате да стартира говорителят при всяко включване.

Ревю на Bang & Olufsen Beolab 8

Също от приложението на смартфона се случва свързването на двойката Beolab 8, като можете да зададете кой да бъде десният и кой левият говорител спрямо позиционирането им в помещението. Ако включвате Beolab 8 към съраунд система с други говорители и телевизор на B&O или използвате функцията Beolink Multiroom, процесът също минава оттук.

Говорителят може да бъде поставен почти навсякъде в помещението, за което свидетелстват не само разнообразието от стойки и начини за монтиране, но и функцията за настройка на звука спрямо спецификите на всяка стая. В приложението можете да преминете през бърз процес по адаптиране на звука, който взема под внимание размера и обзавеждането в помещението, за да осигури оптимално добро аудио.

Ревю на Bang & Olufsen Beolab 8

Beolab 8 се базира на платформата Mozart на Bang & Olufsen, която не само дава богат пакет екстри към настоящия момент, но обещава да ги запази актуални за дълги години напред. Ако например след 3-5-7 години се окаже, че индустрията е преминала към по-актуални стандарти и технологии за свързване, потребителите ще могат да подменят вътрешния компонент, или мозъка, на говорителя си, така че той да продължи да бъде актуален и в това отношение, така че да не се налага да подменяте цялото устройство. Според B&O първият подобен ъпгрейд може да се наложи дори след десетина години.

Ревю на Bang & Olufsen Beolab 8

И така, това беше моето представяне на Beolab 8 - наистина впечатляващ продукт от Bang & Olufsen, който лесно може да ви излъже с компактните ви размери колко мощен и кристално чист звук всъщност крие в себе си. Удобното приложение за управление за мен винаги е ценен плюс, а емблематичният дизайн и позволяващата ъпгрейди платформа Mozart ще направят Beolab 8 неподвластен на времето продукт.

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer